Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

København

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de fire hundre årene Norge ble styrt fra Danmark, kalte nordmenn København for «Kongens by». Slottene fra den gang setter fremdeles sitt preg på byen, som i motsetning til de fleste andre storbyer har nektet å skyte i været. Mangelen på høyhus reflekterer den danske folkesjel. Københavns innbyggere vil ikke ha noe som stenger for lyset, de vil ha kort vei til nærmeste kro og til bakeren på hjørnet. København er Nordens eneste virkelige storby, og har likevel bevart et litt småbyaktig preg. Ferdselen skjer like gjerne med sykkel som med bil. I sentrum ligger gågaten Strøget og Nyhavn, med byens største konsentrasjon av restauranter og utesteder. Og på det kulturelle området kan byen skilte med et stort antall museer, gallerier og andre tilbud.

  Historie
Arkeologiske funn viser at det var bosetning på de små øyene mellom Sjælland og Amager for mer enn fem tusen år siden. På slutten av vikingtiden var København fremdeles en liten landsby for fiskere som livnærte seg på de rike sildeforekomstene i Øresund. Fiskerlandsbyen, som i den første tiden bar det enkle navnet Havn, vokste til en by på 1100-tallet, da biskop Absalon fikk bygd en bymur og en borg der Christiansborg slott nå ligger. Christiansborg er nå tilholdssted for bl.a. Folketinget og Høyesterett. Omtrent på samme tid som byen fikk bystatus, ble navnet endret til Købmandshavn. Handel var nå blitt viktigere enn fisk. Om lag to hundre år senere, i 1443, ble København gjort til Danmarks hovedstad. Den første kongen som satte sitt preg på byen, var Kristian 4. Han satte i gang store byggearbeider, for en stor del finansiert av toll fra skipene som passerte gjennom Øresund. Etter mønster fra Frankrike ble hoffet gjort større, og byen fikk en velstående klasse av borgere. På samme tid økte innflyttingen, og befolkningen vokste, fra 25 000 i 1630 til 60 000 ved inngangen til 1700-tallet.
  Den lille Havfrue
Den lille Havfrue er Københavns, og hele Danmarks, nasjonalstatue. Den evig unge havfruen fyller hundre år i 2013. I tidens løp har hun mistet, og fått erstattet, en arm og et hode. Men det viser ikke på henne, der hun sitter på en stein i vannkanten ved Langelinie og ser ut over havnebassenget.
  Københavns slott
Sentralt i København ligger Amalienborg slott, den danske kongefamiliens residens. Ved skilderhusene omkring slottsplassen står dronningens gardister under overdimensjonerte bjørneskinnsluer. Den beste tiden å se dem er klokken tolv på dagen, når det er vaktskifte. Da kommer en uthvilt avdeling av de blåkledde (ved spesielle anledninger rødkledde) gardistene marsjerende fra Rosenborg slott for å avløse soldatene på morgenskiftet. Rosenborg slott, noen hundre meter lenger vest, er oppført i hollandsk renessansestil og omgitt av en vollgrav og et stort parkanlegg. Slottet ble oppført under kong Kristian 4. I nær hundre år var det residens for den danske kongefamilien. Slottets rom er fulle av praktfulle møbler, malerier, porselen og andre kongelige skatter. Riddersalen har to troner voktet av sølvløver. Det danske kongehusets kronjuveler, deres kroner, rikseplet, septeret, kongelige sverd og et speil med perler og diamanter er i kjelleren på Rosenborg slott.
  Marmorkirken
Marmorkirken ligger like ved Amalienborg slott. Egentlig heter den Frederikskirken. Tilnavnet Marmorkirken kommer av at den ble oppført i marmor som ble hentet fra Norge. Byggingen ble påbegynt i 1749. Ettersom det var dyrt å bygge i marmor, ble kirken knapt halvferdig før byggearbeidene ble innstilt. Etter mer enn hundre år ble byggearbeidene tatt opp på nytt, og i 1894 sto kirken ferdig. Kuppelen over kirken har en diameter på 33 meter og er således blant de største i Europa. Innvendig er kuppelen dekorert med vakre freskomalerier.
  Vår Frelsers kirke
I bydelen Amager står et av Europas mest spesielle kirkebygg. Her kan man gå de 403 trinnene opp til toppen av Vår Frelsers kirke. 147 av disse trinnene snor seg opp omkring det kobberkledde spiret, som strekker seg til en høyde av nesten 90 meter. Trappen ender under en forgylt globus med diameter på 2,5 meter. På toppen av denne står en tre meter høy forgylt Kristus-figur. Tårnet ble oppført i 1752. Legenden forteller at arkitekten samme år begikk selvmord ved å hoppe ut fra toppen av spiret da han oppdaget at trappen snodde «feil» vei. Dette er imidlertid ikke sant. Arkitekten, Laurids de Thura, døde sju år senere i sin egen seng. Innvendig er kirken prydet med statuer av engler og elefanter og stjerner i taket.
  Rundetårn
Inne i sentrum, i Købmagergaden, står Rundetårn. Det ble bygd på initiativ av Kristian 4. for å tjene som observatorium for universitetet. Det sto ferdig i 1642, og er nå Europas eldste fungerende observatorium. Oppstigningen til toppen går langs en 209 meter lang spiralvei som snor seg 7 1/2 omgang omkring tårnets hule kjerne. Den innvendige veien ble laget for å frakte astronomisk utstyr til toppen av tårnet. Fra utkikksplattformen 35 meter over bakken er det glimrende utsikt over byen.
  Strøget og Nyhavn
København er en hyggelig by å spasere i, og den gaten som i størst grad bidrar til å gi Danmarks hovedstad en så vennlig og avslappet atmosfære, er gågaten Strøget i sentrum av byen. Med sine 1,8 kilometer er dette en av de lengste bilfrie gater i Europa. Gågaten ender ved Kongens Nytorv, like ovenfor Nyhavn. Midt på plassen står en rytterstatue av kong Kristian 5., som anla plassen i 1670. «Hesten», som den kalles, var opprinnelig støpt i bly. Da den viste seg for tung for de spinkle bena, måtte man støpe en ny i statue i bronse. Sirkelen med de åtti lindetrærne omkring plassen ble plantet i 2001, etter at plassens gamle almetrær måtte felles etter et angrep av almesyke. På vinterstid brukes plassen som skøytebane. Kanalen Nyhavn ble gravd ut for tre hundre år siden for å gjøre det mulig for skipene å legge til kai nær sentrum. Fremdeles ligger seilbåtene tett ved kaien i Nyhavn. Helst bør man oppleve den gamle havnen en varm sommerkveld, når samtlige restaurantbord er besatt og folk sitter tett på kaien og nyter sine medbrakte øl. Nyhavn er også startsted for byens sightseeingbåter.
  Tivoli
Fornøyelsesparken Tivoli ble åpnet i 1843. Tivoli er en av byens grønne lunger, med mange små spisesteder, karuseller, berg-og-dal-baner og andre attraksjoner spredt mellom små innsjøer, blomster og trær. Daglig er det internasjonale artistopptredener på Plænens store scene. På Tivolis Koncertsal opptrer kunstnere fra hele verden sammen med Tivolis eget symfoniorkester, og i Pantomimeteateret er det gratis pantomime- og ballettforestillinger to ganger i uken. Hver onsdag og lørdag avsluttes kvelden med glitrende fyrverkeri. Julemarkedet i Tivoli varer fra midten av november til 23. desember.
  Nasjonalmuseet
Nasjonalmuseet i sentrum har utstillinger som spenner fra dansk historie til det gamle Egypt og videre nord til Grønland og sør til sydhavsøyene. To av de utstilte gjenstandene er i seg selv verdt et museumsbesøk. Av størst kulturhistorisk interesse er Solvognen fra 1200 f.Kr. Den består av en miniatyrhest i bronse som trekker en gullbelagt solskive. En annen spesiell gjenstand er Gundestrupkjelen, et halvkuleformet kar av sølvplater med mytiske motiver. Kjelen er av keltisk opprinnelse og antas å være om lag to tusen år gammel.
  Den Sorte Diamant
Blant Københavns nyere severdigheter står Den Sorte Diamant i en særstilling (gå på interaktiv omvisning Her). Bygningens spesielle arkitektur, utoverhengende vegger i svart, speilblank granitt, vakte strid da bygget ble reist i Christianshavn i 1990-årene. Den Sorte Diamant er en del av Det Kongelige Bibliotek, som inneholder Nord-Europas største boksamling med godt over tre millioner bøker, 50 000 håndskrifter, gamle kart osv.
  Annet av interesse Fristaden Christiania var opprinnelig en militær kaserne. Etter fraflyttingen i 1971 ble området okkupert av husløse ungdommer. De 750 innbyggerne i Christiania styrer seg selv, og bydelen er blitt Københavns tredje mest besøkte severdighet. Myndighetene diskuterer stadig hvordan de skal «rydde opp» i fristaden. Jens Olsens verdensur i København rådhus er verdens mest nøyaktige mekaniske ur. Det består av over 14 000 deler. Urets kalender er laget for å gå i tre tusen år. I løpet av 750 år vil det kun gå ett sekund for sakte. Thorvaldsens museum i sentrum av byen er tilegnet Bertel Thorvaldsen (1770­-1844), en av Europas fremste billedhoggere. En rekke av hans arbeider er å se i Peterskirken i Roma. Modellene til hans statuer befinner seg i museet i København. Louisiana Museum for moderne kunst, 35 kilometer nord for København, er et av Danmarks best besøkte museer, med verker av mange av vår tids mest kjente kunstnere, som Henry Moore, Andy Warhol og Giacometti. Frilandsmuseet i Lyngby, ca. 13 kilometer nord for sentrum, har om lag 100 gamle hus og bondegårder fra ulike deler av Danmark. Bakken, en mil nord for sentrum er verdens eldste fornøyelsespark. Stedet har et noe alderdommelig preg, men er absolutt et alternativ til det mer hektiske Tivoli inne i byen. Øresundsbroen mellom København og Malmö har en total lengde på nesten åtte kilometer. Hovedspennet er på 490 meter. Brotårnene er 203 meter høye, og veibanen går 57 meter over havoverflaten.
(Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: Krakow.

<HLF>Bryggeidyll</HLF> på Nyhavn. Foto: Erik Lindahl/Dagbladet
<HLF>Luisiana Museum</HLF> Foto: Wonderful Copenhagen
<HLF>Glyptoteket</HLF> Foto: Wonderful Copenhagen
<HLF>Amager Torv</HLF> bringer fram julestemning. Foto: Wonderful Copenhagen
<HLF>Rådhusplasse</HLF> i sentrum av byen. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet
<HLF>e tre sjøene:</HLF> Innsjøene Peblinge, Sortedam og St. Jørgen snor seg gjennom byen. Innsjøene er kunstig anlagt, og ble opprinnelig brukt som drikkevannsreserves for byens innbyggere. I dag er de til pynt og rekreasjon. Foto: Wonderful Copenhagen
<HLF>Jul i tivoli:</HLF> Det lyser og blinker i Tiovoli i disse førjulsdager. Foto: Wonderful Copenhagen
«Velkommen til København»</HLF> Den lille havfruen hilser turistene som ankommer sjøveien. Foto: Wonderful Copenhagen
<HLF>Pust i bakken?</HLF> I København er det ikke uvanlig å legge pausen til nærmeste kafè eller pub. Foto: Wonderful Copenhagen
Shopping?</HLF> Da kan Strøget være et godt tips. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!