Lekent og kreativt

Det er mange gleder å hente hos Oslos restaurantkonge.

ROBINSON HADDE tjuvtitta på restaurantens meny på nettet og blitt svært fristet av fjellørret fylt med urter i skalldyrsaus.

Og hadde vel også bestilt det, hvis ikke Fredag hadde grepet inn.

-  Jeg spør kelneren om han anbefaler dagens meny eller à la carte, sa Fredag.

Og kelneren, en serviceorientert, spretten kar med munter piggsveis, var ikke i tvil.

-  Dagens meny er alltid best. Der får kokkene leke seg med nye ideer.

Overbevist i samme sekund, valgte storspiser Robinson fem retter til 450 kroner, mens Fredag denne gangen nøyde seg med tre (350 kroner).

DE SKULLE HA mange gleder i vente.

-  Kamskjellene med ristede mandler, jordskokkpuré og soyasaus er kjempegode, men oi, for en stor porsjon. Dette kommer til å holde hardt, sa Robinson og løsnet alt nå på bukselinningen foran neste rett: clam chowder-suppe.

-  Den mest fantastiske clam chowder-suppa jeg har smakt, fløyelsmyk som silke, gispet Robinson.

I tillegg landet en dipp av søtpotetmos, majones og agurk på bordet, sammen med to grillede scampier.

-  Det kunne vært en rett i seg selv, sa Robinson. -  Det kjennes at kokkene leker seg fram, og maten forteller at de trives.

Også denne gangen var porsjonen svært raus. Mens Fredag hvilte før hovedretten, ble Robinson underholdt om det kongelige lokalet de befant seg i.

-  Blir vel ikke kongelig selv om Slottsparken er nærmeste nabo, protesterte Robinson.

-  Det er heller ikke det jeg vil fram til. Derimot at vi sitter i en restaurantkonges lokaler. Et av dem. For nå kan man faktisk karakterisere Bjørn Tore Furset som Oslos restaurantkonge. I tillegg til Havsmak driver han Eke-bergrestauranten, Lofoten, Matfinken og Dyna Fyr. Nå har han også fått rettighetene til Operaens framtidige servering, hvor det planlegges gourmetrestaurant, brasserie, fire barer pluss bankettsal.

-  Høres ut som et godt valg, svarte Robinson, som til tross for at suppa var en nytelse, ikke klarte - med tanke på at det kom tre retter til - å spise opp alt.

-  Trist, men sant, konstaterte Robinson som i stedet ga seg til å beundre lokalets interiør.

-  Lysekrona ser ut som den er laget av redskapet til linefisking, agnet, ikke med makrell, men med lys. Og se, nederst på vinduene svaier tang, mens Poseidon holder vakt over oss fra mosaikkveggen.

-  Laget av kunstneren Paal Mardon Bjørndal, innskjøt Fredag med pedagogiske tilbøyeligheter.

Mens de begge nøt ei flaske Sancerre Grand Reserve til 488 kroner, og ventet på hovedretten: Skinnstekt torsk med bacon blandet med kål og pomme duchesse og en liten rødvinskokt sjalottløk som garnityr. Saus, kokt på rødvin, oksekraft og foie gras.

SAMSTEMT IGJEN: Dette er godt.

Fredag sto over osteretten: talleggio med sabaeddik og en dash tomatmarmelade.

-  Vakkert og deilig, sa Robinson som slett ikke trodde det ville bli plass til desserten.

-  Men den er den beste blant desserter jeg kan huske å ha spist, kommenterte Robinson om blandingen av ostekake og crème br{lée med bringebærsorbet til.

-  En nytt bevis på kokkenes kreativitet, sa Fredag.

Og alt i hop kostet 1288 kroner.

-  Havsmak kan nok regne med å se oss igjen. Men det skulle også bare mangle at ikke fiskenasjonen Norge kan by på gode fiskerestauranter. Og det hjelper godt at sjefen kommer fra Sunnmøre.

-  Vet du at det var på Lofoten - en av de andre restaurantene han nå eier - det begynte?

Han kom dit som kjøkkensjef da han var 27 år. Etter hvert gikk det dårlig med Lofoten på Aker Brygge. Da våknet gründeren!

PS: Skulle det forville seg gjester med fiskenoia inn på Havsmak, kan de reddes med én kjøttrett fra à la carte-menyen.