Kontinentaldrift

Gi meg suppe som biter.

DET ER NOE STORSLÅTT med ærverdige luksushoteller{ndash}noe med uniformene til dørvaktene, de flekkfrie, diskré parfymerte gjestetoalettene og gulvteppene som kiler deg på anklene når du går gjennom gangene. Mens livet utenfor er hektisk, støyende og kantete, og hjemmelivet er rotete og uglamorøst, er det luksushotellets oppgave å sette oss utenfor tid og rom, svøpe oss inn i en dempet og myk verden av diskré luksus. Og så er det skopussmaskinen, da.Dessverre er disse hotellene ofte litt dyre å bo på. Derfor har jeg heller for vane å ta en drink i hotellbaren, eller nyte en kopp te og et overpriset smørbrød i hotellkafeen, for dermed å få en liten utenomhverdagslig opplevelse, selv på en helt vanlig arbeidsdag.EN VAKKER MANDAG for ikke lenge siden skulle jeg i møte, og ettersom det var tidlig på morgenen (klokka var ni!) og jeg kunne bestemme møteplassen, valgte jeg frokostsalen i en av Oslos mest fasjonable hoteller. Ute var det sludd og utrivelig og definitivt 60 grader nord, inne var det som i en behagelig overklassekokong som kunne vært hvor som helst i den vestlige verden. Jeg forsynte meg godt av hjemmebakt brød, skinke, hjemmelaget leverpostei og andre deiligheter, lykkelig over at noen andre skulle betale. Men allerede ved tredje bit tok lykken slutt. Da mine jeksler med grådig kraft slo ned i brødskiva, ble de møtt av en gjenstand så hard at det i et kort nanosekund {ndash} før jeg rakk å reagere og reversere kjevens bevegelse {ndash} ble utkjempet en nådeløs og grufull kamp mellom fremmedlegemet og jekselen. En kamp som tanna mi tapte, tanna som jeg så stolt har båret siden jeg var ti og et halvt år.Smerten jog gjennom meg. Den ble bare så vidt mildnet av adrenalinsinnet som ble framkalt av servitøren (eller «frokostvertinnen») som{ndash}på tross av at jeg er en troverdig type, og var flankert av et enda mer troverdig vitne med fast jobb{ndash}avsluttet besøket med «hva-det-tror-jeg-ikke-på-og-her-er-regninga», som en grusom påminnelse om at man på luksushoteller alltid bare blir sett på som inntrenger fra de midlere klasser, et mykt fremmedlegeme som aksepteres så lenge det ikke gjør noe ut av seg, og når som helst kan knuses av en rynk på øyebrynene.I TIDA ETTER var jeg besatt av å unngå smerten. Men det var ikke så lett, for hvert eneste forsiktige tygg ble gjengjeldt med en påminnelse om at Buddha hadde rett, og at livet er lidelse. Det er bare to kurer for ei brukken og overfølsom tann. Det ene er tidas tann, som {ndash} godt hjulpet av litt fluorlakk {ndash} langsomt gjør tanna til en følelsesløs tyggemaskin igjen. Det andre er suppe. I tida etter min smertefulle og ydmykende hotellfrokost, kastet jeg meg ut i et osean av suppe, og jeg manøvrerte i mange farlige farvann, på alle verdenshav, besatt på å unngå den smertefulle kontakten med kontinentet. Etter å ha bladd meg gjennom alle suppekokebøkene mine, og etter å ha bestilt store porsjoner suppe {ndash} uten brød {ndash} på restaurant, kunne jeg konstatere at det kunne være helt ålreit å leve som de facto tannløs, så lenge suppene hadde nok smak til å bite litt {ndash} slik at jeg kunne bli minnet om at jeg lever, ikke bare eksisterer. INTERKONTINENTAL TOMATSUPPE Dette er en mine favorittsupper, og den beste tomatsuppa jeg vet om. Den har hentet inspirasjon både fra søreuropeiske og nordafrikanske supper. Den er lett kremet (noen ganger bruker jeg kokoskrem på boks i stedet for kremfløte, og da kommer Asia inn på tunga), smaksatt med hvitløk, ingefær og chili, og servert med urteolje og kokt egg. Hvis du er nøye, kan du ha krydderne i en krydderpose eller i en tesil av metall. Slik blir de ikke med videre i suppa. Men jeg liker de små smaksbombene som ligger i krydderbitene, så jeg lar alt være i. Hvor god suppa er, avhenger av tomatene. Jeg bruker noen dyre, italienske småtomater på boks. Det blir bedre enn hvis jeg bruker den vanlige femkronersboksen. Du kan lage i stand suppa helt fram til tilsetning av fløte og koking av egg opptil 24 timer i forveien.Når jeg har ferske urter i huset, lager jeg en urteolje som jeg heller oppå. Den kan være god i andre sammenhenger også. Litt for mye for to, litt for lite til fire.3 ss olivenolje2{ndash}4 fedd hvitløk2{ndash}4 cm av en ingefærknoll{ndash}1/2- 1 chili2 laurbærblad10 pepperkorn1 ts korianderfrø2 ts sukker3 bokser tomater, til sammen 1 kg1/2 terning grønnsakbuljong2 dl fløteev. 2 dl hvitvin1 kokt egg per porsjonUrteolje:1/2dl olivenolje2 ss urteblader, timian, bladpersille eller basilikum1 ss sitronjuice eller limejuiceFor suppa: Knus hvitløken forsiktig med flatsida av en kniv. Hakk ingefæren og chilien. Varm olje i ei gryte og stek hvitløken på middels lav varme til den begynner å bli myk. Ha i ingefær, chili, laurbær, hele pepperkorn, sukker og tomater {ndash} med all saften fra boksen. Kok opp. Ha i buljongterningen og ev. 2 dl vann. La koke med lokk ved lav varme i 30 minutter eller mer. Mos suppa til en nokså jevn masse med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller med ei sleiv eller en potetstapper. For urteoljen: Ha alle ingrediensene i en morter eller en mikser med roterende kniver. Mos godt. La stå i en halvtime eller mer for å trekke ut smak. Like før du serverer, kok opp suppa igjen. Ha i fløte og eventuelt hvitvin og la småkoke i 5 minutter. Hell suppa i tallerkener, del de kokte eggene i fire og legg fire båter i hver tallerken, og hell over litt urteolje. INTERKONTINENTAL BLOMKÅL- OG KÅLRABISUPPEDette er blomkål og kålrabi sånn du antakeligvis aldri har smakt det før. Jeg pleide i hvert fall å forbinde blomkålsuppe med en viss type traust og fornuftig bondekost, men når man blander inn thailandske krydder og kokosmelk, får den et spenn i seg, fra det trauste til det eksotiske. Grønn karripasta og limeblader finnes i de fleste store supermarkeder og i mange såkalte innvandrerbutikker (butikkene har som regel ikke vandret noe sted). Finner du det ikke, kan du bruke chili til å få suppa heit, og litt limeskall (1 ts) til å erstatte limebladene. Er du en sånn en som mener at all middagsmat må inneholde enten kjøtt eller fisk, kan du ha noen laksebiter i suppa og la den trekke 5{ndash}7 minutter til før du serverer, slik at fisken blir kokt. MERK: Heller du begge suppene i en suppetallerken, uten å blande dem helt sammen, er det ei interessant dobbeltsuppe med mange spennende smaker og fint utseende.For lite til fire, for mye til to.1 blomkålhode300 gram kålrot5 dl melk1 boks kokosmelk1 terning kyllingbuljong1 ss grønn karripasta (green curry paste)2{ndash}-3 limeblader1 sitrongress2 cm av en ingefærknoll1/2 lime per porsjonfrisk korianderKutt blomkålen opp i mindre blomster. Hakk kålrabien. Ha kålrabi og blomkål i ei gryte sammen med melk, kokosmelk, 2 dl vann, buljongterningen, karripasta og limeblader. Knus sitrongresset lett med baksiden av en kniv, hakk ingefær og ha begge deler i suppa. Kok til grønnsakene er helt myke, det tar om lag 20 minutter. Smak til med mer chilipasta. Fjern sitrongress og limeblader, og kjør suppa til en jevn mos i kjøkkenmaskin eller med stavmikser.Kok opp suppa igjen. Rør eventuelt inn litt gurkemeie og ha eventuelt i noen laksebiter. Ha suppa i tallerkener, klem over en halv lime per porsjon, strø over litt koriander og server. andreas.viestad@dagbladet.no Meninger om mat? Bli med i debatten!

<B>Interkontinental blomkål- og kålrabisuppe:</B> Blomkål og kålrabi på en eksotisk måte.
Interkontinental tomatsuppe: Suppa har hentet inspirasjon både fra søreuropeiske og nordafrikanske supper.