Du leser nå Dagbladet Pluss

«Livet er fullstendig uten garantier»

Nina F. Grünfeld (45) laget film om sin fars dødelige kreftsykdom. Så måtte hun selv slåss mot kreften.

Gode prognoser: Mens farens krefttype hadde dårlig prognose, har Nina hele tida visst at hun hadde gode sjanser til å bli frisk. Men behandlingen var tøff. - Jeg følte meg som et månemenneske uten hår, øyevipper og øyebryn.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Gode prognoser: Mens farens krefttype hadde dårlig prognose, har Nina hele tida visst at hun hadde gode sjanser til å bli frisk. Men behandlingen var tøff. - Jeg følte meg som et månemenneske uten hår, øyevipper og øyebryn. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

En vinterdag er den der. En kul i det høyre brystet. Ikke øm, ikke vond, men ganske stor og veldig tydelig da hun først kjenner den. Likevel ringer ikke en eneste liten alarmklokke.

Nina F. Grünfeld får ikke panikk, kaster seg ikke på telefonen og forlanger hastemammografi. Hun er helt rolig. Hun føler hun kan dette med kreft. Det kan da ikke være en ondartet svulst hun kjenner? Nei, det må være ømme kjertler, det må være noe med menssyklusen.

- Kreft? «Been there, done that!» Jeg følte meg vaksinert mot det!

Filmregissøren smiler skjevt der hun sitter på det lyse kjøkkenet sitt i 1920-talls villaen ved Blindern i Oslo.

Hun har levd tett med kreften de siste åra. Først hadde hun kreft for ti år siden, i skjoldbruskkjertelen, som hun ble helt frisk fra. Siden har hun slavisk fulgt oppfølgingsprogrammet, blitt sjekket fram og bak og opp og ned. Ingen tegn til tilbakefall, og heller ingen tegn på andre snikende sykdommer. Så laget hun dokumentarfilmen «Den døende doktoren» om faren, den kjente psykiateren og sexologen Berthold Grünfeld, da han fikk kreft i bukspyttkjertelen i 2007. Hun er etter hvert blitt lommekjent i Radiumhospitalets labyrintaktige korridorer. Er på fornavn med Norges ledende krefteksperter. Kaller seg med selvironi en «kompetent kreftpasient».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.