Legger uten grenser

Det seigeste kjøttet er så mørt at du kan spise det med skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE ER GANSKE MAKABRE, men også temmelig vakre, disse kartene over okser, sauer og svin. Du vet, de der du har en stilisert tegning eller fotografi av dyret som ser tillitsfullt og rolig framover, uten å ane noen fare. Oppå dyret er det tegnet stiplede linjer eller streker, som landegrensene på kartet over et kontinent. Der er steika, står det på låret i øst, der er ribbene, sideflesket, buklisten, bogen i vest, mørbraden lenger nord, og så er det piler inn til der fileten ligger og hviler i kontinentets indre - mør og god etter et beskyttet liv uten arbeid. Omtrent som Sveits, eller Liechtenstein.

HELE DYRET er forvandlet til kjøtt mens det fortsatt er helt, mens du fortsatt ser at det er et dyr, og det er forstyrrende for noen. Men slik er livets realiteter, og det er slike realiteter som setter mat på bordet til oss kjøttetere. Det jeg synes er rart med disse plansjene er ikke at de finnes, at de forteller oss historien om hvor kjøttet vi spiser kommer fra, og gir oss et kart å navigere etter skulle vi plutselig en dag bli kastet ut i slakterfagets orienteringsløp, eller finne en hel dyreskrott på døra. Det jeg finner pussig er at de fleste plansjene lar beina i fred. De fire oddene som forbinder dyret med fastlandet lengst i sør, mangler navn. Der steika og bogstykket slutter, står det ingenting. Er det sånn at skanken blir forsøkt holdt hemmelig? Eller er det ingen som har krevd dette som sitt territorium? I så fall stiller jeg meg til disposisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer