Lekkert på landet

Terje Ness i toppform aspirerer til ny Michelin-stjerne i sin nye restaurant.

DENNE KVELDEN STARTET i baren med en appetittvekker - røkt Jølster-ørret i lefse og champagne som huset spanderte. Nei, forresten. Det startet med reisen. Og den som tar en reise har alltid noe å fortelle.

-  Haga Restaurant er ikke et sted man stikker innom. Og reiseruta stemte ikke med hva restauranten hadde opplyst: Trikk til Østerås, og så et kvarters gange, berettet Fredag.

For da spisegjestene ankom Østerås stasjon, fikk de vite at det i hvert fall ville ta dem en drøy halvtime å gå, og på dagens hålkeføre var det betydelig lengre. De trasket til Østeråssenteret og fant -  omsider-  ei drosje. Veien var heller ikke så godt merket som restauranten hadde opplyst. De hadde knapt funnet fram på egen hånd i det menneskestille strøket.

MEN LEKER MAN KRØSUS for en kveld, kan man like godt legge drosje tur retur til regningen. -  Så er også Haga gård verdt besværlighetene, men ski hadde gjort seg som framkomstmiddel, mumlet Robinson innimellom de gastronomiske sjeldenheter som etter hvert kom på bordet, servert av en usedvanlig hyggelig og serviceberedt kelner. Også hun må ta drosje til jobben, forklarte hun, men den spanderer Ness!

Også miljøet er i en klasse for seg.

-  Arkitekt Kari Nissen Brodtkorb har ansvaret både for selve huset og innredningen av den vakre restauranten. Totalt føyer det hele seg til hennes tidligere elitearkitektur, sa Robinson.

-  Gjennom de store vinduene kommer naturen nesten inn i rommet. I dagslys må det være som en åpenbaring.

Haga Restaurant har ikke spisekart, bare menyer som muntlig blir framført. Det lød som poesi. Duoen bestemte seg for en femretters til kr 595 med tilhørende vinmeny kr 495. Man kan velge fra treretters til kr 325 til ni retter for 795.

-  Kamskjellene med trøffelsky er de beste jeg har smakt, sa Fredag med fryd, som før det sammen med Robinson hadde inntatt en gåselever-trilogi. Gåseleveren fikk følge av en søtlig Schmitt Söhne 2003 Auslese, til kamskjellene drakk de Riesling 2004 Schlosslieser. Bra saker.

Så fulgte røkt kveite med sikrogn og den samme vinen, før Robinson gikk over til rype med savoykål og russiske erter. Vin: Chateau de Chantegrive Bourdeaux 1998.

-  Rypene går inn i historien som de møreste jeg noensinne har spist, og med tilhørende plomme-   og kanelsaus ble det en touch av jul.

Når den dagen kommer, må det være enhver rypes ønske å havne hos Terje Ness, sa Robinson andektig.

FREDAG HADDE VALGT bort rypa og fikk i stedet torsk med potetpuré, trøffel og smørsaus og drakk Bourgogne 2002 Domaine Ramonet til det.

-  Perfekt. Terje Ness ligger an til en ny stjerne i Michelin-guiden, mente Fredag og Robinson.

Innimellom kom en eksotisk hvilerett: Sjøkrepskraft, tilsatt rød kakao, servert i bitte små «kaffekopper». Innledningsvis synes de nok koppene var vel små. Ved synet og første smak ønsket de seg en stor bolle. Men mengden viste seg å være fullendt tilpasset.

-  Ingen av rettene slår knockout på hverandre, og selv om det nok er lekkert servert, er det ikke jålete, sa Robinson før desserten kom:

Bakt ananas med kokos-sorbet, servert med dessertvinen De Bortoli Noble One 2002.

Også avslutningen i toppklasse.

Regninga? Er det ikke nyttår\'a?

Seks stjerner: Både mat og interiør på Haga Restaurant er av ypperste klasse. Det siste står Kari Nissen Brodtkorb for.