Krigsfotografen var sammen med Sissel Kyrkjebø: - I dag har jeg lagt kjærligheten på is

Han har dekket konflikter verden over og blitt skutt i hodet. Men sitt største sår fikk fotograf Harald Henden (58) av kjærligheten.

MANNEN BAK MYTEN: Krigsfotografen Harald Henden (58) er så respektert at det finnes et eget uttrykk om ham: «Det er Harald Henden». Foto: Agnete Brun
MANNEN BAK MYTEN: Krigsfotografen Harald Henden (58) er så respektert at det finnes et eget uttrykk om ham: «Det er Harald Henden». Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fluktrefleksen rammet ikke VG-fotograf Harald Henden da han kjørte gjennom Irak-ørkenen etter amerikanske tanks, mens sanden blindet sikten. Den traff ham ikke i Golfkrigen, i Gaza eller den januardagen i 2008, da han under terrorangrepet på Serena Hotel i Kabul satt på det kalde marmorgulvet i resepsjonsområdet med en dødelig såret Dagbladet-journalist i armene. I slike situasjoner blir Henden rolig.- Frykt er en naturlig del av hverdagen i krigs- og katastrofe-områder. Som krigsfotograf må du kunne takle frykten som oppstår og prøve å bruke den til noe positivt, sier Henden.I 30 år har han rapportert fra områder preget av brutalitet og konflikt. Nå er livet hans dokumentert i boka «I krig og ensomhet – krigsfotografen Harald Henden», ført i pennen av Svein Tore Bergestuen. I starten medvirket den oppmerksomhetsskye Henden motvillig. Nå uttrykker han glede over at livsverket hans er omgjort til noe håndfast som kan være til nytte.- Drivkraften min er å dokumentere noe jeg synes er viktig. Men samtidig … Det ble sagt en gang at det er to yrkesgrupper som trenger en krig for å fremme karrieren: Generaler og krigsfotografer.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer