LES OGSÅ: Den mystiske høydesyken
MENS DE FLESTE av oss har feiret julen bedagelig hjemme i Norge, har medisinstudentene fra NTNU som er i Sør-Amerika for å studere høydesyke, opplevd at utstyret bryter sammen, fått diare, og blitt høydesyke.
De har nå kommet seg opp til 4300 meter, der de har opprettet basen sin.
Studentene er på vei opp på Aconcagua, som med sine 6962 moh. er det høyeste fjellet i Amerika. Og som vi skrev i desember - de bruker seg selv til de medisinske forsøkene i høyden.
De prøver å finne ut hva det er som skjer når selv den mest sporty fjellklatrer føler seg fyllesyk - og hvorfor noen blir veldig høydesyke mens andre ikke merker noenting.
Her er Bjørn Hoftun Farbus rapport fra ekspedisjonen:
«Rapport fra Base Camp, Aconcagua, 4300 moh.
NÅ ER VI etablert i Base Camp på 4300 meter over havet. Forskningen har så langt gått etter planen. Vi har gjennomført alle tester og frosset ned alle prøver i flytende nitrogen. Morgenen etter ankomst i Base hadde deltakerene en oksygenmetning på 76 til 84 prosent. Hadde vi vært innlagt ved et sykehus i Norge hadde vi fått oksygen ved en metning på under 95 prosent. Noen har lett hodepine og dårlig søvn første natt på ny høyde, men ingen har fått alvorlig høydesyke. Jeg har selv vært verst rammet på Confluencia 3300 moh. Første morgen var jeg kvalm og hadde hodepine, ute av stand til å få i meg mat. Men også denne gangen gikk symptomene over i løpet av dagen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger