Kràkow

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En rik kulturarv og mange historiske minnesmerker gjør den tidligere kongebyen Kraków til Polens mest interessante by. Det meste av byens kulturelle minnesmerker finnes i Gamlebyen, innen gåavstand fra byens sentrale markedsplass fra middelalderen, Rynek Glówny. Midt på markedsplassen står den gamle Tøyhallen fra 1300-tallet. Rett øst for denne står Mariakirken fra omtrent samme tid. Av de gamle bymurene er dessverre lite bevart bortsett fra et par portbygninger. I den sørlige enden av Gamlebyen ligger kongeborgen Wawel, der det er en rekke museer, og en katedral der Polens kongelige ligger begravet i krypten.

  Historie
Kraków har vært bebodd i 6000 år. Omkring 800 e.Kr. utviklet byen seg til et handelssentrum på ruten Russland­ Vest-Europa. Fire hundre år senere, under kong Kasimir 2., ble byen hovedstad i det polske riket. Krakóws gullalder varte i fem hundre år. Omslaget kom i 1596, da de polske kongene flyttet sin residens til Warszawa. Omtrent på samme tid ble byen rammet av pest, depresjon og svensker. Det var på den tiden da svenskene var mer krigerske og imperialistiske enn nå, da de dro ut og herjet og brente og la under seg land for å øke de tre kroners makt og innflytelse. Som en følge av alt dette ble Kraków liggende i en bakevje. Bare i en kort periode oppnådde Kraków igjen å bli hovedstad. Det var i republikken Kraków, som oppsto etter napoleonskrigene og varte frem til 1846, da Kraków ble innlemmet i Østerrike. Etter første verdenskrig ble Kraków og områdene omkring igjen en del av Polen. Ved begynnelsen av annen verdenskrig ble byen okkupert på nytt. På denne tiden var en stor andel av byens befolkning jøder. Nesten alle ble utryddet av nazistene.
  Den gamle markedsplassen
Markedsplassen i Kraków, Rynek Glówny, er en av de største som er bevart fra middelalderens Europa. Plassen, som måler 200 x 200 meter, ble anlagt i 1257, da Kraków var Polens hovedstad. Markedsplassen regnes fremdeles som sentrum i Kraków. Men nå er det mindre marked og mer turister på den gamle plassen. I sentrum av Rynek Glówny står Markedshallen, Sukiennice, eller Tøyhallen, som den også kalles. Dette er en av byens vakreste renessansebygninger. Den hundre meter lange hallen ble opprinnelig oppført på 1300-tallet for å beskytte de handlende mot vær og vind. Småbutikkene i første etasje er nå omgjort til suvenirbutikker, mens det i annen etasje er en malerisamling som tilhører Nasjonalgalleriet. Ved Markedshallens sørvestlige hjørne står en rest av byens gamle rådhus, oppført i 1383. Det gamle rådhustårnet inneholder nå en filial av Historisk museum.
  Mariakirken og den brutte tone
Øst for Markedshallen står Mariakirken, Polens mest kjente kirke. Den første Mariakirken sto ferdig i 1222. Bare noen tiår senere ble den ødelagt under mongolenes angrep på byen. Den nåværende kirken ble påbegynt i 1355, men sto ikke ferdig før midt på 1500-tallet. Hver dag, presis klokken 12.00, spilles en kort, avbrutt trompetmelodi, kalt Hejnal, på polsk radio. Signalet kommer fra det høyeste av Mariakirkens to tårn, det såkalte Hejnal-tårnet. Melodien Hejnal spilles til minne om soldaten som ble truffet av en pil i halsen mens han blåste i hornet for å advare mot mongolene da de angrep. Med sine rødbrune mursteinsvegger gir Mariakirken et noe dystert inntrykk. Innvendig er kirken en av de vakreste i Europa. Spesielt severdig er alterskapet fra 1489. Det regnes som et av hovedverkene i polsk middelalderkunst. Alteret måler tolv meter i bredden og er elleve meter høyt. Kunstneren Veit Stoss brukte mer enn ti år på utskjæringen av alterets mange detaljrike og naturtro figurer.
  Wawel og de polske konger
På en kalksteinsklippe i den sørlige delen av det gamle Kraków hever Wawel seg over byen. Her bygde kongene festning og slott, og en domkirke hvor de kunne døpes, giftes, krones og begraves. Det kongelige slott er nå gjort om til en rekke museer. De kongelige værelser ligger omkring slottets store gårdsplass. Denne delen av Wawel ble oppført i den siste tiden de polske kongene holdt til i byen. Skattkammeret og våpensamlingen rommer det som er bevart av kronjuveler fra de polske kongehus. Her kan man også se landets mest berømte sverd, kroningssverdet Szczerbiec, og andre skatter fra slottets kongetid. Wawels mest verdifulle samling er den unike gobelengsamlingen. Som andre slott og herskapshus ble også veggene i Wawel dekket med veggtepper. Gobelengene i Wawel har motiver fra Det gamle testamente. De ble laget i Flandern på midten av 1500-tallet. Gjennom fire århundrer var Wawel-katedralen kroningskirke og begravelseskirke for Polens konger og dronninger. Den gamle kirken har en miks av stilarter, noe som kommer av at den gjennom årene har fått tilført en rekke kapeller. Det mest spesielle er Sigismund-kapellet med det gylne taket fra 1530. Beinrestene av et hundretall kongelige ligger i krypten under kirken, godt innpakket i kongelige sarkofager. Her ligger også kongen som flyttet hovedstaden fra Kraków til Warszawa, Sigismund 3. Vasa, sønnesønn av svenskekongen Gustav Vasa.
  Jødene i Kraków
Bydelen Kazimierz sør for Wawel ble grunnlagt av kongen Kazimierz Wielki i 1335. Kazimierz ble en selvstendig by med en ren jødisk befolkning. Nå er kun få jøder tilbake. De fleste ble drept under annen verdenskrig. Steven Spielbergs film Schindlers liste, som handler om hvordan forretningsmannen Schindler reddet mer enn tusen jøder fra gasskamrene, er spilt inn i denne bydelen. Polens eldste synagoge ligger i Kazimierz. Den gamle synagoge ble oppført på slutten av 1400-tallet. Under krigen, da byen var okkupert av nazistene, ble synagogen sterkt rasert og plyndret for sin religiøse kunst. Takket være rike gaver fra amerikanske jøder, som nå valfarter til Kazimierz og andre steder hvor jødene bodde før nazistene satte i gang sitt holocaust, er bydelen i ferd med å ta tilbake sitt jødiske preg, med synagoger, jødiske restauranter, gallerier, informasjonskontor og et jødisk museum, som holder til i Den gamle synagoge.
  Saltgruver med underjordisk katedral
13 kilometer sørøst for Kraków ligger saltgruvene i Wieliczka, en av Europas mest spesielle severdigheter. I mer enn tusen år har man hentet opp salt fra gruvene under Wieliczka. Som turist får man kun tilgang til gruvens tre øverste nivåer, fra 64 til 135 meter under overflaten. De guidede turene tar ca. tre timer, ned lange trapper, gjennom ganger støttet opp av solid tømmer, til små og store haller hvor det svarte saltet er hogd ut. Noen av hallene er fylt opp av vann, andre er gjort om til små kapeller med Maria-skulpturer og andre kunstnerisk utformede figurer hogd ut av det svarte saltet. Turens høydepunkt er det underjordiske St. Kinga-kapellet, også kalt Saltkatedralen. I årene fra 1895 til 1927 ble 20 000 tonn salt hakket ut av berget for å skape den unike kirken, som er 54 meter lang, 17 meter bred og tolv meter under taket. Innvendig er lysekronene i taket, altertavlen og de mange veggrelieffene formet av salt.
  Annet av interesse Orientsamlingen i Wawel har krigsbytte fra et slag mot en tyrkisk hær som angrep Wien i 1683. Den inneholder Europas største samling av tyrkiske telt. Dame med hermelin, et av Leonardo da Vincis vakreste kvinneportretter, er utstilt i Czartoryski-museet like nord for Rynek Glówny. Glassmaleriene i Franciscanerkirken, like sør for Rynek Glówny, fremstiller skapelsesberetningen i bølgende art nouveau-stil. Stanislaw Wyspianski Museum, mellom Rynek Glówny og Wawel, viser hjemmet og mange av arbeidene til Stanislaw Wyspianski, som står bak de vakre glassmaleriene i Franciscanerkirken. Gaten Ulica Retoryka har flere hus med humoristisk dekor, som Den syngende frosk på nr. 1. Barbican, nordøst for Rynek Glówny, er en portbygning fra de gamle forsvarsverkene, oppført i murstein på slutten av 1400-tallet. Florian-porten i enden av Ulica Forianska er en av de få delene av bymuren som er bevart intakt siden middelalderen. Auschwitz, nazistenes verste utryddingsleir, ligger noen mil vest for Kraków, ved byen Oswiecim.
(Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: Lisboa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer