- DEN STØTTEN industrilandene gir til produksjon av matvarer bør fjernes.
Det sier forsker Eirik Romstad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås til Dagbladet.no.
Romstad mener de omfattende produksjonsavhengige støtteordningene er en medvirkende årsak til at de fattigste landene i verden nå har for liten matvareproduksjon.
- Støtten som har blitt gitt har ført til at vi i OECD-landene har hatt høyere matproduksjon enn vi ellers ville hatt. I perioder har dette gitt matoverskudd, et overskudd som igjen har blitt dumpet i fattige land. På kort sikt gir dette lavere priser for fattige befolkninger, men for bønder i u-land er det veldig uheldig. Prisen på deres egne landbruksprodukter blir helt avhengig av hvor mye de rike landene dumper det året, sier forskeren.
- Og da blir det vanskelig å bygge ut egen produksjon, mener Romstad.
DET SISTE ÅRET har verdens matvarepriser økt dramatisk. Prisene steg i gjennomsnitt med 40 prosent i 2007, ifølge FNs Food and Agriculture Organisation (FAO). I de første månedene av 2008 har de steget enda mer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger