Laika var ikke først i verdensrommet

Det er 50 år siden romhunden Laika ble verdenskjent.

IKKE HET DEN LAIKA HELLER. Den sovjetiske romhunden Laika ble sendt opp i verdensrommet med Sputnik 2 i november 1957. Det er femti år siden denne helga. 

Laika er en fellesbetegnelse på fem russiske spisshundraser som ikke finnes i særlig utstrekning utenfor Russland.

Gatehunden, som var bastard, het egentlig «Kudryavka» («Lille Krølle»), som var et av flere kjælenavn. Amerikansk media døpte henne «Muttnik» etter romskipets navn.

ÅRSAKEN TIL AT HUNDEN i ettertid har fått et noe upresist ry på seg for å være det første dyret i verdensrommet, var fordi hunden overlevde lenge nok til å være vektløs og gå i bane rundt jorda. Romlivet ble imidlertid kort.

Laika døde av overoppheting og panikk bare noen timer etter at hun ble skutt ut i rommet. De første rapportene gikk ut på at hunden levde i flere dager. Dødstidpunktet og -årsaken ble holdt hemmelig av sovjetiske myndigheter.

Den antatt riktige versjonen kom ikke fram før i 2002, da en tidligere sovjetisk vitenskapsmann som sto bak Sputnik 2 fortalte at Laikas liv ble kort. I alle år hadde myndighetene gitt motstridende opplysninger om hundens død, og blant annet hevdet at Laika ble avlivet fredelig og uten smerter.

Ryktene om dødsårsaken var mange. Dyrevernere var rasende på behandlingen av Laika, som ingen egentlig hadde forventet skulle komme tilbake i live.

I DAG TROR EKSPERTENE at Laika levde mellom fem og sju timer etter romferdens start, sannsynligvis døde hunden på grunn av en feil ved temperatursystemet om bord.

Laika var ikke først i verdensrommet

Sensorene som var satt på hunden viste tredobling i puls under oppskytingen.

Da hunden ble vektløs, falt pulsen igjen, men det tok tre ganger så lang tid før hjerteslagene var tilbake på samme nivå som i en sentrifuge-trening som ble gjort med hunden på bakken.

Dette viste at Laika var stresset i verdensrommet.

DET VAR FLERE DYR som hadde opplevd den samme panikken og smerten lenge før Laika gjorde det. De nådde imidlertid ikke opp i jordbane, og ble ikke like kjent som Laika.

Både Sovjetunionen og USA var opptatt av å sende dyr opp i verdensrommet for å teste blant annet vektløshet. En av teoriene var nemlig at mennesker ikke ville tåle denne tilstanden. Dyr skulle opp i rommet for å teste dette ut.

De aller første dyrene som ble sendt opp i rommet var nok ikke i stand til å oppleve panikk. Fluer ble sendt opp allerede i juli 1946 i den amerikanske V2-raketten. Fruktfluene fikk selskap av noen maiskorn og det var effekten av stråling i høyden som skulle måles.

Større dyr tok raskt over verdensrommet. Den første apen i verdensrommet var Albert II, som kom 134 kilometer opp i juni 1948. Han døde.

Hans forgjenger, Albert I, kom aldri inn i verdensrommet. Han døde før raketten krysset grensa for verdensrommet, som er satt til 100 kilometers høyde. Mangel på dokumentasjon gjorde at han aldri fikk helteomtalen han kanskje hadde fortjent. Albert ble skutt opp fra White Sands i New Mexico tre dager før Albert II i juni 1948.

I august 1951 sendte amerikanerne mus opp i verdensrommet, og fortsatte med mus utover 50-tallet.

I 1951 kom den første apen levende tilbake fra verdensrommet. Albert VI og hans musekompanjonger klarte seg. Albert VI døde to timer etter retur.

Pioner-romapene var generelt ikke kjent for sin langlivethet. Bortsett fra apen Baker da, som levde i 25 år etter sin romferd i 1959.

Apen Yorick fikk også en del oppmerksomhet da han og 11 mus overlevde turen i 1951. Media rapporterte om den første apen som overlevde en romferd.

I mai 1952 ble apene Patricia og Mike skutt ut sammen med de hvite musene Mildred og Albert og satte foreløpig høyderekord. 

De ble holdt i en sakte roterende trommel som gjorde at de kunne flyte under vektløsheten. Dyrene kom helskinnet tilbake til fra den øvre atmosfæren i fallskjerm. Patricia døde av naturlige årsaker to år etterpå, mens Mike holdt ut til 1967.

RUSSERNE FORETRAKK HUNDER. De brukte bastardbikkjer, gjerne av hunkjønn.

De fulgte godt med på hva amerikanerne bedrev, og konkurrerte om å være først og best. De brukte også mus, rotter og kaniner i eksperimentene sine. Når hundene ble sentrale, var det fordi russerne mente de ville være mindre nervøse enn aper.

Mellom 1951 og 1952 sendte russerne opp ni hunder, tre av dem tok turen to ganger. De ble sendt i hermetisk forseglede containere og kom tilbake til jorda i fallskjerm. Bare et fåtall av disse romhundene huskes ved navn i dag.

I august 1951 sendte de opp hundene Tsygan og Dezik med R-1-IIIA-1. De overlevde, som en god del av de nær 60 romhundene russerne sendte opp på 1950- og 60-tallet. 


VILLE HA ET NYTT SPUTNIKSJOKK.
Det var sovjetlederen Nikita Khrusjtsjov som tok initiativet til Sputnik 2. Han ønsket seg utskyting 7. november, på 40-årsdagen for revolusjonen. Han var ikke så interessert i romfart selv, men han hadde sett overskriftene verden over etter Sputnik I, og skjønte først da hvilken spektakulær måte dette var å hevde Sovjetunionen på.

Sovjetiske vitenskapsfolk hadde allerede en mer sofistikert satellitt på gang, men på grunn av den korte tidsfristen måtte de gå for noe enklere.

Sputnik 2 fortsatte å snurre rundt jorden og kjørte over 2570 runder før den brant opp i atmosfæren i 1958.

HUNDEFERDEN VAR UNIK. Laika ble mer kjent enn de andre romhundene fordi hun ble det første dyret (bortsett fra mikrober) som gikk i bane rundt jorda.

Selv om hunden ikke overlevde, viste forsøket at levende vesen kan overleve i rommet, at de tåler vektløshet og det å gå i jordbane. Det hadde ikke de andre dyrene gjort.

Laika var altså en sann pioner som banet veien for å sende de første menneskene opp i rommet. Den første personen i rommet ble Jurij Gagarin som kom seg opp i Vostok I 12. april 1961. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FIKK KORT TID I VERDENSROMMET: Antakelig døde Laika etter 5 - 7 timer i rommet. Det var heller aldri planen at hunden skulle komme til jorda igjen i live.
<A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/Spider_webs_in_space>SPINDELVEV</a> I ROMMET:</B> Edderkoppene Arabella og Anita laget romspindelvev i 1973. Etter oppskyting ble edderkoppene sluppet løs i en boks som lignet en vinduskarm. Det viste seg etterpå at spindelvevet ble spunnet tettere en vanlig.
NÅDDE IKKE VERDENSROMMET:</B> Amerikanerne forsøkte med apen <a href=http://grin.hq.nasa.gov/ABSTRACTS/GPN-2002-000042.html>Sam i 1959</A>, den nådde bare 88 kilometer, verdensrommets grense går ved 100 kilometer. Apen var imidlertid vektløs i tre minutter før den kom tilbake til jorda.
<a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/10/03/513928.html>SPUTNIKSJOKK</A>:</B> Russerne sendte opp historiens første kunstige satellitt 4. oktober 1957. USA måtte se seg kraftig slått i romracet.
<B>HAM:</B> Ble den <a href=http://grin.hq.nasa.gov/ABSTRACTS/GPN-2000-001002.html>første sjimpansen</A> i verdensrommet.
UKJENT RASE:</B> Laika var en blandingshund funnet på gata i Moskva. Den fikk navnet Laika fordi den ikke var ulik hunder av samlerasen med samme navn.
SENDTE MANGE HUNDER OPP ETTER LAIKA: Sovjetrusserne sendte blant andre opp hundene Strelka og Belka. De gikk i bane rundt jorda i Korabl-Sputnik-5 i august 1960, og kom tilbake i god behold.
OVERLEVDE:</B> Apen Baker ble sendt til verdensrommet med Jupiter i 1959.
FØRSTE MENNESKE I VERDENSROMMET:</B> Kosmonauten <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Gagarin>Jurij Gagarin</a> ble sovjetisk folkehelt.
FORSATTE MED APER:</B> Apen Multik i kapselen sin før oppskyting i 1996. Bakterier, snegler og fluer var også med i bane rundt jorda.