Kunsten å overraske

Sist Robinson & Fredag var på Kunstnernes Hus, gikk det forferdelig galt. Mye har heldigvis skjedd siden den gang.

- DETTE ER ... LIVET. Hyggelig og kompetent betjening og nydelig mat.

Fredag flyttet seg noen centimeter til siden for å unngå kveldssola, som skar skrått gjennom den irrgrønne bladveggen i Slottsparken.

- Slik var det ikke sist vi var her, sa Robinson.

Det var i mai i fjor, like etter gjenåpningen av Arcimboldo, restauranten i Kunstnernes Hus. Da hadde et stort og tørst klientell virret hvileløst rundt i hovedstaden i lang tid. Da «Huset» endelig åpnet etter oppussingen, var forventningene høye. Etter et besøk bestemte et par vantro restaurantanmeldere seg for å ta en ny tur. Kunne det virkelig være så ille? Det kunne det. Robinson & Fredag konstaterte at maten var uspennende og servicen under enhver kritikk. Men det var i fjor.

- Det er vanskelig å tro vi er på samme restaurant, sa Fredag. Robinson stønnet og strøk seg over magen. - Ja, dette er bra. Svært bra. Så god mat til en så sympatisk pris skal du lete lenge etter.

ET PAR TIMER FØR. - Menyen er ikke stor, to ferdig oppsatte menyer og et knippe småretter. Men det høres godt ut, sa Fredag.

- Det er godt, sa servitøren. - Hvis dere ønsker å blande fra de to menyene, eller bare ønsker en hovedrett, er det ikke noe problem.

Robinson & Fredag gjorde det enkelt og bestilte hver sin treretters. Robinson valgte variant nummer én: gratinerte scampi med eggnudler og salat til forrett, helstekt kalvefilet med stekt blomkål og ovnsstekte nypoteter som hovedrett, og pasjonsfrukt panna cotta til dessert. Fredags meny besto av tunfisktartar med avokado og sitrusfrukt til forrett, stekt hellefisk med kål, nypoteter og syrlig eplesaus til hovedrett, og jordbær med mascarponekrem til dessert. Pris: kr 235 pr. stk.

Fredag ville gjerne drikke hvitt, Robinson ønsket rødt.

- Ikke noe problem. Dere kan dele en flaske hvitt og så skal jeg se hva som finnes av åpnede flasker rødt på kjøkkenet, sa hun og forsvant.

- På servicesiden har det tydelig skjedd store ting. Så vil det vise seg om det samme gjelder for kjøkkenet, sa Robinson. Det hadde det heldigvis. Delikate retter kom i behagelig tempo. Fredags lune scampi var faste og fyldige, og kom med flere typer salat og en spennende dressing. Robinsons carpaccio var saftig og smakfull, og sitrusfruktene skapte en fin kontrast. Vinen, en flaske Collio Pinot Grigio (kr 330), passet perfekt.

- SÅ LANGT over all forventning, sa Fredag fornøyd. - Men det er nå det virkelig gjelder.

Kort etter kom hovedrettene. Kalven var lyserød, myk som smør og tilbehøret en fryd. Til den fikk Robinson et glass 2000 Dolcetto d\'Alba fra Renato Ratti. Fredags hellefisk var også bra, kål og poteter helt perfekt kokt.

- Men sausen kunne med fordel vært et par hakk mindre salt. Du slipper i hvert fall å salte sjøl, sa Fredag.

Porsjonene var rause, men som vanlig: det er alltid plass til en liten dessert. I likhet med Fredags mascarponekrem, kom Robinsons panna cotta med drivhusjordbær.

- Mascarponekremen var en perfekt avslutning. Lett og ikke for søt. Kanskje kjedelig at kjøkkenet ikke kan by på noe annet enn jordbær ved siden av, men når de er så søte og fulle av sommer, er det tilgitt, sa Fredag.

Robinson hadde munnen full av panna cotta - en italiensk pudding som ofte får gummikonsistens som følge av overforbruk av gelatin. Ikke her. Lett, porøs og delikat. Et entusiastisk nikk var det eneste Robinson fikk til svar.

PÅ HVERDAGSKVELDER er Arcimboldo et ypperlig spisested. Og det er forholdsvis rolig der, selv på denne årstida. Med unntak av Fredags salte saus hadde Dagbladets utsendte en matopplevelse av høy klasse. For å være helt sikre: Et par dager etter stakk Robinson & Fredag innom på dagtid for å teste lunsjmenyen. Og inntrykket ble ytterligere forsterket med en delikat, tynn pizza med gorgonzola (kr 110) og dampede blåskjell med pommes frites (kr 90).

Arcimboldo er ikke bare et godt spisested på kveldstid, det er også et ypperlig sted å legge lunsjen til. Og prisene bør ikke skremme noen.

Ta turen til «Huset»: Ypperlig mat, kompetent og vennlig service og hyggelige priser. Arcimboldo er en sikker vinner.