- La barn få være barn

- Ingen islamske tekster påbyr barn å bære skaut, skriver Noman Mubashir.

JEG GÅR NEDOVER HERSLEBS GATE I OSLO og nyter sola. Det er barnefamilier overalt. En kvinne i en kremfarget hijab, sort kåpe og rød kjole kommer vaggende mot meg. Bak løper to gutter i fotballshorts og Spider-Man T-skjorter. Så dukker lillesøster opp, i ankellang kjole, luftig genser - og tettsittende hijab.

Hun er toppen ti år. Jeg kjenner at det koker i topplokket.

Jeg er selv muslim. Jeg har vokst opp med en mor som dekker både kroppen og håret sitt. Men jeg synes synd på 10-åringer med pakistansk, somalisk og arabisk bakgrunn som må gå med skautet knyttet stramt rundt ansiktet.

Beklager.

Jeg klarer ikke å være politisk korrekt. Jeg klarer ikke å forstå meg i hjel.

JEG ER INGEN ISLAMEKSPERT. Men dette vet jeg: Jeg har aldri kommet over en tekst som påbyr barn å bære skaut. Det finnes utallige tolkninger av islam, men alle oppegående og opplyste muslimer vet at hijab hører voksenlivet til. Hijab innebærer å dekke delene av kroppen som trekker menns oppmerksomhet mot dem. La meg si det med en gang. Jeg er imot alle typer lover som forbyr mennesker i Norge å bære hijab, turban, jødisk kippa, kors eller andre former for religiøse symboler. Det må være opp til den enkelte. Det må baseres på frivillighet. Hva er mitt problem?

Jo - at barn blir påtvunget en klesskikk de ikke kan protestere mot. De er små og adlyder foreldrene blindt. De kjenner ikke noe annet.

HVEM SKAL BARNA DEKKE SEG FOR? Voksne menn eller gutter på sin egen alder? Synes vi det er greit at små jenter skal seksualiseres på denne måten? Alle mennesker med minoritetsbakgrunn er klar over hvor mange utfordringer man må gjennom både i barndommen og i tenåra. Og det er ikke alltid lett å være muslim i dagens Norge. Men kanskje muslimske foreldre burde gjøre det enklere for barna sine å vokse opp i Norge?

IKKE FOR BARN: - Hijab hører voksenlivet til, skriver Noman Mubashir. Dette bildet av elleve måneder gamle Aya Hamzi ble tatt under en demonstrasjon for hijab utenfor Den franske ambassaden i Libanon i 2004. Foto: JOSEPH BARRAK/AFP/SCANPIX
IKKE FOR BARN: - Hijab hører voksenlivet til, skriver Noman Mubashir. Dette bildet av elleve måneder gamle Aya Hamzi ble tatt under en demonstrasjon for hijab utenfor Den franske ambassaden i Libanon i 2004. Foto: JOSEPH BARRAK/AFP/SCANPIX Vis mer

Kanskje de bør begynne med å ta hensyn til barna framfor seg selv?

Kanskje de bør droppe skikker de hevder er forankret i islam?

For det er ikke det samme å bære hijab i Oslo som i Mogadishu, Gaza eller Karachi hvor majoriteten er muslimer.

Lærere på barneskolen forteller meg at muslimske jenter som bruker hijab blir både ertet og sosial isolert av sine medelever. Dessuten sliter de i varmen og i gymtimene. Mange føler seg annerledes og blir asosiale. 

JEG HAR SNAKKET MED MANGE muslimer om dette. Forklaringene er forskjellige. Enkelte foreldre har et paranoid forhold til det norske samfunnet. De frykter at døtrene skal nekte å bære hijab når de blir 18 år, fordi foreldrene mener Norge er et land hvor de fleste jenter ikke går tekkelig kledd. Derfor er det viktig å tukte dem i en ung alder, slik at de allerede i barndommen blir vant til å bære hijab og mister «opprørsgenet» i tenåra. Til disse foreldrene vil jeg si:

Har dere ikke kommet hit på eget initiativ?

Burde dere ikke ta konsekvensene av at dere bor i Norge?

Jo da. Muslimer i Norge er ingen homogen masse. Og gruppa jeg snakker om er liten. Men den er veldig synlig. 

- La barn få være barn

SPØRSMÅLET ER HVORDAN vi kan få foreldrene til å forstå problemet. Selvsagt er det forståelig at Ali og Fatima ønsker at barna deres skal følge muslimske skikker. Men til hvilken pris? Og hva synes de muslimske lederne og imamene om hijabbruken blant barn? Støtter de bruken, er de mot eller ligger det utenfor deres innflytelsessfære? Hva mener Islamsk Råd? Kan de få imamene i de ulike moskeene til å snakke om dette i fredagsprekenen eller har de ingen påvirkningskraft? Er det noen som vil snakke om det i det hele tatt?

Det jeg sier er dette:

La barn få være barn.

KOKER I TOPPLOKKET: - Det er ikke det samme å bære hijab i Oslo som i Mogadishu, Gaza eller Karachi hvor majoriteten er muslimer, skriver Noman.