Legger ut 200 000 krimsaker på nett

Du kan surfe i verdens største krimatlas.

• Søk i rettsdokumentene fra 1674 - 1913

EN GLEMT SAK. 29. april 1757 ble tjenestepiken Mary Mussen dømt for å ha skåret over strupen på sitt nyfødte, uekte barn.

I rettsdokumentene kan man lese hele referatet fra rettssaken. Mannen hun jobbet for vitnet mot henne i saken. Han fortalte at han hadde anklaget henne for å være gravid rundt to måneder før fødselen. Hun hadde benektet dette, ifølge Mr. Phipps, som hevdet at hun forsøkte å ta sterke medisiner før fødselen. Dette ble bekreftet av en annen tjener. En jordmor vitnet. Hun hadde sett babyen død med et stort sår.

Mary ble dømt til døden denne fredagen. Hun ble henrettet mandagen etterpå.

PÅ NETTSIDENE til Central Criminal Court, den britiske domstolen i London som kalles Old Baily på folkemunne, ligger 200 000 kriminalsaker søkbare i fulltekst og tilgjengelige for alle som er interessert. Denne uka ble 100 000 nye rettsdokumenter gjort tilgjengelig på nettsidene.

Humanities Research Institute ved Universitetet i Sheffield står bak prosjektet. De første dokumentene kom på nettet i 2003. Det har kostet 1,1 millioner pund og basen er en gullgruve for surfere, historikere og andre kriminteresserte.

Til sammen ligger det her over 4200 tyverier av dyr, 4100 landeveisrøverier, 2650 mord, 2380 tilfeller av bigami, 2000 voldtekter, 131 ulovlige aborter og 183 tilfeller av ulovlig bordellvirksomhet.

Noen vekker latter i dag. For eksempel saken til Stephan Comber. Han ble tiltalt for å ha tatt på en ku med vilje uten lov i 1850.  Det er ingen flere detaljer om saken, bortsett fra at det ble kategorisert som en seksualforbrytelse og at han ble frikjent.

Legger ut 200 000 krimsaker på nett

ET TIDLIG EKSEMPEL voldsfeminisme finner vi i den kjente suffragetten Emily Davisons angrep på en postkasse i 1912.

Hun ble dømt til seks måneders fengsel for å ha puttet fyrstikker og «andre farlige gjenstander» i denne postkassen.

Det finnes flere politiske aktivister i basen. Italieneren Guiseppe Farnara innrømmet i 1894 å ha oppbevart eksplosiver med den hensikt å sprenge hele middelklassen. Han ble dømt til straffarbeid.

Mange fikk langt hardere straffer. Her finnes de utallige sakene som dreide seg om lommetyveri, buksetyveri, konemord og voldsepisoder. De skyldige er alt fra helt vanlige folk, til irske terrorister og verdenskjente forbrytere.

Edmund Larrat, for eksempel, han ble i april 1724 hanket inn for å ha stjålet en sau verdt 40 shilling. Straffeutmålingen var hard. Mannen ble funnet skyldig og fikk faktisk dødsstraff.

Dødsstaffene satt i det hele tatt løst. Oppsiktsvekkende i dag er det for eksempel at en så ung gutt som 13-åringen John Alberson ble dømt for tyveri og fikk dødsstraff i 1853.

I TILLEGG TIL DE TUSENVIS av glemte menneskene og rettssaken, finnes også de helt store, verdenskjente sakene  i nettarkivet.

Den velkjente saken mot forfatteren Oscar Wilde karakteriseres som Old Baileys mest kjente rettssak. Den foregikk i april og mai i 1895 og ligger her i fulltekst. Påtalemyndigheten var opptatt av forfatterens forhold til mannlige prostituerte og transvestitter og besøk på homo-bordeller. Han ble dømt til to års hardt straffarbeid for homoseksualitet, som var forbudt på denne tida.

Legger ut 200 000 krimsaker på nett

Wilde svarte med kjente ord om denne kjærligheten:

- Den er vakker, fin. Det er den aller nobleste form for hengivenhet. Det er ikke noe unaturlig ved den. Den er intellektuell, og den oppstår igjen og igjen mellom en eldre og en yngre mann, når den eldre mannen har intellekt og den unge mannen har all glede, håp og glamour liggende foran seg. At det er slik forstår ikke verden. Verden spotter den og plasserer den i gapestokken.

Flere kjente mennesker er med i rettsdokumentene. En av de berømte drapsmennene du kan studere i detalj er Hawley Harvey Crippen som drepte kona si, sa hun hadde forsvunnet og stakk av med en elskerinnen til Canada. Han ble dømt til døden for ugjerningen.

OGSÅ PÅ DENNE DAG på 1700-tallet ble noen dømt for lovbrudd.


Nettsiden viser
at 30. april 1715 var det en pensjonert slakter som ble anklaget for å ha ranet en mann som sov av seg rusen. De hadde vært på pub sammen først, i rettsreferatet står det følgende:

- Han hadde drukket en stund, gått bort, og i løpet av to minutter var pengene hans vekk. Han gikk tilbake til puben og forlangte dem tilbake. anklaget slakteren for å ha tatt dem fra han.

Videre heter det i referatet:

- Den fengslede beviste i sitt forsvar at anklageren var på tavernaen og at han var svært full. Han og Mr. Lister (en venn) drakk begge to en kvart med rom og halve øl.

Der ser ut til at anklageren trakk lommeboka si ut og at den ble sendt rundt i lokalet. Etter dette falt han ned fra stolen sin, fikk hjelp til å komme seg opp og krevde tilbake pengene han hadde mistet.

Retten fant slakteren uskyldig.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

<B>KJENT KVINNESAKSKVINNE:</B> Sufragetten Emily Davison ble dømt for postkasseangrep.
KJENT KONEMORDER:</B> Dr. Crippen ble dømt til døden i Old Bailey.
KJENT HOMSE:</B> Oscar Wilde måtte innom Old Bailey i domstolens kanskje mest kjente rettssak noen sinne.