Kongelige kjøkken

Tre restauranter i Trondheim skal vise hva de kan når Märtha og Ari gifter seg. To av dem er en prinsesse verdig, den tredje smaker av majestetsfornærmelse.

UNGDOMMEN HAR GRUNN til å glede seg. Mat og servering var førsteklasses hos den nye trønderfilialen av Bølgen & Moi, som har ansvaret for festen - vorspielet - for de unge, kongelige gjestene onsdag.

Märtha og Aris unge gjester kan ha størst forventninger til serveringen under bryllupsfeiringen, særlig når de slipper å betale regningen. Det koster å spise i Bølgen & Mois gourmetavdeling, men det smaker aldeles fortreffelig. Hadde Robinson & Fredag fått velge og vrake i selskapelighetene, ville vi løyet på alderen og valgt ungdomsfesten.

STANDARDEN SETTES like ved ankomst, da Dagbladets utsendte blir servert en deilig aperitiff med champagne og en frisk smak av appelsin. En appetittvekker i form av kalvetunge og kald tomatsuppe med kraftig sting følger, før Robinson og Fredag blir fortalt hva etablissementet har å by på denne kvelden.

- Nå stopper det helt opp for meg, stotrer hovmesteren med en lett rødme i kinnene. Han strever med å finne ordene, før han egentlig er kommet i gang. Det går noen sekunder, så henter han seg inn igjen og menyen presenteres som den skal - på rams.

HOVMESTEREN viser oss til bordet i restaurantens røykeavdeling. Robinson og Fredag hadde bedt om ikkerøyk. Snart røykes det på alle bord rundt i avdelingen, men Dagbladets utsendte plages ikke nevneverdig.

- Jeg merker ingenting. Enten er luftavtrekket veldig godt, eller så er det vinen, smiler Fredag, som vanligvis har mest imot å spise i røykfylte omgivelser.

Resten av kvelden er den hyggelige og oppmerksomme hovmesteren et oppkomme av kunnskap om så vel mat som viner - og det er mye å holde styr på: Restauranten serverer i utgangspunktet en åtteretters meny med utvalgte viner til hver rett.

DENNE KVELDEN bys det på så vel urte-spekket vaktel som confit av gjørs og asparges håndplukket av en navngitt franskmann. Det er også spennende viner som en lett 99-årgang av Josmeyer, svært passende til første rett, og en Dr. Loosen 1982 fra Mosel. Sistnevnte smaker perfekt til riesling-posjert piggvar med ingefærsauterte grønnsaker.

Med så mye god og variert mat og drikke er kveldens samtaletema gitt: Hva vil Robinson og Fredag rangere øverst av retter som alle fortjener førstepris? Robinson heller mot grillede kamskjell på sellericrème og syltede østers. Fredag står og vakler mellom sjøkreps i gelert eplesjy og asparges-cappuccino.

- Dette er stor kunst, utbryter Fredag om aspargessuppa, som er fyldig og smakfull og kalles aspargescappuccino fordi den har fått melkeskum på toppen. Ved siden av ligger noen hele aspargestopper med russisk kaviar. Det er ikke bare velsmakende, men også preget av den Moiske kreativitet og lekelyst.

- Det er så godt at du får lyst til å slikke tallerkenen, tilføyer Robinson. Han lar det bli med tanken. Man skulle nesten tro Bølgen & Moi etablerte sin Trondheims-avdeling i anledning Märthas bryllup. Ikke bare åpnet den rett før begivenheten finner sted. Det enkelt innredde lokalet har også en vegg i Märtha og Aris mintgrønne bryllupsfarge!

SÅ DET ER ALL GRUNN til å tro at brudeparet vil trives, selv om de som Robinson og Fredag skulle oppleve å bli plassert i røykeavdelingen. Märtha og Ari bestiller neppe ikkerøyk.

Ode til ungdommen: Gled dere, prinser, prinsesser og andre unge gjester: Märtha og Aris ungdomsfest hos Bølgen & Moi i Trondheim blir garantert en kulinarisk opplevelse.