Kristne holder blodhevnen ved like

Går de utendørs risikerer disse guttene å bli æresdrept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TIRANA (Dagbladet.no:)Storebror Flori Bardoku, moren hans og de fire småsøstrene har levd i frykt siden faren Martin drepte sin fetters kone da han fant henne til sengs med en annen mann. 

Den britiske avisen Sunday Telegraph har besøkt hjemmet. Familien er nervøse og stirrer mistenksomt på alle som nærmer seg huset. De fleste kommer med mat og andre gaver. Men en dag kan gjesten komme for å drepe dem.

Faren Martin soner ti års fengsel, men i Albania stopper ikke alltid straffen der. Den dreptes brødre har erklært blodfeide mot Bardokus familie.

Slik håndhever noen av Albanias katolikker - en religiøs minoritet som har sitt sterkeste fotfeste nord i landet - fortsatt tradisjoner som ble sammenfattet på 1400-tallet.

Flere tusen mennesker lever trolig i frykt for at de skal bli drept.

FOR SNART 600 år siden systematiserte adelsmannen Lek Dukagjini (1410-1481) reglene for hvordan giftemål, skilsmisse, arv, tyveri, drap og hevn skulle håndteres av medlemmene av hans klan.

Regelverket fikk navnet Kanonen, eller Leks Lov. Den ble nedtegnet skriftlig av en fransiskanerprest tidlig i forrige hundreår. Dukagjinis regelverk er det viktigste av flere liknende lovsett. Det finner tilsvarende tradisjoner sør i landet, men de er svakere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer