Leser erotiske romaner på mobilen

Mens vi i Vesten fomler med eboka, er japanerne langt foran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENS VI I VESTEN venter på elektronisk papir og bærbare skjermer som lar deg lese bøker på bussen, t-banen eller flyet, tar flere og flere japanere i bruk mobiltelefonen for å lese litteratur. I løpet av de siste årene har «keitai bunko» - mobilbøker - blitt en megasuksess i landet som alltid er i forkant når det gjelder mobiltrender.

Ifølge tidsskriftet Monocle, som han undersøkt fenomenet, var mobilbokbransjen i Japan fjor verdt 490 millioner kroner, og det har doblet seg for hvert år.

Språket og formen på mobilbøkene er annerledes enn i tradisjonelle romaner, på samme måte som sms-språket er fundamentalt annerledes enn det tradisjonelle skriftspråket. Setningene er kortere, i bøkene brukes flere forkortelser, og det er mer lydskrift enn i vanlig litteratur.

Ofte er mobilbøkene enkelt skrevet, kapitlene bør være korte og hver enkelt del friste til videre lesning. Mobilbøkene sendes ut på epost til mobiltelefonene til abonnentene. Det tar kun minutter å lese hvert utdrag. I tillegg er det viktig at hver tekstbit som sendes ut er så spennende at leseren gidder å vente på neste bit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.