Kysten er klar

Da Cathrin Rustøen (25) detonerte bomba «Jeg har blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp», endte karrieren i Frp. Nå venter Kystpartiet.

HUN VAR DA MØRK og kortklipt? Inn døra på restauranten kommer ei langhåra blondine. Hun ser seg usikkert rundt, rister snøen av håret, drar ned glidelåsen på allværsjakka, skrår over gulvet og setter seg i et hjørne. Bergen er gråhvit i dag. Blondinen bestiller en caffè latte, drar opp mobiltelefonen fra jakka og taster. Det går ti minutter. Blondinen sitter fortsatt alene i hjørnet. Caffè latte-glasset er snart tomt. Det være henne.

-  Cathrin?

-  Cathrin , retter hun betoningen med rulle-r fra Stryn og smiler.

-  Det er meg.

KYSTPARTIET. SELSKINNSVESTPARTIET. Bastesen-partiet.

-  Jeg er valgt til styremedlem for Kystpartiet i Bergen, jeg meldte meg akkurat inn. Jeg gleder meg til å drive valgkamp. Det er rein og skjær egoisme, jeg savnet det politiske arbeidet, enda jeg vet at ingenting kveler idealisme like raskt som praktisk politikk. Storpolitikk er ikke er noe for meg, det er taktikkeri og spill. Folk vil ha makt, penger og posisjoner. Det er ikke mitt mål. Jeg har begynt fra scratch igjen.

-  Hva er det med Kystpartiet som appellerer til ungdommen?

-  Jeg er ikke så ung lenger. Jeg kjenner meg litt gammel.

-  Bastesen, da?

-  Jeg tror han er en god leder.

ÅRSMØTET I HORDALAND FRP lørdag 10. februar 2001: 21 år gamle Cathrin Rustøen, fylkestingspolitiker for Fremskrittspartiet i Hordaland, går på talerstolen. Mediene er varslet i forkant, TV-kameraene går, journalistene er kalt ut. Dette er ingen hvilken som helst tale, det lukter skandale. Cathrin sier: «Jeg har blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp.» Hun forteller om sexmisbruk i Frp, at hun ikke er den eneste.

Anklagen Rustøen kom med fra talerstolen i Hordaland Frp, utløste et skred av sexanklager i Fremskrittspartiet. Mannen hun anklaget ble permittert fra stillingen sin i partiet. Noen måneder seinere ble saken henlagt ut fra «bevisets stilling». Søkelyset ble også rettet mot Os-ordfører og tidligere Frp-nestleder og kronprins, Terje Søviknes. Han falt som rikspolitiker da han måtte innrømme seksuell omgang med ei 16 år gammel jente på FpUs landsmøte i Langesund i 2000. Det var på det samme møtet Rustøen hevdet hun var blitt voldtatt. En av opprørerne i partiet hjalp henne med å skrive talen på rabalder-årsmøtet, og sørget for at media ble varslet i forkant. Det var uro i Frp. 21 år gamle Cathrin Rustøen gikk ut av Frp og ble en av seks uavhengige fylkestingsmedlemmer. Samme år suspenderte Carl I. Hagen en rekke av partiets «verstinger». Vidar Kleppe var en av dem. Hagen ryddet opp for godt. Men først gråt Siv Jensen på TV og Hagen kjempet med gråten han også. De ble beskyldt for å ha sviktet jentene.

-  JEG HADDE INFORMERT partiledelsen. Siv Jensen visste om det. Jeg hadde forventet at de ansvarlige lederne ordnet opp på et vis. Det var i hvert fall fryktelig frustrerende slik ting var.

-  Og da saken ble henlagt, hva tenkte du da?

-  Det var skuffende, men jeg hadde en viss forståelse for det. Det gikk jo ett år fra det skjedde, til politiet startet etterforskning. Jeg skulle gått til legevakta, og anmeldt det, men det var ikke det første jeg tenkte på da.

-  Hvorfor sa du ikke fra før?

-  Jeg satte partiet foran meg sjøl, jeg var fryktelig, fryktelig lojal på den tida, nå også, men på en annen måte.

-  Var det du som varslet pressen før du gikk på talerstolen?

-  Nei, jeg fikk sjokk over medieoppstyret. Jeg ringte først hjem til foreldrene mine, tenkte jeg skulle fortelle det til dem den dagen bekjennelsen kom, de var grådig bekymret for meg. Det tok meg veldig på senga at det ble så stort. Hele den talerstolsekvensen var ikke fryktelig gjennomtenkt av meg. Da jeg bestemte meg, hadde jeg snakket med folk jeg stort sett anså som gode venner.

-  Var de gode venner?

-  Tja, jo, de var jo det. Stort sett. Det er vel en mer eller mindre maktkamp i alle parti, og det var folk i kulissene som ville sitt.

-  Hva da?

-  Nei, det er kamp om posisjoner.

-  Du satt på Fylkestinget med Terje Søviknes en periode. Er dere venner?

-  Etter det som skjedde er vel ikke det naturlig, men vi er på talefot. Det var aldri meningen å ramme ham, men hans historie kom jo også opp i kjølvannet av min.

RUSTØEN HAR LÆRT en ting eller to om liv og politikk etter 10. februar 2001.

-  Illusjoner kommer og går, og jeg vil jo gjerne tro det beste om alle, men før eller siden blir de knust.

Selv om Cathrin ikke vil være «hun som sto på talerstolen og sa hun var blitt voldtatt», blir hun husket.

-  Fortsatt tar jenter kontakt med meg. De forteller om voldtekt og mistro når de anmelder det til politiet. De trenger noen å snakke med, og oftere er det lettere å snakke med en du ikke kjenner, men som har vært gjennom det samme. Jeg tar det som en tillitserklæring. Når du står med begge beina i din egen gjørme, er det sunt å få fokuset bort fra din egen navle.

-  Hva sier du til dem?

-  Jeg trenger ikke si så mye, det er nok å høre etter.

Cathrin jobber deltid med en funksjonshemmet eldre mann, og i resepsjonen til Fjordline. For ei jente som er vokst opp i Stryn, er det et stykke til kysten. Hun valgte likevel Kystpartiet og Steinar Bastesen.

-  Jeg leste de ulike partiprogrammene til øyet ble stort og rødt. Kystpartiet bruker sunt bondevett. Det er jeg kjent med etter å ha trasket på gården til besteforeldrene mine i Stryn. Det kan jo virke som Kystpartiet bare består av fiskere og hissige nordlendinger, men det er jo mer.

-  Er det?

-  Ja, de kjemper for distriktene, for grendeskoler og lokalsykehus, ikke bare for at bøndene skal få beholde subsidiene sine. Jeg blir forbannet når et rikt land som Norge legger ned lokalsykehus og fødeavdelinger så folk må kjøre i flere timer når de må føde eller blir syke.

Det er synd at stortingsrepresentantene glemmer hvor de kommer fra.

-  Hva vet du om fiskeripolitikk?

-  Hm. Det står et eller annet sted i programmet om ungdomskvoter. Det er i hvert fall viktig at ungdom får sjansen til å utvikle sin egen arbeidsplass.

-  Hva skal du flagge med på stand, da?

-  Jeg synes det er viktig det som står i Kystpartiets program: at ungdom skal ha mulighet til å velge yrkesfaglig videregående utdanning, og at den faktisk er praktisk, og ikke kvalt med teori.

-  Har du fått reaksjoner fra tidligere partikamerater i Fremskrittspartiet?

-  Nei. Ingen har brydd seg. Jeg er vel ingen stor trussel mot noen av dem.