Langtidsvarselet

Siri Kalvig (37) er bare forkledd som blondine. I virkeligheten drømmer hun om verdensherredømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var en dristig avledningsmanøver: Siri Kalvig danset hula-hula i paljettkjole på tv. Samtidig planlegger Kalvigs værselskap «Storm» å erobre Nord-områdene.

Siri Kalvig

Familie: Gift, to barn.

Aktuell: Røk ut fra «Skal vi danse». Det var like greit med tanke på klimakrisen.

Kjører: - El-bil.

Favorittdings: - Har et hat/kjærlighetsforhold til mobilen.

Siste kulturopplevelse: - Madcons opptreden på «Skal vi danse».

De vil ekspandere, bli størst på vindmøller og værvarsling. De er i dialog med Kina. Rykker inn på Dagens Næringslivs gaselle-liste fordi de bare vokser, vokser, vokser. Problemet er bare at folk ikke orker å lese artikler om vindmøller. De orker derimot å sende sms til fem kroner stykket for å sikre at de enda en gang får se Kalvigs quickstep. Slik opprettholdes myten om Siri Kalvig. Vakker. Smart. Og helt ufarlig.

- Nærmer du deg målet?

- Hvilket av dem?

- Å bli Nord-Europas største privateide værselskap?

- Åh, det ja. Jeg har alltid bevegelige mål. Så snart jeg har nådd et, setter jeg et nytt. Storm har globalt fokus nå.

- Så målet er blitt enda feitere?

- Ja. Vi arbeider mye med vindmøller som fornybar energi. Vindmøllene trenger værvarsling, både for å estimere produksjonen og sikre driften. Det kommer til å bli et kjempemarked.

VÆRDAGSKOS: Fordelen med å ha ansatt så mange værdamer, er at du alltid har støttende skuldre å lene deg mot når det røyner på. Foto: AGNETE BRUN
VÆRDAGSKOS: Fordelen med å ha ansatt så mange værdamer, er at du alltid har støttende skuldre å lene deg mot når det røyner på. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Du eier bare ni prosent av aksjene i Storm. Skal du ikke kjøpe deg opp?

- Det er for seint. Det er blitt for dyrt. Nå koster det mange millioner.

Kanskje det er en ulempe å være så pen. Kanskje det er en veldig smart forkledning. For mens media stadig vil ha henne til å posere med søte paraplyer, benytter hun enhver mikrofonanledning til å promotere Storm. Legg merke til det neste gang. Der har du merkevarebygging verdt titalls millioner.

- Hvorfor er du en dyktig forretningskvinne?

- Det handler om konkurranseinstinkt. Jeg merket det i «Skal vi danse». Vi kunne ikke vinne noe annet enn en plastpokal, men jeg ville vinne uansett. Hvis du i tillegg er genuint nysgjerrig, kan det bli forretninger ut av det.

- Du fikk 1,5 på hovedfagsoppgaven i geofysikk, men kunne du noe om å skape et selskap?

- Nei. Du trenger det ikke heller. Regnskap og sånt kan du få folk til å hjelpe deg med.

- Kan du det fremdeles ikke?

Langtidsvarselet

- Jeg har lært meg mer, men regnskap er ikke det viktigste. Det er å være entreprenør i hjertet.

En gang hadde Norsk Ukeblad et intervju med Kalvig. De satte bildet av henne på forsiden, akkompagnert med følgende sitat: jeg er ikke dum.

- Har du bekjempet blondinestempelet nå?

- Ja. I begynnelsen hadde folk så mye fordommer mot meg. De trodde ikke jeg kunne noe om vær. Jeg var blond. Ung. Jeg har måttet bevise mye mer. I 1995 kunne jeg aldri ha stilt opp i «Skal vi danse» i en liten latinokjole.

- Jeg husker du meldte minusgrader i miniskjørt. Da ryddet VG forsiden?

- Jeg hadde jo dressjakke på. Dessuten var det mote da. Slik var stilen blant mine jevnaldrende på den tida. Jeg fikk sjokk da jeg så den forsiden.

- Ble du mer forsiktig etterpå?

- Nei. Jeg tenkte at det bare var tøys.

- Har du virkelig aldri spilt på utseendet?

- Nei.

- Ingen av værdamene har verken vannhode eller klumpfot?

- Ingen på tv har det. Vi har hatt mange modeller på audition. Men det blir for tomt. Se på Eli Kari Gjengedal. Hun er ingeniør. Hun sprudler. Hun er nydelig. Men hun er ingen fotomodell.

- En gang sa du at du valgte ungjenter fordi de har bedre motorikk enn menn?

- Vi har oppfordret menn til å søke i stillingsannonsene. Men det er vanskelig. Vi må se kartet for å peke. En nyhetsoppleser trenger bare å lese, men vi ser oss selv via kameraet med et par sekunders forsinkelse. Ingen menn jeg har testet har nådd opp i konkurransen.

- Klarer de bare å tenke på en ting?

- Det er ikke enkelt. Jeg står for det jeg sa om motorikk.

Stavanger på 80-tallet: Faren forklarer relativitetsteorien for tolv år gamle Siri i baksetet. På slutten av utredningen innrømmer han at han selv ikke forstår det helt. Det er så stort. Så svimlende uangripelig. Det er her tankene om storhet slår rot. Siri tenker at hun skal forstå hva Einstein mente. Om det så bare er for å slå sin far.

- Jeg har alltid dyrket de seriøse sidene. Spesielt i media. Derfor var det skummelt for meg å danse. Jeg følte meg avkledd, i forhold til det å prestere noe. Uttrykke noe. Og så få en karakter på det etterpå. Jeg har aldri vært naken på den måten i mediesammenheng før. Da TV2 ringte, tenke jeg at jeg ikke kunne si ja.

- Hvorfor ikke?

- Jeg var redd det skulle rive ned den seriøsiteten jeg har brukt år på å bygge opp. Jeg har vært så flink i hele mitt voksne liv. Jeg sa ja, bare fordi jeg ikke orket å være så fornuftig hele tida.

- Er dette det første ufornuftige du har gjort?

- Ja. Bortsett fra ting på fester og sånt som ikke tåler offentlighetens lys.

- Du ymtet frampå om noe med dop en gang?

- Nei, nei, nei. Jeg ymtet ikke frampå, det var journalisten som spurte. Alle kjendiser får spørsmålet om de har prøvd hasj en gang, og så vet man aldri helt hva man skal svare.

- Du kan jo bare si nei?

- Ja, men altså … Samtidig er man jo et ærlig menneske. Og da har man ikke lyst til å svare på det.

Det kan beskrives som en tørst. Eller lengsel, kanskje. Det beste ordet er gammelt, og så lite hipt, at det nesten er gått ut av språket: higen. Siri Kalvig vokste opp og higet etter kunnskap.

- Jeg gjør det ennå. Jeg tror de fleste streber etter å lære, og forstå mest mulig.

- Jeg er ikke så sikker på at folk flest har det på samme måte …

- Vi går jo på skole helt til vi er atten. Mange velger universitet etterpå, sier hun med overbevisende optimisme.

Kanskje hun bare kjenner folk med doktorgrad. Kanskje familien Kalvig driver fysikkeksperimenter ved kjøkkenbenken på kveldstid i stedet for å se søppel-tv.

- Det er stor forskjell på å fullføre skolegang og hige etter kunnskap?

- Ja vel? Jeg har ikke tenkt sånn.

- Likevel velger altfor få å studere realfag?

- Og det er et kjempeproblem. Det viktigste spørsmålet i dag er hvordan skaffe kloden nok energi uten samtidig å ødelegge den. Svaret er basert på teknologi. Ny teknologi.

- Hvorfor tar folk spansk og sosialantropologi da?

- I utviklingsland har de stor rekruttering til realfagene, fordi ungdommene der ønsker å bygge landet. Vårt land er bygget. Vi har det for godt, så teknologi blir sett på som noe skittent.

- Realfag er også vanskeligere?

- Ungdommene i dag har ikke stayerevne til å velge de vanskeligste fagene. De er ikke sultne nok. Jeg er oppvokst med en far som skrudde ting fra hverandre og viste oss hvordan de fungerte. Men jeg var den første i min familie som gikk på universitet.

- Sliter du fremdeles med dysleksi?

- Jeg leser ikke fort altså, jeg gjør ikke det. Men jeg skriver ikke så mye feil lenger.

Og selv om hun nedlegger kontinent for kontinent og for lengst er sluttet å telle pengene, hender det at hun stopper opp. Hun vet målet. Hun vet veien. Men hvorfor? Hvorfor?

- Selv om Storm går bra, så vil jeg at Storm skal gå enda bedre. Det er ikke pengene som driver meg. Men penger er et symbol på suksess, en anerkjennelse for hva du har oppnådd. Alt handler om vekst. Selv om jeg vet at jeg og min mann egentlig ikke trenger å jobbe enda mer enn vi gjør nå, så jobber vi nærmest livet av oss.

- Når blir du fornøyd?

- Jeg vet ikke. Det er veien til målet som er det viktige for meg.

- Men du skifter jo mål hele tida?

- Ja, det er derfor jeg gjør det. Jeg ønsker å strekke meg lenger. Både jeg og mannen min styrer på. Det er fordi vi begge elsker det vi holder på med.

- Har din egen lykkefølelse flatet ut?

- Ja, kanskje litt. Jeg identifiserte meg nok enda mer med Storm for ti år siden enn jeg gjør nå.

- Kanskje du trenger et nytt prosjekt.

- Jeg har et nytt prosjekt. Vindmøllene. ■iwt@dagbladet.no

STORMFULL HØYDE: Hadde ikke Siri Kalvig vært så forbasket pen, hadde hun kanskje ikke til stadighet blitt undervurdert. Hun er ikke en søt dame med paraply. Hun er en helproff forretningskvinne med et produkt å selge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer