Kongelig skål

Det måtte en fylkeskommunal regelendring til før hotellsjef Sigurd Kvikne ved Kvikne\'s Hotell i Balestrand fikk fylle kongens vinglass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva serverte du kongen? {ndash}Kongeparet fikk vår egenimporterte hvitvin fra Alsace, Kvikne\'s Hotel Jubileum Cuvée Pinot Auxerrois 2001 fra Josmeyer, som passer til norsk sjømat. Til hovedretten, som var kjekjøtt, fikk de en rød burgunder, Santenay Premier Cru Clo Faubard 1995 fra Mestre Phre et Fils. Hvordan falt det i smak? {ndash}Jeg tror kongen var fornøyd. Vertskapet (fylkeskommunen) var i alle fall godt fornøyd. Er det en spesiell vin du drømmer om å få smake? {ndash}Det må bli Le Pin fra Pomerol i Bordeaux. Den er umulig å få tak i og vanvittig dyr. Hvor lages den beste vinen i dag? {ndash}Hvis du ser på både pris og kvalitet, vil jeg si Italia. Det kommer mye godt fra Tos- cana. Synes også det er mange spennende og gode viner fra Rhtne. Hvorfor er vin viktig? {ndash}Vin er viktig fordi i kombinasjon med mat høynes opplevelsen til et nivå de hver for seg ikke klarer å nå. Vin er laget for å nytes sammen med mat. Hva er nordmenns vanligste vintabber? {ndash}Det er jo flere ting. Å drikke rødvin for varm og hvitvin for kald, eller å bruke feil glass. Nordmenn smaker også for lite på vinen; du skal fylle munnen, la vinen rulle rundt og slippe til luft. Ikke la den renne rett gjennom munnen, da går du glipp av mye god smak. Får du ofte viner i retur fra kresne gjester? {ndash}Heldigvis ikke. Men det finnes jo enkelte som ikke vil ha vinen slik den skal være. Da må vi prøve å overbevise kunden om å drikke den ved rett temperatur. Eller så må vi ta den ut. Og så finnes det jo alltids noen få flasker med korksmak. Beste rødvin uansett pris? {ndash}45749 Brunello di Montalcino 1996 kr 339,40 fra Altesino, som er en av de beste produsentene i Toscana. Mye «power» som går til kraftige kjøttretter. Må også nevne La Sizeranne Hermitage 1999 fra M. Chapoutier til kr 379. Kjøp og vent til høsten når viltrettene kommer på bordet. Beste hvitvin uansett pris? {ndash}Siden mitt favorittdistrikt er Burgund, skulle jeg vel sagt Le Montrachet, men pga. pris velger jeg 34996 Corton Charlemagne Grand Cru 1999 fra Chapuis til kr 345,10. Det er et kjempekjøp i forhold til andre Charlemagner. Et annet godt tips er 32875 Cervaro della Sala 1998 fra Antinori til kr 297,50. Denne italieneren er utrolig nok like god som burgundere, som er langt dyrere. Disse er perfekte til sjømat med kremede sauser. Beste rødvin under hundre kroner? {ndash} 34607 Valpolicella Classico Superiore 1999 fra Domini Veniti til kr 87. Den passer til kylling og lette kjøttretter. Beste hvitvin under hundre kroner? {ndash} 37654 Riesling QBA fra Dr. Loosen. til kr 69,90. Den går godt til forskjellige fiske- og skalldyrretter nå om sommeren. Også er det en deilig terrassevin. Mye vin for pengene. Hva er den eldste vinen du har i kjelleren? {ndash}Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1970 fra Marqués de Murrieta i Rioja. Det må mer celebre gjester enn kongen til før den går i glasset?{ndash} Vi er glade for alle gjester, men vi sparer ikke på viner til spesielle anledninger. Den står på kartet som alle andre. {ndash}Hva med en alkoholfri, til alkoholmotstanderne?{ndash} Vi har jo noen amerikanske på kartet, fra Sutter Home. Uten at jeg kjenner dem så veldig godt. per.arne.solend@dagbladet.no@dagbladet.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer