Konsul i sex-skandale

Danskene er i harnisk over kulturpersonligheten Jørgen Leths (68) selvbiografi, der han skriver om sex med pur unge fattigjenter på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DANMARK HAR FÅTT sin helt spesielle litterære skandale. Den kjente kulturpersonligheten, dikteren, dokumentarfilm-skaperen, sykkelkommentatoren, globetrotteren og konsulen Jørgen Leth har utgitt en selvbiografi som har opprørt store deler av det danske samfunnet. Den 68 år gamle Leth har mistet æren, jobben og gått i dekning, etter at boken ble utgitt for litt over to uker siden. Selv sier Leth at han er sjokkert og knust av den voldsomme og hatske kritikken.

Det er først og fremst kvinnehistoriene i boken som har satt sinnene i kok. Beskrivelsen av forholdet til en 17 år gammel haitiansk pike, datter til en av tjenerne hans, er det som har vakt størst oppsikt. Det ble også tatt opp sex-scener med unge piker på film.

Dessutene innrømmer han å ha smuglet store partier hasj på 70-tallet.

Kritikerne hevder at Leth har utnyttet sin posisjon som rik, hvit, gammel mann, og at det han beskriver har mer til felles med prostitusjon og utnyttelse, enn kjærlighetsforhold.

«JEG ER BESAT af denne unge krop, som strækker sig og bøjer sig og åbner sig på det hvide lagen for mig».

«Er det fantasien om at eje, der gør mig så vild? Er det forbudtheden?».

«Er det kolonialismens erotiske vision, der kommer sivende fra baghovedet og fremkalder en dobbelteksponering af denne scene, således at jeg både er midt i den og kan iagttage den udefra?».

«Denne unge, indfødte pige, som bliver til kvinde og suk og hengivelse under mig. Hendes tilgængelighed beruser mig. Min egen alder er en del af den svimlende kontrakt».

Slik beskriver Jørgen Leth forholdet til 17-åringen i selvbiografien Det uperfekte menneske, utgitt på det danske Gyldendal forlag.

Det mest omstridte sitatet i boken er Leths erindring av at han tar kokkens 17-årige datter bakfra, «fordi det er hans rett».

Selv hevder Leth at sitatet er misforstått og at han i realiteten er selvreflekterende og ærlig.

FEMINISTER, KOMMENTATORER, Redd Barna, politikere; angrepene på Leth har kommet fra alle kanter.

Etter massiv kritikk valgte Leth å trekke seg som konsul, før Utenriksdepartementet rakk å sparke ham.

- Jeg er tilfreds. Den situationen vi har hatt er ikke verdig for en konsul, uttalte Utenriksminister Per Stig Møller etter å ha mottatt Leths avskjedssøknad. Søknaden ble innvilget umiddelbart.

Han har også fått sparken som sportskommentator i danske TV2 etter massivt press.

DEN DANSKE TABLOIDAVISEN Extra Bladet har være av de verste kritikerne av Leth, og publisert artikler med titler som Den gamle gris er fornærmet og Liderlige Leth sælger.

På kommentarplass har tabloidene vært spesielt ondsinnede:

- Honorærkonsul. Ordet honorær kommer av det latinske ord for ære. Men Danmark har helt åpenbart ingen ære av Jørgen Leth. Derfor kan Leths møte med Utenriksministeriet i neste uke bare få en utgang: Farvel til den gamle grisen, skriver Extra Bladet.

I en annen kommentar skriver de:

- Din ytringsfrihet er ikke et sekund blitt nektet deg - få har som du hatt mulighet og annledning til å ytre seg. Problemet ligger et helt annet sted, Jørgen Leth. Det ligger i dine gjerninger. I dine holdninger. Når du sier at du tar kokkens 17-årige datter bakfra - «for det er din rett» - tar du feil. Det er ikke din rett. Det faktum at du er hvit, gammel, rik og mand, gir deg ikke mer rett enn hvis du hadde vært sort, ung, fattig og kvinne. Det er ikke rindalisme - det er et anstendigt menneskesyn.

ANMELDELSENE AV BOKEN har vært blandede. Noen er svært kritiske til levemannen Leths utskeielser.

