Lammestek med poteter og grønnsaker

Til 6-8 på godt 2 timer.

1 lammelår (ca. 2,5 kg) 3 båter hvitløk 2 ts salt 1/2 ts grovmalt pepper 1 ts rosmarin 5 dl kokende vann 1 purre 1 båt hvitløk 3 persillerøtter 2 gulrøtter 1 kg poteter 1 ts salt 1/2 ts grovmalt pepper 1 ts provencekrydder 2 ss olivenolje. Slik gjør du: Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbeinet med en spiss kniv eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steika. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steiketermometer i steika og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steika i ovnen ved 175 °C. Steiketid ca. 2 timer eller til steiketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steiketida. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsaker grovt opp. Varm olivenolje i ei jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteike på svak varme til de ter nesten ferdig kokt. Ta ut steika, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Steik på 225° C i ca. 15 minutter mens steika hviler og du lager sausen. Saus: 5 dl kraft fra steika, 1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann (Opplysningskontoret for kjøtt) Lyst på noe annet? Se alle mattipsene!

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt