- Kommer han til å dø nå?

Monir (1 1/2) har fått store brannskader.

(Dagbladet.no): ÅGE W. BØYUM (46) skriver dagbok fra Norges Røde Kors\' feltsykehus i jordskjelvrammede Muzaffarabad. Her er hans ferske nedtegnelser:

TOPOGRAFIEN HER er totalt endret etter jordskjelvet. I det brattlendte terrenget hender det ofte at store steinblokker løsner. Folk er presset sammen i teltleire spredd rundt i byen, ofte i dårlige og små telt uten gulv.

Monir har nettopp kommet inn på ICU, Intensive Care Unit, der jeg jobber som intensivsykepleier. Han har stygge brannskader på over ti prosent av kroppen, den ene siden og en fot. Gutten er halvannet år. Han stabbet rundt i teltet og veltet en tekanne over seg.

En brannskade som kunne skjedd hvor som helst. Men her vil det øke på med slike skader framover.

Monir ynker seg i morens armer. Han har fått smertestillende for skadene.

Moren er redd, omgitt som hun er av fremmed helsepersonell hun ikke forstår. Sårene til Monir må behandles og smøres inn med brannsalve. For det må han få hel bedøvelse.

Medikamentet blir gitt og gutten glipper med øynene og sovner. Moren mumler mer og mer klagende og hennes frykt øker, kommer sønnen til å dø nå?

Jeg snakker fort til tolken, skynder på ham for å oversette. Monir vil bli bra, han bare må sove litt. Det er ikke farlig. Morens redsel slipper bare litt.

ETTER BEHANDLINGEN blir gutten lagt naken i senga, bare med et isolasjonslaken over seg. Jeg skrur opp varmen til den føles ubehagelig. Ingen av de andre pasientene reagerer. Stabil varme fra generatoren. Moren til Monir legger seg opp i senga sammen med ham. Ute er det natt og temperaturen faller for hver kveld som går.

På den andre siden av gjerdet er bålene slukket. Barna ligger tett sammen i teltene. På grunn av plassmangel må noen voksne ligge ute.

Monir og moren sover med teppe over hele seg slik de bruker her.

  • Åge W. Bøyum er til daglig oversykepleier ved Lærdal sykehus. Han har tidligere vært på oppdrag for FN i Rwanda og for Norges Røde Kors i Bam, Iran og Banda Aceh, Indonesia.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SKRIVER FOR DAGBLADET.NO: Åge W. Bøyum er i Pakistan til desember.
TRØSTER: Brannskadde Monir ynker seg i morens armer. Sykepleier Jorunn Haga gjør så godt hun kan for å ta oppmerksomheten bort fra smertene.
HJELPEN KOMMER: Helikopterne virvler opp støv når de lander i tørre Muzaffarabad.
SKADDE BARN: I leiren i Muzaffarabad søker kvinner og barn ly mot kulden under tynne presenninger.