Kvinneskjebnene som var løgn

Historiene om forslåtte, tilslørte, sexmisbrukte og neddopede kvinner er innbringende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ÅR KOM BOKA «Brent levende» ut i Norge, livshistorien til den palestinske kvinnen Souad som ble forsøkt æredrept av svogeren sin.

Handlingen er så dramatisk at man har vanskelig for å tro at slik ondskap finnes. Og det er grunn til å være skeptisk. Boka er som vi i har vist i en artikkel i Magasinet på nett, full av feil.

DE «SANNE» HISTORIENE om de mest tragiske kvinneskjebner dukker stadig opp, selger godt og knytter seg gjerne til moralsk panikker.

I kjølvannet av nye samfunnsfenomener, som narkotika og frisinnet sex, kommer offerbeskrivelsene. Bakgrunnen er ofte at man frykter skadevirkningene disse fenomene kan ha. De unge skal advares om hvor galt det kan gå via oppbyggelig litteratur. Eller, forfatterne er bare ute etter å tjene penger på tåredryppende historier og ser behovet for å smøre litt tykt på.

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal er godt kjent med bokjuks opp gjennom verdenshistorien. Han har sukessformelen klar:

- Om man kombinerer folks kikkermentalitet, spekulasjoner i det forbudte med en gryende panikk, en angsfyllt situasjon knyttet opp mot et nytt fenomen, da øker folks informasjonssøken, sier Dyrendal til Dagbladet.no. Han mener både VG og Dagbladets forsider er strålende eksempler: Angsfyllt informasjon er salgsfremmende i seg selv. Har man i tillegg en pressgruppe eller en organisasjon som lever av denne informasjonen, ja da får man enda større interesse blant folk og bedre sjanse til å tjene penger på juks og rykter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer