Krigsforbryter tatt på strandhotell

Her er flukten over for den ettersøkte krigsforbryteren og folkehelten Ante Gotovina (50).

(Dagbladet.no): Gotovina spiste på strandhotellet Bitacoras eksklusive restaurant i byen Playa de las Américas på Tenerife, da ni spanske politimenn i 21-tiden onsdag kveld innhentet ham. Arrestasjonen gikk udramatisk for seg. Etter mer enn fire år på flukt fra krigsforbryterdomstolen i Haag visste Gotovina at spillet var over.

Den kroatiske eks-generalen skal ha sjekket inn på hotellet fem dager tidligere. Han brukte da et falskt pass med navnet Kristian Horvat - kristen kroat.

HAN VAR HAAGS TREDJE MEST ETTERSØKTE krigsforbryter etter Karadzic og Mladic. Spansk politi hadde vært på sporet av eks-generalen i flere dager, mens han skjulte seg på ulike steder på Kanariøyene. Han hadde vært på ferieøyen Tenerife i fem dager, da spanske politifolk kom inn på restauranten og arresterte ham sammen med en annen kroat. Den andre ble senere sluppet av politiet.

På Bitacora hotell hadde ingen noen mistanke om at gjesten de hadde var en av Europas mest ettersøkte forbrytere.

- For oss var denne mannen bare en turist på ferie. Vi hadde ingen mistanke, sier hotellets ansatte til Spain Herald.

Natos utenriksministere brøt ut i spontan applaus da arrestasjonen ble kjent i går.

- Dette er gode nyheter for verden, sa Natos generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

Men i Kroatias hovedstad Zagreb samlet hundretalls demonstranter i går kveld seg i protest mot arrestasjonen.

Eks-generalen Gotovina ledet militæroffensiven «Operasjon storm» mot serbiske opprørere i Krajina-regionen i Kroatia.

«OPERASJON STORM» startet ved dagry 4. august 1995, da mer enn 200.000 kroatiske soldater gikk mot Knin - hovedstaden i den selvutnevnte republikken «Serbisk Krajina». Innen neste morgen hang det kroatiske flagget over borgen i byen.

De neste fem dagene gikk hans soldater systematisk til verks mot de andre landsbyene i regionen. Minst 150 serbere ble drept og flere hundre forsvant i operasjonen. Ofrene for de kroatiske soldatene ble slått, torturert, skutt og brent til døde i landsby etter landsby, ifølge tiltalebeslutningen fra Haag.

Nærmere 200.000 sivile serbere ble drevet på flukt fra området.

Den 6. august ble også en flyktningekolonne beskutt av de kroatiske styrkene.

- To fly fløy over flyktningekolonnen tre ganger. Det var for det meste sivile fra Vrginmost. Jeg kunne se minst 30 drepte. Medlemmer fra Røde Kors var der - tre Røde Kors-biler - de kan bekrefte dette, fortalte Mirko Mrkobrada som var med i flyktningekolonnen senere.

- Vi fortsatte mot Ravnorasce. Kolonnen ble avskjært av den kroatiske hæren, som skjøt igjen. Eldre kvinner ble drept. Jeg kunne se at ti eldre kvinner, eldre menn - sivile - ble drept.

ALLEREDE SOM 16-ÅRING FORLOT Gotovina hjemstedet i Krajina og det kommunistiske Jugoslavia for å ta hyre på et handelskip.

Kort tid senere meldte han seg inn i den franske fremmedlegionen. Der ble han til 1979, da han som 24-åring fikk fransk statsborgerskap og reiste til Argentina og Guatemala som militærinstruktør for paramilitære styrker.

Senere ble han yrkeskriminell og høyreekstremist i kretsen rundt Jean Marie le Pens parti Nasjonal Front.

Da han i 1990 reiste hjem for å delta i krigen for et fritt Kroatia, var han nettopp sluppet ut etter fem år i fransk fengsel for kidnapping og utpressing av en fransk industrialist.

Trolig var det hans mange kriminelle kontakter i Europa, Afrika og Latin-Amerika som gjorde det mulig for ham å holde seg på rømmen så lenge før han ble innhentet. Men også høyt oppsatte regjeringsmedlemmer og etteretningstjenesten i Kroatia er blitt anklaget for å ha skjult ham for Haag.

DA HAAG I JULI 2001 OFFENTLIGGJORDE TILTALEN, understreket domstolen at det ikke var den militære offensiven som skulle rettsforfølges, bare krigsforbrytelsene som skjedde under den.

Men i Kroatia ble Ante Gotovina hyllet som helten som ledet det militære vendepunktet i krigen om det tidligere Jugoslavia.

Fire kroatiske regjeringsmedlemmer gikk av i protest mot tiltalen, og blant folket var det stor motstand mot at regjeringen skulle samarbeide med Haag om utlevering. Tennisspilleren Goran Ivanisevic, som samme sommer vant Wimbledon, skrev etter tiltalen et åpent brev til regjeringen der han erklærte at Gotovina var en av nasjonens helter.

«Kroatia var offeret under krigen og våre generaler og soldater var helter,» stod det i brevet som også var undertegnet av fotballstjernene Davor Suker og Igor Stimac.

Da tiltalen ble kjent, var Gotovina allerede gått i dekning.

De neste fire årene forble han på frifot tross sterkt press på Kroatia for å arrestere og utlevere ham.

OGSÅ VATIKANET BLE TRUKKET INN. I september i år rapporterte BBC News at den krigsforbrytertiltalte eks-generalen ble holdt skjult av et fransiscanerkloster i Kroatia eller Bosnia.

- Jeg har tatt dette opp med Vatikanet og de nekter fullstendig å samarbeide med oss, sa sjefsanklager Carla del Ponte.

En talsmann for den katolske kirken i Kroatia benektet bestemt anklagen.

Flere land krevde at Gotovina ble utlevert til Haag, og han ble etterlyst gjennom Interpol. USA utlovte en dusør på nesten 3 millioner dollar til opplysninger som førte til hans arrestasjon.

Da britisk etteretning (MI6) forsøkte å spore ham opp i Kroatia, ble deres operasjon avslørt i kroatiske aviser, trolig etter tips fra Gotovinas mektige venner i den kroatiske etteretningstjenesten POA. Skandalen gjorde at POA-sjefen Franjo Turek måtte gå av.

Manglende vilje til å finne og utlevere Gotovina skal også ha vært en medvirkende årsak til at EU i mars utsatte medlemskapsforhandlinger med Kroatia. Den kroatiske regjeringen har hele tiden fastholdt at rømlingen ikke har oppholdt seg i hjemlandet. Etter arrestasjonen onsdag, puster regjeringen trolig lettet ut.

- Dette bekrefter at Kroatia har snakket sant når vi har sagt at Gotovina ikke oppholder seg i Kroatia, sa statsminister Ivo Sanader på kroatisk TV i går kveld.

GOTOVINA BLE UMIDDELBART etter arrestasjonen fløyet til en militærbase nær Madrid. Solbrun, ikledt olabukser, hvit skjorte og blå jakke, møtte han i går for en dommer som skal avgjøre når han kan utleveres til Haag. Han stod taus da anklagen mot ham ble lest opp.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DEMONSTRERTE: I Zagrebs gater var det demonstrasjoner mot arrestasjonen i går.
BOMBET FLYKTNINGER: Dette arkivbildet fra 1995 viser en kroatisk serber foran sin utbrente lastebil nær grensen til Bosnia, etter at kroatiske militære bombet en flyktningekolonne under Operasjon Storm.
TATT: Her eskorteres eks-general Ante Gotovina inn i politibilen etter den udramatiske arrestasjonen på Tenerife.
SIVILE DREPT: En serbisk kvinne sørger ved sine døde etter Operasjon Storm.
TATT I LUKSUS:</B> På hotell Bitacora var flukten over for den mistenkte krigsforbryteren.