REDD: -  Det første jeg tenkte var at dette var farlig, sier Laura Poitras om da hun fikk den første anonyme e-posten fra Edward Snowden, som til slutt førte til avsløringene om masseovervåking. Foto: Malte Jaeger/laif
REDD: - Det første jeg tenkte var at dette var farlig, sier Laura Poitras om da hun fikk den første anonyme e-posten fra Edward Snowden, som til slutt førte til avsløringene om masseovervåking. Foto: Malte Jaeger/laifVis mer

Laura er Edward Snowdens utvalgte

Laura Poitras ble spionert på i årevis av myndighetene i USA. Så vant hun Edward Snowdens tillit og avslørte NSAs masseovervåking.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Laura, akkurat nå kan jeg ikke gi deg mer enn mitt ord. Jeg er en senioransatt i etterretningssystemet. Jeg håper du forstår at det er ekstremt risikabelt å kontakte deg, og at du er villig til å godta de følgende forhåndsreglene før jeg kan dele mer med deg. Dette vil ikke være bortkastet tid.»

I januar 2013 fikk den amerikanske dokumentarfilm-regissøren Laura Poitras de første mystiske e-postene fra en kilde som kalte seg Citizenfour. Hun visste det ikke da, men livet hennes skulle aldri bli det samme.

Et halvt år seinere skulle hun få vite navnet hans, at han bodde på Hawaii, var 29 år gammel og jobbet for National Security Agency (NSA). Han skulle gi henne haugevis av hemmeligstemplede dokumenter og inne fra kildens hotellrom i Hong Kong skulle Poitras og The Guardian-journalist Glenn Greenwald gjøre NSA-avhopperen til den mest ettersøkte personen i verden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn