Kultur på boks

Joikaens historie handler om smugling og små og store baller. I år spiser vi to millioner bokser Joika-kaker. Det er ny rekord.

HOTEL VIKING I OSLO, en sein kveld 1960. To menn fra Trondheim spiser en bedre middag. De har mye å snakke om. De to, Trygve Hollup og Jørgen Nordskar, er mennene bak suksessproduktet Snurring, opphakket kjøtt på boks. Det er god stemning denne kvelden, for snart 43 år siden. Jørgen Nordskar, mannen bak ideen til La Mote-strømpene, har flere ideer.{ndash}VI FANT UT at vi skulle lage ei slags kjøttkake, sier Jørgen Nordskar i dag. Han er blitt 79 år gammel, og tar imot Magasinet hjemme på Nordstrand i Oslo. Jo da, det er han som er mannen bak Joika. Han forteller om hvor dårlig hermetikken i Etterkrigs-Norge var. Og kjøttkaker, det var noe alle nordmenn likte. Det måtte da gå an å lage dem på boks. Men hva slags kjøttkaker? Store baller, små baller? Jørgen Nordskar var overbevist om at størrelsen betydde mye. Joikabollene måtte ikke være for store.{ndash}Dette skulle være et produkt til familier, og da måtte kakene være små. Slik at det ble flere på hver, sier Nordskar.{ndash}Punkt to var at de måtte være gode på smak. Dermed tenkte vi på reinsdyrkjøtt, som var billigere enn storfekjøtt den gangen. Og så måtte det være en god saus. Ja, det er derfor det nå er geitost i sausen. Og det måtte være mye saus, slik at det ble nok mat til hele familien. Og, begynner Nordskar og lener seg framover i stolen:{ndash}...Ungene kunne knefte potetene i sausen.{ndash}Knefte potetene?{ndash}Ja, eller knuse, om du vil. {ndash}Og så var det navnet. Det eneste samiske ordet jeg kunne, hva tror du det var? Joiking , derfor ble det Joika. Vi snakket også om Joiki, men fant ut at Joika hadde en bedre klang.{ndash}Og designen?{ndash}Det skulle være samisk dekor. Derfor kom den røde fargen, og den gule og svarte borden. Og vi ville at Joika skulle skjæres ut i bein, på boksen.Og samegutten? Den var det Knut Yran som tegnet. Og den har ikke vært forandret siden.TRYGVE HOLLUP DØDE for litt over fire år siden. Jørgen Nordskar er «still going strong», som han selv sier. Han spiller bridge, tennis med kona {ndash} og spiser fortsatt Joika.{ndash}Joika er mitt ektefødte barn, det kan du godt si. Vi begynte med flate bokser, men de var dyre å produsere, så vi gikk over til standardbokser. {ndash}Og de runde boksene ble en suksess fra dag én. De var billigere å produsere. Og i Sverige danket Joikaen ut köttbullar på boks.{ndash}Jøss.{ndash}Ja da. Det ble solgt så mye Joika til svenskene at det ble problemer med å dekke etterspørselen. Da forsøkte man å smugle Joika-kaker inn i Sverige.Det var ikke lurt. Smugleren med en bil full av Joika ble stoppet på grensa, der både svensk presse og politi ventet. Smugleren stakk til skogs, og de neste to ukene skrev svenske aviser en rekke artikler om den norske «Joika-smugleren».{ndash}Uff, som de skrev. Og fra å være nummer en i Sverige, falt Joika ned til ingenting. GI ALDRI OPP, tenkte kanskje Jørgen Nordskar. For til tross for Joikaens triste skjebne i Sverige, fortsatte de å satse. Nordskar var med på å bygge en ny fabrikk i Namsos, for en mer rasjonell Joika-produksjon. Men det oppsto problemer. Det var vanskelig å få arbeidere fra Trondheim til å komme til Namsos. Og fabrikken ble dyr. Til slutt ble produksjonen av de små brune kakene avviklet.{ndash}Så du ble ikke rik på Joika?{ndash}Vel, det ble jo noe penger av avviklingen. Og Joikaen levde videre. En ny produksjon ble bygd opp. Den ble seinere kjøpt opp av Trøndermat i 1990, som fusjonerte med Gilde Produksjon fra 1. januar i år. Og nå selges det flere bokser enn noensinne. I 2002 ble det solgt 1909000 bokser Joika-kaker. I år håper man å runde to millioner solgte bokser i året. Og salget er som regel aller størst rundt påske.{ndash}Det er jo litt snodig, innrømmer Nordskar. {ndash}At Joika fortsatt går så utrolig godt.IKKE I AMERIKA. Der ble Joika aldri noen hit. Det ble for dyrt med norsk kjøtt. Og amerikanerne reagerte på kaker laget av «julenissens reinsdyr». Men vi nordmenn får ikke nok. Det norske forsvaret har kjøpt Joika i en rekke år. Popstjerne Maria Arradondo skal ha spist en boks Joika til sin konfirmasjon. Skribenten Shabana Rehman fortalte i et portrettintervju med Dagbladet at hennes norskpakistanske søster lagde en spennende rett av fersk koriander, chili og, ja visst, Joika.thomas.holst-hansen@dagbladet.no

Joikaens far: Jørgen Nordskar (79)foretrekker litt rømme i sausen. Og mandelpotet og tyttebær til. Og så litt rødvin.