Leker foreldre for mye med barna?

Leking er et nymotens fenomen som er uvanlig i storparten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NORGE ER DET IKKE UVANLIG å se begge foreldrene gå ned på alle fire for å underholde babyen. Det hever ingen øyebryn at 45-år gamle far åler seg langs gulvet, at mor rauter som en ku og at besteforeldrene danser rastafaridansen for at babyen skal bli stimulert, trygg, lykkelig, veltilpass og vellykket. 

Lek med barn er et nymotens fenomen. Og ser vi utover vår egen, rike verdensdel, er det ikke særlig vanlig at foreldre leker med barna. Fortsatt vil 75 prosent av jordas befolkning reagere med overraskelser over foreldre i lek med barna.

Den amerikanske antropologen David Lancy tar opp lek med barn i tidsskriftet American Anthropologist. Fra et antropologisk ståsted forteller han om hvor uvanlig det er at foreldre leker med barna sine. Han skriver at slik aktivitet har vært nær sagt uhørt i hele menneskehetens historie.

Lek har alltid vært viktig i alle kulturer, men foreldrene har ikke vært en del av den. Søsken og andre barn, derimot, har vært sentrale.

ER DET NØDVENDIG at foreldrene leker så mye med ungene, spør Lancy? Kan det til og med være feil å leke for mye? Mange foreldre hevder ofte at det morsomste de gjør er å leke med barna. Men, i mer inngående spørreundersøkelser viser det seg at svært mange foreldre i virkeligheten synes det er dørgende kjedelig. Mange rangerer det jevnt med husarbeid eller å pendle til jobben. Og at de kjeder seg har de gjerne dårlig samvittighet for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer