Krigens råskap

Etter seksti år i britiske krigsarkiver er mer enn fem millioner detaljerte spionbilder fra andre verdenskrig lagt ut på nettet.

BILDENE VISER ALT - fra fanger som er oppstilt til navneopprop inne i dødsleiren Auschwitz, til lik som flyter langs strendene i Normandie på D-dagen. Blant flyfotografiene finnes det også bilder som er tatt over Norge, blant annet av det enorme slagskipet «Bismarck». Fartøyet ble fotografert i Grimstadfjorden sju dager før det ble senket av britiske styrker, noe som betegnes som et av krigens mest dramatiske sjøslag. Andre motiver er fra tyske byer som Köln og Hamburg, der bildene dokumenterer ødeleggelsene etter de alliertes bombeinferno. INNTIL I DAG har bildene ligget i krigsarkivet Aerial Reconnaissance Archives (TARA) ved Keele-universitetet i Vest-England. Disse bildene var avgjørende da de allierte styrkene planla krigshandlinger, og for første gang kan du se dem på nettsida Evidence in Camera. - Disse bildene gir oss en mulighet til å se den virkelige krigen på nært hold, sier prosjektleder Allan William til Reuters. DE SJELDNE luftfotoene ble hovedsaklig knipset av mannskap fra Royal Air Force, det britiske luftforsvaret, og ble brukt som rekognoserings- og etterretningsmateriale for allierte styrker. - De ble nedgradert for mange år siden, men det har tatt dager å finne fram til et enkelt bilde. Nå er bildene digitalisert, og på internett tar det bare sekunder å finne dem, forklarer William. Digitaliseringsprosjektet er ikke bare av historisk betydning. I dag kan de gamle bildene brukes til å finne og uskadeliggjøre udetonerte bomber fra den store krigen.

    Se bildespesial!

<HLF>Auschwitz 1944:</HLF> Et mannskap fra Royal Air Force tok dette bildet av nazistenes konsentrasjonsleir i august 1944. Se flere bilder <LINK http://www.dagbladet.no/magasinet/2004/01/19/388767.html>her</LINK>. Foto: Scanpix/AP