Lengter tilbake til muren

15 år etter gjenforeningen.

DET ER 15 ÅR SIDEN en av verdens mest overvåkede grenser forsvant. Med den forsvant samtidig 800 kilometer piggtråd, 200 kilometer minefelt og 40.000 grensesoldater. Tyskland har vært ett land i 15 år.

- For mange vesttyskere er Øst-Tyskland bare en klamp om foten, forteller Markus Meckel, østtysker og stortingsmedlem for Schröders SPD til Die Zeit.

For Vest-Tyskland har betalt dyrt for gjenforeningen. Ufattelige 1,4 billioner euro har blitt overført fra vest til øst. Hver enkelt vest-tysker har vært pålagt en såkalt solidaritetsskatt de siste 15 årene og har merket murens fall på egen pung.

MISFORNØYDE OSSIS. Men det er ikke bare vesttyskerne som er misfornøyde. Siden 1990 har mer enn 2,2 millioner østtyskere forlatt hjemmet sitt for å finne lykken i vest. De fleste er mellom 18 og 30 år. Det er de unge, mobile, innovative og de i fruktbar alder som forsvinner. De som blir igjen er de eldre og arbeidsløse med liten kjøpekraft. Arbeidsledigheten i øst ligger på 18,2 prosent mot 9,6 prosent i vest.

- I vest har det spredd seg en holdning om at Tyskland tilhører vesttyskerne. Østtyskerne har rett til å være frustrerte, slår Lothar de Maiziere fast i Süddeutsche Zeitung.

Maiziere var DDRs aller siste president i overgangstiden etter at muren falt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Egentlig var Berlin mye hyggeligere da muren sto, mener Christine Olderdissen fra Vest-Berlin.

- Byen var mer oversiktlig, det var kjempebillig å bo her og stemningen var god blant oss som dro hit for å leve litt mer alternativt enn det som var mulig i andre byer i vest.

Den vestlige delen av byen var sterkt subsidiert i årene da muren sto. Mat og boliger var svært billig. Unge menn som valgte å flytte til byen, ble fritatt fra verneplikten i den tyske hæren. Før muren falt var Vest-Berlin et møtested for unge mennesker med alternative livsstiler: pasifister, homofile, lesbiske, kunstnere, intellektuelle - Berlin tok i mot alle. For byen trengte innbyggere. Vest-Berlin var Vest-Tysklands, ja Vest-Europas og USAs utstillingsvindu mot øst. For de allierte var Vest-Berlin en slags demokratiets siste skanse før muren og Sovjetunion tok over.

MANGE ØSTTYSKERE LENGTER TILBAKE TIL MUREN, faktisk så mange at tyskerne har funnet opp et eget ord for denne spesielle nostalgien. Ostalgi, nostalgi etter øst, blir den kalt. Og selv 15 år etter at muren falt lever den i beste velgående.

Internett florerer utsalgene hvor du kan kjøpe kitsch fra DDR. Her finner du gode gamle Jon Blund, som faktisk var en østtysk propagandamaskin, og t-skjorter med bilde av den berømte Ampelmännchen, den grønne og røde mannen i trafikklyset.

En annen kuriositet er Trabanten, bilen som antakeligvis har betydd like mye for DDR som Ladaen for Sovjetunionen. Den lille pappbilen med den stinkende eksosen har fanklubber over hele landet. I flere storbyer kan du dra på Trabi-safari og få med deg severdighetene fra en Trabant. På varme dager velger du selvfølgelig en cabrio-trabi.

NÅ VOKSER DET SAMMEN, SOM HØRER SAMMEN. Halvparten av alle østtyskere er misfornøyde med det politiske systemet i Tyskland, viste nylig en spørreundersøkelse. Likevel sier like mange at de har det bedre nå enn i DDR. På tross av nostalgiske følelser vil de færreste virkelig ha muren tilbake: 84% mener at gjenforeningen var riktig, i følge N24. Bare seks prosent vil se de to statene i Tyskland gjeninnført.

- Øst- og vesttyskere, ossis og wessis, er nærmere hverandre i dag enn for ti år siden, hevder psykologen Elmar Brähler i et intervju med Focus.

- De fleste vesttyskerne synes at østtyskerne er smartere og mindre klønete nå enn tidligere.

Og med denne velvillige innstillingen fra vesttyskernes side kan det se ut til at den gamle kansleren og norgesvennen Willy Brandt endelig får rett i det han sa i det muren falt og tyskerne klatret over på den andre siden: Nå vokser det sammen, som hører sammen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på nanna.baldersheim@dagbladet.no

TRABANT: Det folkelige symbolet på Øst-Tyskland. Den 3. oktober 1990 ble Tyskland offisielt ett land igjen.
OSTALGI: Mange tyskere lengter til tilbake til enklere tider da alle hadde jobb... Denne cafeen i Berlin er pyntet med et bilde av statssjef Erich Honecker og en Trabant.
PROPAGANDA-DUKKEN: Vår kjære Jon Blund som lærte oss om barnas rettigheter var i virkeligheten et instrument for å lære østtyske barn å bli gode DDR-borgere.
DDR-KULT: Nostalgitreff i Østtyskland. Også pappbiler skal pusses til de skinner.
<B>SLÅTT ISTYKKER:</B> En mann går løs på Berlinmuren med slegge i november 1989. 3. oktober feirer Tyskland 15 årsjubileet for gjenforeningen.