- Skal han ta den syttenårige mulatten forfra eller bakfra? Skal han reise til Haiti, New York, Paris eller Tel Aviv? Satse på Ullrich eller Basso i touren? Velge bøylen med Versace- eller Armani-jakkesettet? Ikke så lett, er det vel, skriver Berlingske Tidenes Jens Andersen i en ganske så iskald anmeldelse.

MEN MANGE MENER nå at kritikken har tatt overhånd, og at det drives heksejakt på Leth.

- Nå må vi prøve å bevare proposjonene i dette. Jeg mener at den forargelsen som har kommet er i ferd med å ta helt overhånd. Og det er blitt til en menneskejakt som jeg synes er helt ute av proposjoner, sier Johannes Riis i Gyldendal til Extra Bladet.

Filmskaperne Lars von Trier, Per Fly, Thomas Vinterberg, Lone Scherfig og andre filminstruktører og folk i bransjen har også tatt Leth i forsvar:

- Det er smerteligt å se den ... nypuritanske heksejakten på en av landets absolutt fremste kunstnere i utøvelsen av sitt virke, skriver de i en pressemelding.

I tillegg er det opprettet en egen hjemmeside som samler underskrifter til støtte for Leth.

DENNE HELGEN tok Leth til motmæle for føste gang i et lengre intervju i Weekendavisen. Han har gått i dekning, og er dypt såret og fortvilet over det han mener er ekstrem ondsinnethet og personforfølgelse. Weekendavisens reporter skriver at det å få i stand intervjuet var som å skulle møte Osama bin Laden.

- Dette har kostet meg enormt mye og styrtet meg ned i utmattelse og desorientering. Boken er hudløst ærlig, men nå er jeg også hudløst følsom over for å vise meg overhodet, sier Leth.

Han sier også at han er sjokkert og overrasket over ondskabsbølgen som veltet opp. han mener ukjente fiender har dukket opp fra dype hull, og sier han ikke har hatt krefter til å håndtere en så kompakt bølge av lyst til å få ham til å bøye nakken.

- Det er jo som om jeg skal helt ned og kastes ut. Min stemme ville druknet i hatskheten, ondskapen og blodrusen, sier Leth om hvorfor han ikke har tatt til motmæle før nå.

- Det som har forarget folk så voldsomt er at du har hatt sex med en 17-år gammel pike som var din kokks datter, og at du på den måten, i et så fattig land som Haiti, i virkeligheten gjorde henne til prostituert.

- Det er jo latterlig. Vi ville det jo begge to. Det var en meget erotisk erfaren pike som innledet flørten. Jeg er ikke noen Cassanova som jakter på kvinner, det er jeg alt for makelig til, det gjør jeg ikke, jeg har ikke en umettelig sult, men jeg har vanskelig for å si nei, hvis det er - om jeg kan si det sånn - et godt tilbud. Det var ikke snakk om at jeg utnyttet min posisjon, sier Jørgen Leth til Weekendavisen.

DET SPØRS om sårheten og forsvarstalen er nok til å få ham opp av avgrunnen kritikerne har kastet ham ned i.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FRITTALENDE KONSUL: Danske Jørgen Leth er kjent som kulturpersonlighet, dikter, dokumentarfilmskaper, sykkelkommentator og globetrotter. Nå har selvbiografien hans tvunget ham til å gå i dekning.
SNAKKER UT: For første gang etter de voldsomme reaksjonene snakket Leth ut i et intervju i Weekendavisen i helgen. - Dette har styrtet meg ned i utmattelse og desorientering, sa han til avisen.
«DETTE ER MITT LIV»: Jørgen Leths selvbiografi har skapt voldsomme reaksjoner i Danmark. Spesielt har forholdene hans til pur unge haitianske fattigjenter fått mange til å bruke ord som «Gammel gris» og «Lidderlige Leth».
- IKKE VERDIG FOR EN KONSUL: Det mente den danske utenriksministeren Per Stig Møller etter å ha blitt kjent med Jørgen Leths esakapader på Haiti. Leth trakk seg fra jobben som konsul på Haiti før han rakk å få sparken.
STØTTER LETH: Lars von Trier og andre filmskapere mener det foregår en heksejakt på Leth i Danmark.
SAMLER STØTTE: Det er opprettet en egen hjemmeside som samler underskrifter til støtte for Leth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer