Du leser nå Dagbladet Pluss

Kollegaens ord, som endret alt

De første årene jobbet han hardt, men likevel bakset han i blinde. En kollegas spørsmål endret Håvard Tjoras væremåte totalt.

OPPVÅKNING: Håvard Tjora; lærer, forfatter og foredragsholder, skriver spalte i Dagbladet Magasinet.
OPPVÅKNING: Håvard Tjora; lærer, forfatter og foredragsholder, skriver spalte i Dagbladet Magasinet.Vis mer

Da jeg var helt fersk lærer ble det fort tydelig for meg at lærerskolen hadde unnlatt å ta opp en del essensielle temaer rundt det å være lærer.

Blant annet hadde ingen, i løpet av de fire åra jeg gikk der, snakket om foreldre. Jeg visste jo godt at de fantes, men i en alder av 24 var jeg usikker på hvordan jeg skulle kommunisere med dem.

Hvordan møte bekymringene deres, og trygge dem på at jeg er en god voksen for barna deres? Hvordan snakke med dem om vanskelige ting; problemer rundt oppførsel, eller bekymringer knyttet til læringsvansker og sosiale vansker? Du skal vite hva du gjør når du forteller noen at det er noe bekymringsfullt med barna deres.

Jeg lærte ingenting om dette i min utdanning. Jeg hadde aldri vært på et foreldremøte heller. Og plutselig, etter et par uker som lærer, sto jeg og skulle lede alle foreldrene gjennom et helaftens møte. Jeg var heldig og hadde en hyggelig og imøtekommende foreldregruppe. De gjorde ikke noe ut av at jeg var så nervøs som jeg sjelden har vært før, at møtet var drepende kjedelig, og sikkert fullt av totalt unyttig info.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UT ÅRET*

KUN I SEPTEMBER

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 100 kr ut året. 0,83 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr for 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr for 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6 mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris uke etter tilbudsperioden (55,-/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.