Landbruksstøtten i Norge forverrer matvarekrisa

Rike land bør kutte subsidiene, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- DEN STØTTEN industrilandene gir til produksjon av matvarer bør fjernes.

Det sier forsker Eirik Romstad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås til Dagbladet.no.

Romstad mener de omfattende produksjonsavhengige støtteordningene er en medvirkende årsak til at de fattigste landene i verden nå har for liten matvareproduksjon.

- Støtten som har blitt gitt har ført til at vi i OECD-landene har hatt høyere matproduksjon enn vi ellers ville hatt. I perioder har dette gitt matoverskudd, et overskudd som igjen har blitt dumpet i fattige land. På kort sikt gir dette lavere priser for fattige befolkninger, men for bønder i u-land er det veldig uheldig. Prisen på deres egne landbruksprodukter blir helt avhengig av hvor mye de rike landene dumper det året, sier forskeren.

- Og da blir det vanskelig å bygge ut egen produksjon, mener Romstad.

DET SISTE ÅRET har verdens matvarepriser økt dramatisk. Prisene steg i gjennomsnitt med 40 prosent i 2007, ifølge FNs Food and Agriculture Organisation (FAO). I de første månedene av 2008 har de steget enda mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer