Landssvik-oppgjør mot kommunist (88)

Denne 88-åringen skal ha sendt 251 mennesker i kuvogner til Stalins dødsleire.

TALLINN (Dagbladet.no): I Estland risikerer en gammel mann å tilbringe slutten av livet i fengsel, dømt etter en meget alvorlig tiltale.

Etter flere års etterforskning har politiet tiltalt ham for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Mannen var verken nazist under andre verdenskrig eller krigsforbryter i Bosnia.

I stedet tilhører han venstresiden. Han er kommunist.

88 år gamle Arnold Meri skal ha hjulpet Josef Stalin med å sende 251 uskyldige mennesker til arbeids- og dødsleirene i Sibir under Sovjetunionens okkupasjon av landene i Baltikum.

Han er den første i Estland som blir tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter at landet innførte nye lover om dette i 2002.

MERI DELTOK FRIVILLIG i Den Røde Arme under andre verdenskrig. Det kvalifiserte til medlemskap i sentralkomiteen i Estlands kommunistparti etter krigen.

Da var landet reokkupert av Sovjetunionen sammen med nabolandene Latvia og Litauen.

Landssvik-oppgjør mot kommunist (88)

Meri ble førstesekretær i ungdomsfløyen Komsomol og erklært «helt av Sovjetunionen». Han ble høyt dekorert for sine gjerninger, blant annet med Leninordenen.

Natten til 25. mars 1949 skal han ifølge politiet ha ledet en gruppe soldater fra hus til hus på den estiske øya Hiiumaa og arrestert 251 mennesker, de fleste kvinner og barn.

Alle ble plassert i kuvogner og fraktet til Gulag-leirene i Sibir. Der satt allerede 20 000 andre estere, hvorav 3 000 hadde omkommet.

Den estiske påtalemyndigheten har brukt 12 år på å etterforske Meris påståtte forbrytelser mot menneskeheten. Under etterforskningen har de avhørt 80 vitner, hvorav 74 er overlevende fra deportasjonen.

MERI HAR ALDRI NEKTET for at han hjalp Stalin, men trodde ikke han skulle leve så lenge at han måtte stå til ansvar.

- Jeg ble sendt til Hiiumaa som kommisjonær for sentralkomiteen for å overvåke at ingen led overlast under deportasjonen, og at alt fulgte loven, har Arnold Meri sagt til den estiske avisen Postimees.

- Men hele uka på Hiiumaa var jeg ikke i stand til å sjekke noen ting. Jeg ble ikke forelagt et eneste relevant dokument, fortsetter han.

Han hevder han er uskyldig, og mener det eneste han kan klandres for, er at han prøvde å kapre et skip nær havnebyen Paldiski, for å sikre en human transport til Sibir.

Hans advokat er like uforstående.

- Jeg kan ikke forstå hvordan de kan tiltale en som egentlig hjalp ofrene, sier advokat Sven Sillar til den estiske Kanal 2.

MERI ER IKKE DEN ENESTE kommunisten som de siste årene har måttet stå til ansvar for sine handlinger under ideologien.

Dersom han dømmes, blir han den tolvte personen i det frie Estland som dømmes for forbrytelser under okkupasjonen. Åtte andre er dømt for deres roller i massedeportasjonene på 1940-tallet, og tre er dømt for drap. Bare en har sonet, de andre er straffet på andre måter av hensyn til deres høye alder eller dårlige helse.

Mange i Øst-Europa ser på kommunisme på samme måte som vi i Vesten ser på nazisme.

Flere land har bedt om å forby hammer og sigd slik noen land på kontinentet har forbudt svastikaen. Estland vurderer også å sette opp et monument over ofrene for kommunismen.

- Fra et estisk synspunkt, finnes det ikke forskjell på nazister og kommunister. Begge var brutale og undertrykte Estland. Hverken nazistene eller kommunistene tolerte demokrati, det er fakta enhver ester veit, sa den estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves under et

arrangement nylig.

I Latvia er fem-seks tidligere kommunister dømt for forbrytelser under krigen, ifølge krigsmuseet. I Litauen tolv personer, ifølge folkemordmuseet. Grunnen til at det ikke er flere, er at dokumenter er ødelagt eller spredd slik at det er vanskelig å bevise skyld.

Dessuten gjør 50 års okkupasjon noe med et eventuelt rettsoppgjør. Siden svært mange blir involvert på et eller annet vis gjennom så lang tid, hvem skal man ta, og for hva?

Også sivile rettssaker dukker opp i kjølvannet av Baltikums frigjøring. I Latvia har pensjonisten Gunars Toms ført Russland inn for menneskerettighetsdomstolen for deportasjonen av hans familie i juni 1941.

Toms sier han saksøker Russland, som den juridiske etterkommeren av Sovjetunionen, for det «illegale og voldelige innbruddet i livet til hans mor», samt for årene han selv måtte tilbringe i eksil.

SOVJETUNIONENS UNDERTRYKKELSER av den baltiske befolkningen avtar i alvorlighet jo lenger vi kommer opp til vår tid. Men helt fram til 1988 ble folk i Estland arrestert av politiske årsaker.

De estiske professorene Leo Talve og Ene Tiit mente på 90-tallet at 274 260 estere - 22 prosent av befolkningen - ble ofre for represjoner i 12 ulike kategorier i løpet av 1940-1988. Rundt 105 000 skal ha blitt sendt til Sibir, selv om tallene er usikre.

I Latvia skal 100 000 ha blitt deportert til Sibir, og 40 prosent omkom, ifølge direktør Juris Ciganovs ved krigsmuseet i Riga.

I Litauen ble 200 000 arrestert av politiske årsaker, 132 000 sendt til Sibir, hvorav 30 prosent omkom. I tillegg skal 22 000 partisanere ha blitt drept på grunn av antisovjetisk motstand, ifølge guide Vaiotas ved folkemordmuseet i Vilnius.

MYE AV REPRESJONENE og en av de to største deportasjonene kom alt i 1940, så fort Stalin hadde okkupert de tre landene etter avtalen med Hitler om å dele Europa mellom seg.

Derfor ble tyskerene en stund sett på som frigjørere av estere og latviere, da Hitler brøt avtalen og angrep Sovjetunionen i 1941.

Herjingene Stalin hadde satt i gang mot lokalbefolkningen førte til at anslagsvis 150 000 latviere og 60 000 estere meldte seg frivillig eller ble mobilisert til Waffen-SS gjennom den 20. estiske divisjonen og den latviske legion.

Men i Litauen klarte ikke tyskerne å forme noen hærstyrker. Der gikk befolkningen i stedet ut i skogen og ytte motstand i egne grupper.

Etter krigen dannet alle tre landene motstandsgrupper som blant annet ble kalt skogsbrødrene. De ventet på en vestlig invasjon som aldri kom. På slutten av 50-tallet hadde pampene i Moskva klart å slå ned det meste av motstanden.

EN OFFISIELL KILDE i Kreml skal ha beskyldt Estland for å være i krig med fortiden etter at Arnold Meri ble tiltalt, noe som har skapt latter i det estiske parlamentet Riigikogu ettersom russerne selv brukte historie som argument mot å flytte en omstridt bronsestatue i Tallinn i vår.

I motsetning til Tyskland, har ikke Russland tatt et oppgjør med sin fortid angående andre verdenskrig.

Ifølge den britiske avisen The Times er Putin i stedet på vei til å restituere Stalin som en stor leder, og kaller Sovjetunionens kollaps «den verste geopolitiske katastrofen i det tjuende århundre».

Moderne forskere anslår at Josef Stalin er ansvarlig for mellom ni og tjue millioner døde, selv om de verste estimatene sier 60 millioner. I Vesten overskygges han av fokuset på Hitlers nazistyre.

Amerikansk-estiske Ilvi Joe-Cannons familie måtte rømme til USA på grunn av Stalin.

I 1997 flyttet hun tilbake til Estland etter 50 år i eksil.

- Mens jødene etter krigen kunne snakke om tragedien som rammet dem, så kunne ikke folk i Estland gjøre det før etter 1991. Jeg tror ikke følelsene er fullstendig bearbeidet ennå, sa Joe-Cannon i et intervju for en tid tilbake.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

LITE STØTTE:</B> Få i Estland har sympati for Arnold Meri, selv om han viser til høy alder og svak helse. Mye fordi han fremdeles opptrer offentlig i Sovjet-uniform. Her under feiringen av Sovjets seier under andre verdenskrig 9. mai i år.
KONTROVERSIELL SAK: Meri-saken har vært vanskelig for Estland, fordi Arnold Meri er fetter til landets avdøde, men evig populære president Lennart Meri.
- INGEN FORSKJELL: Den estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves sa nylig at det ikke var noe forskjell på nazister og kommunister. Begge var brutale og undertrykte Estland.
SAKSØKER PUTIN: Latviske Gunars Toms (60) vil ha en million euro i erstatning fra Russland for helvetet hans mor gjennomgikk i Sibir.
<B>TIDLIGERE TIDER:</B> Arnold Meri var dekorert sovjethelt. I dag står 88 år gamle Arnold Meri tiltalt for folkemord.
STALIN:</B> Blant den etniske befolkningen i Baltikum blir tyskerne sett på som ok, mens Stalin er hatet - fordi han var først ute med å okkupere, med terror som resultat.