Leserne hjelper deg

Glad i spansk vin? Hvordan lagre over lang tid? Eller skal du til Italia i sommer? Her er lesernes egne vintips!

I MAGASINETS eget vinforum kan du spørre andre lesere om tips og råd, eller dele dine egne kunnskaper om druer, vin, lagring og servering. Mange lesere har fått svar på sine spørsmål av kyndige deltakere. Og av lesertallene framgår det at mange følger med på hva som foregår i vinforumet. GLAD I SPANSK VIN? Det er Erlend Dalen, som mener Campo Viejo hører hjemme på lista over spanske anbefalinger. Han ville også tatt med Marqués de Riscal Reserva 1997/1998. Pulver er enig, men anbefaler også Faustino I fra 1994-årgangen, som skal være ekstra god. Espen gir deg sine Rioja-favoritter: Gran Feuedo Reserva Vina Hermina Dragon (ikke like bra, men billig alternativ) Con de Valdemar Palacio de la Vega «MWS» supplerer med Gran Toc fra Vinmonopolets bestillingsutvalg, mens Pål tipser om spanske lagringsviner. Tore Jan mener på sin side at han har funnet Norges billigste Rioja-vin i Guia Real Sin Crianza til kroner 74,90, og Jonas er svært fornøyd etter å ha prøvd tipset. Flere spanske vintips? send dem hit! SOMMEREN STÅR FOR DØRA, og i forumet finnes det flere kombinerte reise- og vintips. Etter at en leser ba om tips fra Moseldalen og Soave-distriktet i Nord-Italia har det kommet mange innlegg av interesse for alle som planlegger Europa-ferie. - Er det noen som har tips om bra vingårder eller vinslott å besøke, spør «Y», som skal på bilferie nedover Europa - deriblant Venezia, Milano, Gardasjøen og den italienske Rivieraen. Vinglade «Yes» har bred Italia-erfaring, og tilbyr tips om både vin, mat og kultur. Her er et lite utdrag fra et langt innlegg med tips fra regionen: Ta en tur innom Franciacortaområdet ved Lago d\'Iseo (mellom Soave og Bergamo - avkjøring fra motorveien A4). Området er kjent for god vin, og selve innsjøen er ei perle. Opplever du Italia med kombinasjonen vin, god mat og kultur så får du en kjempeopplevelse!» I tillegg har «Yes» supplert med overnattingstips, og tilbyr ytterligere hjelp dersom noen trenger det - Legg inn et innlegg om hva du vil vite, så skal jeg nok hjelpe deg med tips i fleng. SKAL DU PÅ FERIE TIL ANDRE STEDER, eller har du ikke bestemt deg ennå? Prøv lesernes vintips fra disse stedene: Venezia, Gardasjøen, Milano, italienske Riviera (Diano Marina, Cinque Terre, Portofino, Santa Margherita, Liguria Napoli og Capri Rioja Pfalz Barcelona og Penedes London Har du andre reise- og vintips? Send dem inn her! EN ANNEN SOM HAR FÅTT HJELP i Magasinets vinforum er Sverre, som skriver at han har lest de fleste innleggene i forumet, og har både blitt moret og skremt av kompetansenivået. Han ber ydmykt om tips til å finne en vin som egner deg til å: 1) Nippe til noen minutter før maten kommer på bordet 2) Går sammen med grillet hvalbiff med råstekte poteter, soppstuing og en frisk salat av tomat og agurk 3) Nytes resten av kvelden inntil verten sier go\'natt og gjestene går over på kaffe og cognac Så langt har Sverre fått ett svar, og her anbefales en prosecco - italiensk musserende hvitvin - eller en musserende Chardonnay. Har du flere tips? HVORDAN OPPBEVARE VIN? Flere har spurt hvordan ulike typer vin bør lagres med hensyn til temperatur, fukt og lys. Et eksempel er Geir K. Hus, som skriver at han sover dårlig fordi han er usikker på om de røde lagringsvinene fra Bordeaux tåler tempereatursvingingene i hans «beskjedne vinkjeller». Geir lurer derfor på om han bør investere i et vinskap til opp mot 10 000 kroner, eller om det holder med et kjøleskap dersom det holder en stabil temperatur på mellom 15 og 17 grader. «Er det grunn til panikk? Om vinteren kan temperaturen være nede i 15 grader, mens den om sommeren kommer opp i 22 grader?» Lesere som er litt mer bevandret i vinens verden svarer. Jons innlegg hjelper imidlertid neppe på nattesøvnen: - Du bør ikke sove for godt - 22 grader er for mye. Du risikerer å drikke eddik etter noen år. Hvis jeg var deg ville jeg tenke alvorlig på et vinskap. Chris mener kravet til fuktighet gjør at vinskap er å foretrekke. - Lagringsviner bør ha fukt på ca 50-70 prosent og jeg tviler på at et kjøleskap klarer å opprettholde dette, skriver han og tipser om at det går an å få tak i brukte vinskap. Har du noen andre vintips, eller kan du svare på lesernes spørsmål? Gå inn på våre debattsider og bli med i diskusjonen! solvi.glendrange@dagbladet.no