Landet som elsker Bush

TIRANA (Dagbladet.no): Bare ett sted blir USAs president mottatt uten forbehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR TROMMENE har stilnet hos G8-demonstrantene i Tyskland og kritikere av rakettskjold er reist hjem i Tsjekkia, drar president George W. Bush til det eneste landet i Europa der han er velkommen helt uten forbehold.

I fem timer førstkommende søndag er Bush den første amerikanske president som noensinne besøker Albania. Bill Clinton skulle vært her, men måtte avlyse av sikkerhetsgrunner.

Derfor er hovedstaden Tirana pyntet som en brud, og alle større hoteller har vært utsolgt siden kunngjøringen av Bushs besøk. Eksil-albanere, og særlig aktivister fra Kosovo, er ventet i tusentalls for å demonstrere sine positive forventninger til USA. Albanerne håper USA skal drive gjennom full selvstendighet for Kosovo, selv om Serbia og Russland fortsatt håper å hindre det.

Alle Dagbladet.no snakker med sier de er glade for at Bush setter lille Albania på verdenskartet.

- VÆR SÅ SNILL og okkuper oss, lød overskriften i avisa Korreri etter at nasjonalforsamlingen ikke bare ga USAs soldater alle rettigheter, men også vedtok at Albanias egen elitestyrke blir avvæpnet under det fem timer lange statsbesøket.

- Vi er svært stolte over at Bush besøker Albania, sier Eva (30) til Dagbladet.no.

Hun innrømmer likevel at landet sliter med store problemer og at vennskapet til USA ikke kan løse dem. Eva jobbet tidligere i statsadministrasjonen, men ble lei av det massive byråkratiet, korrupsjonen og de lave lønningene. Minstelønna i Albania er offisielt 115 euro, men mange tjener langt mindre.

Hun har skiftet beite og arbeider nå for en internasjonal bistandsorganisasjon.

Landet som elsker Bush

FORESTILLINGEN OM at hele landet er fra seg av begeistring, er nok likevel en overdrivelse av klassisk propagandamerke.

Fraværet av offentlig debatt om de tettet båndene til USA er ganske påfallende. Albansk politikk er sterkt dominert av veteraner fra kommunistpartiet som styrte landet med brutal jernhånd i et halvt hundreår.

Dessuten har albanerne har annet å tenke på.

LANDET SØR FOR Kosovo og nord for Hellas, med sin fine kystlinje mot Adriaterhavet, er Europas nest fattigste etter Moldova. Men da er ikke den svarte økonomien talt med, for Tirana har etter størrelsen flere Mercedeser enn de fleste andre hovedsteder. Fattigdommen blant de 3,6 millioner innbyggerne er påfallende, men det er samtidig også ønsket om å få det bedre.

Det er akkurat dette mange albanere håper USA skal hjelpe dem med. Nå har de snart dekorert alle offentlige plasser og bygg med kjempebannere der slagordet lyder: «Stolte over å være partnere». Det er nesten som i Dustin Hoffman-filmen Wag the Dog.

Hele 59 prosent av befolkningen er ifølge meningsmålinger fornøyd med at regjeringen støtter USAs krigføring i Irak med albanske styrker. Albania håper på medlemskap i både EU og Nato, og har også gjort seg til fangevoktere for tidligere Guantanamo-fanger som ikke kan sendes tilbake til opprinnelsesland som Kina og Algerie.

Amerikanerne er likevel ikke helt sikre på partneren sin.

DERFOR FIKK USA denne uka Albanias nasjonalforsamling med på et vedtak som gir 500 amerikanske elitesoldater rett til å skyte på hvem og hva de vil under Bushs besøk, dersom de mener medlemmer av den amerikanske delegasjonen er truet. Albania utkommanderer også alle landets soldater og politifolk til å passe på USAs president.

Bekymringen skyldes at landet har titusenvis av våpen på avveie etter å ha vært på randen av borgerkrig for ti år siden, da økonomiske pyramkideselskaper kollapset og tok med seg sparepengene til en stor del befolkningen.

Samtidig er koorupsjonen voldsom og grensene lekker.

CIA HAR OGSÅ påstått at det fantes al Qaida-grupper i Albania på 90-tallet. Fem personer ble kidnappet og en drept i en skuddveksling med CIA i 1998. To av fangene ble senere henrettet i egyptisk varetekt, ifølge Human Rights Watch.

Helikoptrene som henger over Tirana skal sikre at islamister ikke får gjort skade søndag, hvis de faktisk finnes og er aktive.

To små bomber ble funnet ved USAs ambassade for en uke siden. Men amerikanske diplomater tar det med ro, og sier til Dagbladet.no de tror det hele var en spøk.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MASSIV FATTIGDOM:</B> Albania er det nest fattigste landet i Europa, etter Moldova. I tillegg er korrupsjon et stort problem.
FRITT KOSOVO: Mange albanere støtter et uavhengig Kosovo. USAs harde linje overfor Serbia er populær blant befolkningen.
ØNSKER VELKOMMEN:</B> Albanias statsminister Sali Berisha.
LITE DEBATT: Befolkningen deltar i liten grad i kritiske diskusjoner om forholdet til USA. Albansk politikk er sterkt dominert av veteraner fra kommunistpartiet.
HÅPER PÅ EU OG NATO-MEDLEMSSKAP:</B> Albania får USAs mektige president på statsbesøk på søndag. Hele hovedstaden Tirana er tapetsert med plakater der slagordet lyder: «Stolte over å være partnere».
POPULÆR: Bystyret i Tirana vedtok nettopp å oppkalle en av gatene i byen etter president George W. Bush. Vedtaket ble gjort med 49 mot 4 stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer