OMSTRIDT LANDSBY: Sosiolog og Magasinet-spaltist Unn Conradi Andersen møtte sine egne fordommer i døra da hun - sammen med mange andre hvite nordmenn - besøkte Kongolandsbyen i Frognerparken. «Det dukket opp en svart mann med to barn, som slo seg ned ved siden av meg på den svære plattingen i midten av landsbyen. Og jeg kjente et voldsomt ubehag som hvit, og at jeg dermed var delaktig i denne historien. Jeg følte en trang til å si unnskyld», skriver Andersen. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
OMSTRIDT LANDSBY: Sosiolog og Magasinet-spaltist Unn Conradi Andersen møtte sine egne fordommer i døra da hun - sammen med mange andre hvite nordmenn - besøkte Kongolandsbyen i Frognerparken. «Det dukket opp en svart mann med to barn, som slo seg ned ved siden av meg på den svære plattingen i midten av landsbyen. Og jeg kjente et voldsomt ubehag som hvit, og at jeg dermed var delaktig i denne historien. Jeg følte en trang til å si unnskyld», skriver Andersen. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIXVis mer

- Kunstnerne bak Kongolandsbyen bør takke kritikerne

Sosiolog Unn Conradi Andersen ble fanget i sine egne fordommer i det kontroversielle kunstprosjektet.

(Magasinet): Da Harald Eias «Hjernevask» rullet over skjermen for fire år siden, og debatten om kjønnsforskerne raste som verst, var det en detalj som gikk upåaktet hen.

SKRIVER I MAGASINET: Unn Conradi Andersen er sosiolog og skribent. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

I et av programmene var temaet rase, og programleder Eia var i introen på vei til et hundetreff med døtrene sine. Ganske raskt ble det klart at programmet skulle handle om ulike menneskeraser.

Flere amerikanske forskere ble intervjuet, og de snakket engasjert og lenge om IQ-nivået til forskjellige raser - nivået var høyest blant asiater og lavest for de australske aboriginene, ble det hevdet.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn