Kunst-Norges Thelma & Louise

En annerledes road trip i USA.


DA KUNSTNER MONJA WIIK
(30) fikk tilbud om å lage en utstilling på galleri Texas på Ås, oppsto ideen om en annerledes form for reise til USA.

Galleriet i Ås fikk navnet sitt fordi de startet i lokalene til en nedlagt kafe som var et tilholdssted for drankere, og kjent for sin utrolig rølpete stil.

På folkemunne ble kafeen bare kalt Texas.

WIIK FANT UT at hun ville fordype seg i amerikansk kultur i forbindelse med utstillingen.

- Jeg jobber med et prosjekt som handler om Dolly Partons Jolene, sier kunstneren.

Jolene er den vakre, rødhårede forføreriske kvinnen Dolly Parton trygler om å ikke stjele ektemannen i sangen med samme navn. Låta ble en kjempehit i 1974.

- På kafeen i Ås satt damene nærmest utgangen der de kunne trekke seg raskt ut. Så ble miljøet verre og verre jo lenger inn i kafeen man beveget seg, forteller Wiik.

Hun assosierer rundt den usynlige moralske grensen som finnes på et sånt sted:

- Et hvert sted vil alltid ha en kvinne som krysser denne grensen, og beveger seg for langt inn i lokalet. Sånn ser jeg for meg Jolene også. Hun er en utfordrende men kompleks skikkelse.

- Jeg ville lage et portrett av henne til utstillingen, forteller kunstneren.

WIIK TOK MED seg venninne og kollega Hanne Rivrud (25) og la ut på en road trip i USA.

De to jentene intervjuet trailersjåfører, brukthandlere, mannen på kafeen, kort sagt en rekke vanlige mennesker, og plasserte seg selv inn i amerikanske myter i fire delstater, og det hele ble filmet og fotografert.

- Vi opptrådte som Thelma & Louise, Spiderwoman, Bucklebunny (en cowboygroupie - etter beltespennen de bruker), mafiakoner og Vegas-horer. Vi iscenesatte oss selv overalt, og dokumenterte alt vi gjorde, forklarer Wiik.

- Vi har vært opptatt av «road kills» - døde dyr langs veien. Men å finne en død hest overgikk likevel det meste. Hanne ble dessuten veldig flink på munnspill, forklarer hun.

FILMEN «Two girls, a car, ten magnets» man kan se øverst i denne saken, er en slags Hans og Grete-variasjon. To venner av kunstnerne fra Austin ga jentene ti magneter med beskjed om at de skulle plassere dem som skjulte spor etter seg etterhvert som de reiste rundt.

- Vi skulle egentlig bare reise i Texas, men fikk hele tiden tips om nye steder. Dermed endte vi i New Mexico, Vegas, Arizona og Nevada også.

Rivrud og Wiik har et prosjekt gående de bare kaller H&M, der de dokumenterer seg selv, og driver med performance og iscenesettelser av ulike situasjoner og virkeligheter. USA-turen er en del av dette, og ett av flere prosjekter de to jentene, som ble bestevenner omtrent første dag de startet på Kunstakademiet i 2003, har gjennomført.

HANNE RIVRUD som lager film og multimediakunst har fått en rekke oppdrag etter at hun gikk ut av akademiet i 2006. Nå deltar hun på biennalen i Istanbul, tidligere i høst deltok hun i et sideprosjekt på Venezia-biennalen.

Monja Wiik studerte film før hun begynte på Akademiet, og jobber vel så mye med kommersiell film som med kunst. Hun har blant annet jobbet med kostymer på den nye Varg Veum-filmen.

Hun jobber nå med å redigere ferdig Jolene-materialet som skal stilles ut på galleri Texas i januar neste år.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.