Lamme-nam!

Dagbladets vinekspert velger den beste vinen til fire lammeretter.

DAGBLADETS VINSMAKERPANEL dro til Opplysningskontoret for Kjøtts prøvelokaler og smakte på vin til ulike retter med lam, tilberedt av kokk Omar Viset. Utfordringen var å velge ut seks viner til hver av de fire utsøkte matrettene. Det viste seg at de lammerettene som var litt utradisjonelle fra et norsk ståsted, gresk kleftiko og lam i dill, var vanskeligst å treffe vinmessig. Til gresk kleftiko vet vi nå at vi burde valgt hvite viner. Vi prøvde ei flaske retsina utenfor konkurranse, men retsina blir for spesielt. På en nettside for greske restauranter i England fant vi oppskriften på kleftiko, der vinanbefalingen var «a good Greek red wine»! Når vi skal velge vin til lammeretter, er førstevalget spansk rødvin. Men i dette tilfellet ønsket vi å velge ut viner fra forskjellige land, av forskjellige druer og i forskjellige prisklasser. Det var et krav at minst to av vinene til hver lammerett skulle koste under 100 kroner. Vinene er først blindsmakt uten mat, og deretter sammen med maten. Terningkastet og rekkefølgen indikerer hvor godt vinen passet til maten. LAM ROSSINI: Faustino I Gran Reserva 1994 Rioja, Spania, 678, kr 166,00Denne vinen er veldig bra avstemt til maten. Trenger litt tid for å åpne seg i glasset, duft av modne bær og eikevanilje. Nyper, kirsebær og lærpreg i smaken, med syrlig fasthet i ettersmaken. Rosemount Diamond Label Cabernet Sauvignon 2000 South Eastern Australia, 13575, kr 122,60Varmt preget solbærsødme i duften med streif av eikevanilje, eukalyptus og lakris. Velbalansert og harmonisk smak, med en sødme som passer veldig bra til lammet, men vinsmaken overdøvet smaken av gåseleveren. Formulæ 2000 Barone Ricàsoli, Toscana, Italia, 13963, kr 99,50Tiltalende duft av kirsebær, lær og mineraler. Morellsødme og kirsebærsyrlighet i den bløte og fyldige smaken, med fin kreklingbitterhet i ettersmaken. Vinens mykhet og saftighet passer bra til maten. Domaine de Courteillac 1999 Bordeaux Supérieur, Frankrike, 14417, kr 153,10Duft av solbær, eukalyptus, paprika, toast, kaffe og lær. Litt brent smakspreg og markant syretørrhet i ettersmaken. Såpass kraftig at vinen overdøver maten i noen grad. Barbera d\'Alba 1999 Fenocchio, Piemonte, Italia, B7599, kr 135,00Litt vegetal duft med innslag av kirsebær, mandler og anis. Saftig kirsebærsmak og grei syre, litt tanninbesk ettersmak. Señorío de los Llanos Gran Reserva 1996 Valdepeñas, Spania B41295, kr 99,90Utviklet eikepreg i duften, med tørket frukt, tobakk og tørr sjokolade i den bløte smaken. Litt for lett til lammet. GRESK KLEFTIKO: Quinta de Bons-Ventos 2001 Casa Santos Lima, Estremadura, Portugal, 14136, kr 79,80Kraftig bjørnebæraroma. Frisk og fruktdreven smak, med god fruktsødme uten å virke klissete. Fint krydret ettersmak med lett saftighet som står seg bra til maten. Barbera d\'Alba San Michele 1999 Malvirà, Piemonte, Italia, B41397, kr 119,90Kirsebær, toast og lær i duften. Ganske varmt preg, fyldig og rund smak, og den ganske syrlige ettersmaken ga et løft i forhold til maten. Villa Tonino Baglio Curatolo 2001 Sicilia, Italia, B34322, kr 120,40Duft av tjære, blåbær og plommer. Rein og vellaget vin med stor ekstraksjon og god bærsmak, bitter sjokolade i ettersmaken. Vinen er litt for kraftig i forhold til maten. Skouras Grande Cuvée Nemea 1999 Hellas, 20060, kr 183,10God og gresk, men ikke best til maten. Søtlig krydret duft med nyanser av solbær, mandler, pinjer og lær. Litt for kraftig sødme i smaken i forhold til maten, men den tørre ettersmaken retter opp inntrykket. Alamos Malbec 2000 Nicolas Catena Zapata, Mendoza, Argentina, 40277, kr 98,50Kraftig brent duftpreg, med sjokolade, lakris, smørmalt og toast i smaken. Fatpreget med vanilje og smørmalt dominerer for mye og passer ikke så bra til maten. Viña Izadi Crianza 1999 Viña Villabuena, Rioja Alavesa, Spania, B45995, kr 108,10Fatpreget duft med streif av lær, lakris, plomme og medisinskap. Stor smaksintensitet med et varmt preg som ikke passet så godt til denne matretten. LAM I DILL: Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune La Dalignière 1998 Burgund, Frankrike, 14422, kr 136,60Bringebær, vanilje, jordbær og lærpreg i duften. Bløt og moden pinotkarakter i smaken, syretørrheten i ettersmaken gjør at vinen vinner seg til maten. Mouton Cadet 1999 Bordeaux, Frankrike, 591, kr 112,50«Som å gå gjennom en solbærbusk,» sa noen om duften. Litt endimensjonal solbærsmak, men den overdøver ikke maten, snarere komplementerer den med sin syrlige avslutning. Smakspanelet var enige om at dette måtte være en rimelig chilensk cabernet sauvignon, men det var det altså ikke. Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon 2001 Curicó, Chile, 5768, kr 99,90Kraftig og typisk chilensk solbærduft. Bløt og rund smak med solbær og kaffepreg, søte tanniner og lett snerp i ettersmaken. Litt for mye solbærsødme i forhold til maten. Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 1999 Veneto, Italia, B34687, kr 159,50Kompleks duft av bjørnebær, sedertre, tobakk og lakris. Sjenerøs fruktsødme i den bløte og runde smaken, pent avrundet ettersmak, men litt for kraftig i forhold til maten. Oak Village Premier Barrel Selection 2000 Stellenbosch, Sør-Afrika, B13782, kr 106,00Duften minner om solbær, lakris og pinjer. Krydret og sødmerik smak, krekling og tobakkstørrhet i ettersmaken som dominerer for mye i forhold til maten. Sjette vin til denne retten, Pater Sangiovese 2000, hadde korkfeil og kunne ikke bedømmes. LAMMEMEDALJONG m/ROSINSAUS: Masi Grandarella Appassimento 1999 Veneto, Italia, B41363, kr 244,90Varm og søtlig duft med hetvinspreg og nyanser av kakao og vanilje. Både morellsødme og tørket fruktpreg i smaken, fint avrundet ettersmak. Vinen hadde nok kraft til å matche søtheten i rosinsausen. Marqués de Monistrol Reserva Privada 1998 Penedès, Spania, 13030, kr 98,90Solbærsødme, urter og fataroma i duften. Ganske fast og stram fruktighet i smaken, syrlig ettersmak med en del snerp som står seg bra i forhold til maten. Jacobsdal Pinotage 1998 Stellenbosch, Sør-Afrika, B2737, kr 129,00Førsteinntrykket var ganske anonymt, men vinen åpner seg bra etter noen minutter i glasset med aroma av solbær, sjokolade, toast og lakris. God fruktkonsentrasjon i smaken, litt mye tannin i forhold til maten. Montecillo Gran Reserva 1994 Rioja, Spania, B7536, kr 198,00Moden duft med innslag av jordbær og lær. Tørket frukt, tobakk, rosin og vanilje i smaken, overraskende mye utviklet og med ganske tørr ettersmak. Vi hadde forventet litt bedre tilpasning til maten. Chapelle du Bois 2001 Vin de Pays d\'Oc, Frankrike, B41099, kr 82,60Vegetalt og tørt duftpreg med snev av solbær og plomme. Enkelt, varmt og litt for kokt bærpreg i smaken, lett syrlighet og litt lakrispreg i ettersmaken. Dette blir for spinkelt i forhold til maten. Domaine d\'Andezon 1999 Côtes du Rhône, Frankrike, 31337, kr 119,90Brent duftpreg med hint av lakris og røyk. Søtlig krydder og plommeaktig smak, men smakspanelet syntes ikke vinen passet til maten. Er du interessert i vin? Besøk vårt vinforum. Her kan du dele din kunnskap, dine tips og meninger med andre vininteresserte.

Lamme-nam!
Foto: Scanpix
<HLF>HØSTKOS:</HLF> Til høst og lam hører god rødvin - gjerne spansk. Men det går fint an å drikke hvitvin også. Foto: Truls Brekke