Lengter tilbake til muren

15 år etter gjenforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER 15 ÅR SIDEN en av verdens mest overvåkede grenser forsvant. Med den forsvant samtidig 800 kilometer piggtråd, 200 kilometer minefelt og 40.000 grensesoldater. Tyskland har vært ett land i 15 år.

- For mange vesttyskere er Øst-Tyskland bare en klamp om foten, forteller Markus Meckel, østtysker og stortingsmedlem for Schröders SPD til Die Zeit.

For Vest-Tyskland har betalt dyrt for gjenforeningen. Ufattelige 1,4 billioner euro har blitt overført fra vest til øst. Hver enkelt vest-tysker har vært pålagt en såkalt solidaritetsskatt de siste 15 årene og har merket murens fall på egen pung.

MISFORNØYDE OSSIS. Men det er ikke bare vesttyskerne som er misfornøyde. Siden 1990 har mer enn 2,2 millioner østtyskere forlatt hjemmet sitt for å finne lykken i vest. De fleste er mellom 18 og 30 år. Det er de unge, mobile, innovative og de i fruktbar alder som forsvinner. De som blir igjen er de eldre og arbeidsløse med liten kjøpekraft. Arbeidsledigheten i øst ligger på 18,2 prosent mot 9,6 prosent i vest.

- I vest har det spredd seg en holdning om at Tyskland tilhører vesttyskerne. Østtyskerne har rett til å være frustrerte, slår Lothar de Maiziere fast i Süddeutsche Zeitung.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer