Kulinarkitektonisk godbit

Aldri har lite vært så mye bedre enn ingenting.

- LYST, LETT OG STILREINT - en restaurant et arkitekturmuseum verdig, sa Robinson og lot blikket saumfare Kafé Grosch\'s hvite vegger, myke buer og trygge teglsteinsgulv.

- Mon tro om maten de serverer her er tilsvarende linje- og kurvevennlig?

- Menyen virker nokså minimalistisk sett med sultent middagsblikk. Men som lunsjtilbud må den være et funn, repliserte Fredag.

- Selv en kresen danske burde finne nok sild, rødspette og leverpostei til å trives her. Men så var da også arkitekt Christian Heinrich Grosch født og utdannet i København, selv om han var norsk som noen…

- Kan vi ta arkitekturhistorien etterpå, jeg er monumentalt sulten? avbrøt Robinson.

- Andelår fra Vestfold med rødkål og appelsinsaus og sjokoladebrúlée høres middagsaktig ut, synes du ikke? Dagens treretters er også et alternativ, men jeg er villig til å ofre forretten av hensyn til kurver og linjer, om du forstår.

- Jeg solidariserer meg i form av kyllingsalat av Livèchekylling og en lett is- og sorbetdessert, sa Fredag.

- Grosch var altså født i 1801 og tegnet dette huset for Norges Bank i 1830…..

ET STED FOR LUNSJ: Arkitekturmuseets serveringstilbud er begrenset som middagsalternativ, men maten holder høy kvalitet til snille priser og er glimrende til lunsj i et lyst og lett lokale.
ET STED FOR LUNSJ: Arkitekturmuseets serveringstilbud er begrenset som middagsalternativ, men maten holder høy kvalitet til snille priser og er glimrende til lunsj i et lyst og lett lokale. Vis mer

ARKITEKTURMUSEET I HJERTET av Kvadraturen mellom Akershus festning og Bjørvika holder til i hovedstadens første monumentalbygning, og museumskafeen er i løpet av kort tid blitt et populært lunsjsted for både museumsgjengere og bydelens næringsdrivende, type dagtid.

Kafeen, som har en liten baravdeling, huser om lag 60 gjester og er åpen hver dag unntatt mandager.

Atmosfæren er uformell, men interiørdetaljer like ned til telysene på bordene er ivaretatt med omhu, og Robinson og Fredag opplevde seg tatt vennlig vare på av en kunnskapsrik og effektiv betjening.

- Andelåret er litt for mye stekt, men grønnsakene og mandelpotetene er perfekte, og denne kraftige appelsinsausen med en ørliten tøtsj av lakris holder mer enn mål. Dessuten var maten no nonsense-pent dandert ved ankomst, meldte Robinson.

Fredag, på sin side, var godt fornøyd med kyllingsalaten: Kyllingskiver, bacon, sprø salat med en kremet, velsmakende dressing, brødkrutonger og parmesanflak i en sjenerøs haug.

- Mer enn nok for en middagssulten gjest. Dessuten var det halvfine brødet med rørt smør tilsatt trøffelolje så godt at det nesten var et måltid i seg selv, lød det tilfreds.

Vinelskere med lettsprengt lommebok vil neppe finne Kafé Grosch\'s vinkart overvettes interessant.

Det beskjedne fransk/tysk/spanske hvitvinsutvalget og fransk/spansk/italienske rødvinstilbudet virker imidlertid godt sammensatt og bør appellere til dem som synes mellom 310 og 800 kroner er fornuftige summer for en flaske.

Kulinarkitektonisk godbit

Robinson og Fredag nøyde seg med hvert sitt glass, uten at det resulterte i de helt store crozes hermitage- eller chablis-opplevelsene. Dessertene, derimot, kom som en dramaturgisk stigning for smakssansene.

- En strålende sjokoladebrúlée, både hva smak og konsistens angår, jublet Robinson lykkelig, med blåbærskall mellom fortennene og bringebærsteinspreng lenger bak i tanngarden.

Fredag gikk tilsvarende god for sine pasjonsfrukt- og bringebærsorbeter samt vanilje- og sjokoladeiskuler, og da det hele var behagelig rimelig oppgjort (kr 800 inklusive tips) var det et fornøyd par med sterkt hevet arkitekturmuseumsinteresse som forlot Kvadraturen idet mørket falt på og utøverne av verdens eldste yrke så smått begynte å innta sine hjørner langs Rådhusgata.

Men det er en helt annen historie.

robinson&fredag@dagbladet.no

I KVADRATUREN: Kafé Grosch ligger i Arkitekturmuseet på Bankplassen, mellom Akershus Festning og Bjørvika.