Like blid

Runar Søgaard (37) er en drapstruet mann. Men kjendispredikanten stoler på Gud. Og satellittalarmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET HAR VÆRT en tøff uke for Runar Søgaard. Mye festing. Enrique Iglesias fløy inn med femti av sine næreste venner for å feire fødselsdag i Stockholm. I tillegg til sin egen jet, lånte han visstnok farens jet også. Det var en salig fest. Og på den gjestelisten, der sto altså Runar Søgaard. Fra Kongsvinger.

-  Kjenner og kjenner. Jeg har truffet Enrique før, og nå er det blitt mer, altså. Til slike private fester pleier de å invitere en liten gruppe av Sveriges største celebriteter.

-  Og det er?

-  Kongebarna. Artister. Idrettstjerner. Og, ja... og meg.

KONGSVINGER 1983. Runar er 16 gammel og ligger på gutterommet. Han leser i Bibelen, Jeremia 1,6, for å være helt nøyaktig: «Å Herre Gud, jeg duger ikke til å tale, jeg er så ung. Da sa Herren: Si ikke at du er ung! Alle jeg sender deg til, skal du gå til (...) Vær ikke redd for dem, for jeg vil være med deg og berge deg.»

-  Da kjente jeg at Gud ga meg et kall. Bokstavene lyste mot meg. Jeg visste at jeg skulle tale foran store folkemengder. Snakke i Hollywood.

Våren 2000 inntok han scenen i Hollywood Theatre. I salen satt 600 skuespillere, regissører og artister. Runars drøm gikk i oppfyllelse. Han spiser helst kirsebær med de store.

-  Da sa stemmen; husker du, Runar? Husker du hva jeg sa den kvelden i Storgata 63? Det var en mektig følelse. Mektig. Jeg kjempet med tårene. Derfor har jeg stått rak i alle stormene, fordi jeg er skapt til å være her.

Alle foto: Linda Næsfeldt
Alle foto: Linda Næsfeldt Vis mer

Mens han i Norge er mest kjent som eksmannen til Carola, er han blitt superkjendis i Sverige. Mest fordi han vanker med andre superkjendiser. Fester med dem. Rådgir dem, og legger hendene sine på dem, i ny og ne. Bak lukkede dører samler han modeller, programledere og artister for å snakke om Gud. Hvis de ikke vil snakke om Gud, snakker han om livet og døden og sånt.

-  Hvorfor taler du bare for stjernene?

-  Jeg deler ut mat til hjemløse i Stockholm. Jeg bygger barnehjem i Sco Paulo. Jeg har relasjoner til vanlige folk, liksom. Ola Nordmann. Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra. Det er viktig å sette ting i perspektiv. I fjor var jeg i Toscana, i sommerhuset til en av verdens mest kjente stjerner. Hadde jeg sagt navnet, hadde du visst hvem han er. Hele verden vet hvem han er.

-  Hvem er det?

-  Jeg vil helst ikke si navnet. Men han sa at hvis jeg bare ville bli en dag til, kunne jeg låne hans jet hjem til Stockholm. Men jeg sa nei. Jeg hadde lovet min sønn, Amadeus, at vi skulle ha kosedag og gå på kino. Da fikk kjendisen tårer i øynene. Han skulle ønske han hadde et sånt forhold til sine barn. De går på stoff og er helt ute å kjøre.

Runar lener seg over den hvite duken med armene i kors over brystet. Stemmen er så myk, så myk. Ingen kan si at han ikke har kontakt med sin feminine side.

-  Sånn er jeg. Slik er mitt forhold til min sønn. Å ha perspektiv og riktig prioritering er utrolig viktig.

RUNAR VINNER stadig nytt publikum. I det siste er det særlig islamske fundamentalister som har lyttet nøye til hans budskap. En sleivete kommentar om profeten Muhammed kan koste ham livet.

«Muhammed var en forvirret pedofil», sa Runar i en preken i menigheten Karisma Center.

«Og Buddha var liten, fet og brun», la han til, som for å gni det ordentlig godt inn, før han begrunnet påstanden med at Muhammed giftet seg med ei ni år gammel jente. Samme jenta han skal ha forlovet seg med da hun var seks.

Rasende muslimer har protestert og skrevet leserinnlegg. En imam i England gikk lenger, og utstedte en fatwa. En oppfordring til alle muslimer om å ta livet av Runar, hans sønn, ekskone og resten av familien. Nå er han satellittovervåket. Fra Runar trykker på alarmen, skal det gå nitti sekunder før politiet er på plass.

-  Jeg har aldri ment å krenke noen muslimer. Jeg har aldri talt mot islam. Min sekretær i Los Angeles er muslim, liksom. Dette handler egentlig om ekteskap med mindreårige. Jeg har hørt om muslimer som har giftet seg med tiåringer. Her i Sverige.

-  Hadde du trodd prekenen ville få slike konsekvenser?

-  Aldri. I Europa kan vi spøke om Gud. Men en spøk om Muhammed utløser drapstrusler. Folk begynner å fatte at vi har liten kunnskap om hva islams lære egentlig er. Mange er naive, og tror at æresdrap er noe ekstremistisk. Men det er en viktig del av islam. Vi skal respektere muslimer og behandle innvandrere godt. Ta imot dem, gi dem bolig og arbeid. Samtidig må de forstå at vi har en arv, og ikke minst et kvinnesyn som er annerledes. Dette er ikke Iran eller Saudi-Arabia.

Runar beklager oppstyret, men unnskylder ingenting. Uttalelsen har ført ham fram i rampelyset igjen. Han fyller spaltemeter på spaltemeter i norske og svenske aviser.

-  Har du bevisst brukt media for å komme dit du er i dag?

-  Jeg har aldri tenkt tanken. Aldri! Andre blir felt av sine kontroversielle utspill. Men til min overraskelse blir jeg styrket av det. Det er forunderlig.

Politiet regner med at rundt 25 ekstremister vurderer å likvidere Runar.

-  Jeg føler meg trygg.

-  Mens drapstrusler tikker inn på mail og telefon?

-  For å si det sånn: jeg har overlevd et antall bilkrasj. Motorsykkelkrasj. Togkrasj. Flykrasj. Men jeg er fortsatt her. Jeg har en livsoppgave. Ingen fatwa eller ekstremist kommer til å forandre på det.

-  Hva er din livsoppgave egentlig?

-  Å hjelpe mennesker til å finne seg selv. Eller Gud.

HADDE RUNAR VÆRT en hund, hadde han vært fin og blank i pelsen. Han er striglet. Velpleid. Smilende. Nå sitter vi på restaurant mens satellitten fra politiet blinker dovent et sted under klærne, og mobilen piper med jevne mellomrom.

-  Hey champion!

Sånn svarer Runar når klienter ringer. Nå er det en som heter Chris.

-  Chris Egan. Du vet hvem han er? Chris? Fra den australske såpe-serien «Home and Away»?

Vanity Fair laget en kåring over neste generasjons celebriteter. Der ligger Chris og vaker. Han er spådd å bli den neste Tom Cruise. Runar tror han blir gigantisk.

-  Jeg har vært hans life-coach i tre år. Jeg leser filmmanus, gir råd om økonomi og relasjoner. Siden jeg har erfaring fra media, vet jeg hvordan han har det. Jeg vet hvordan det føles å ha paparazzier utenfor leiligheten. Chris har sagt det flere ganger: «Uten Runar hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.»

-  Hva er det viktigste rådet du har gitt ham?

-   Lyssna til ditt hjerte. Og lyssna til Gud.

Det første Runar lærte var å « lyssna til Gud». Og til sin pappa. De to spilte på lag, så det gikk omtrent for det samme.

-  Pappa var veldig bestemt. Når han sa noe, da adlød man. Mamma var lettere å snurre rundt lillefingeren. Hun var min trygge havn. Kjærlig og mild.

13 måneder etter at Runar var født, kom søsteren Trude. Så kom to søsken til, mellom amming og barnegråt. Det ble i meste laget for mor. Faren tok Runar under armen, og dro ham med fra by til by for å evangelisere. Runar vokste opp på kirkebenken, mens faren talte. Om natta sjekket lille Runar at familien fremdeles lå i sengene sine. Det sto jo tross alt at Jesus skulle komme tilbake, som en tyv om natta. Kanskje han tok med foreldrene til himmelen og glemte Runar. Selvsagt ikke. Runar sitter aldri gjenglemt i en krok. Han var alltid litt for mye for Kongsvinger. Pastorsønnen med det hvite smilet, som spilte fotball. Sang i band. En lyslugget Ten Sing-drøm. Jenter ble venninner med søstrene hans bare for å komme nærmere.

-  Jeg har bare gode minner fra Kongsvinger. Men jeg skulle ønske foreldrene mine hadde tort å tenke større. Våget å drømme mer.

-  Kongsvinger var et lite sted å drømme på?

-  Ja, for lite for meg. Det er viktig å drømme. Hver kveld ringer jeg min sønn og spør: hva kommer til å skje med alle dine drømmer, Amadeus? «De kommer til å gå i oppfyllelse», svarer han.

AMADEUS ANTE nok ikke hva som ventet ham på jorda. Sønn av Carola og Runar. Foreldrene solgte babybildene hans til Se og Hør for 240 000 kroner. Etter skilsmissen bor han ei uke hos hver. Begge steder ligger det fotografer i buskene.

-  Jeg tar ham med meg når jeg reiser. Før jul var han med i fødselsdagen til Sting. Alle var der. Alle, alle, alle, liksom. En av jentene fra «Friends» kom bort og ville adoptere ham. Hun synes han er så vakker. Amadeus lekte med barna til Sting og Pamela Anderson. Når barna på skolen spør hva han gjorde i helga, da forteller han om Sting. Han er bare sju år og forstår ikke at det er lurt å holde en lav profil. Det tar tid å lære. Jeg snakker sjelden om sånne ting, sier han og legger ut om den gangen han hjalp Donna Summer inn på de hippe utestedene i Stockholm.

Amadeus har sølvbonuskort hos to flyselskaper, og får dra til Disney World når han vil.

-  Er du redd for at han skal bli bortskjemt?

-  Aldri. Vi drar han ned på jorda hele tida. Jeg forteller Amadeus at alle barn ikke har PlayStation på rommet. I bilen. I båten. Han viser takknemlighet. Han har så mye empati. Nesten alltid, når han har venner på besøk, gir han bort leker og Gameboyspill. Det er saligere å gi enn å få.

Runar er blitt kritisert for ikke å gi nok. Enkelte reagerer på at en predikant velger BMW og luksusvaner, mens verden skriker etter mat.

-  Folk har ikke peiling på hvor mye jeg gir. Som sagt: det er saligere å gi enn å få. Jeg skryter aldri av hvor mye jeg gir. Men såpass kan jeg si: jeg har veldig, veldig god samvittighet. Sånn prosentmessig sett, ligger jeg ganske bra an. Vi lever i en verden der ting koster. Tenk på alle samlingene jeg har for celebriteter. De har aldri betalt en krone, verken for mat eller underholdning.

-  Hvorfor i all verden spandere på de rike?

-  Det er gratis for alle. Når jeg preker i utlandet, blir jeg betalt av menigheten. Tilhørerne betaler ingenting.

I BEGYNNELSEN VAR han bare typen til Carola. Han sjarmerte henne da han spanderte middag. Det hadde hun visst aldri opplevd før.

-  Min far lærte meg at kvinner aldri skal betale. Jeg er gammeldags sånn. Jeg er annerledes enn de andre guttene i pinsemenigheten. Jeg tror hun likte at jeg var fargerik, samtidig som jeg hadde en dyp, sterk tro.

De første åra holdt han en lav profil. Ga få intervjuer. Lot kona skinne. Men fra 1995 trådte han inn i manesjen. Han skjøt et rådyr fra soveromsvinduet, og mistet våpenlisensen. Så fulgte fartsbøter. Helbredelser. Flere fartsbøter. Han ble kompis med Dr. Alban, kjendiseliten trykket ham til sitt bryst, en fartsbot til. Da skilsmissen var et faktum, stod han trygt på egne kjendisbein.

-  Fra 1995 har det liksom vært Runar ditt, Runar datt. Alle vet hvem Runar er. Nå ringer Carola til meg for å få bruke mine kontakter som hun ikke får tak i selv.

Vi ringer lista over nære venner han har gitt oss. Dr. Alban. Festfiksere. Forretningspartnere. Partykonger. De beskriver ham som en engel. Sier hvordan han trøster dem som bærer sorg. Løfter dem opp når livet butter imot. Men ingen husker noen episoder, eller ting han har sagt. Og ingen aner hva han selv gjør når han blir sliten. Selv hans søster er i tvil.

-  JEG HAR LÆRT MEG å beskytte meg selv. Mitt hjem er min borg. Selv om jeg er tilbudt beløp i halvmillions-klassen for å vise mitt hjem, har jeg alltid sagt nei. Personer jeg slipper helt innenfor, kan telles på ei hånd. Det er ikke alt jeg trenger å snakke med mine nærmeste om. Noen ganger vil jeg bare være helt alene.

-  Føler du at du spiller rollen som deg selv?

-  Noen ganger, når jeg ser forsidene i avisene, får jeg den følelsen. Det der er ikke meg. Jeg bryr meg ikke om hva de skriver lenger. Den Runar du ser snakke foran ti tusen mennesker, er den samme som er på nattklubb med Enrique Iglesias. Jeg spiller ikke spill.

Det sårer mest å bli kalt playboypredikant.

-  Det føles absolutt urettferdig. Trist.

-  Du fester jo ofte? Man kan forstå hvorfor.

-  Det har vært et dilemma. Det er ikke så mange predikanter som havner er på fest med celebriteter, går på premierer i Los Angeles eller jobber med idrettsstjerner. Og jeg har jo mange venner som faktisk er playboys. Men det gjør vondt at folk tror at jeg også er sånn. Urettferdig, liksom.

-  Du er i verden, men ikke av verden, for å bruke et bibelsk uttrykk?

-  Precis. Jeg har alltid hatt veldig, veldig sterke prinsipper. Dessuten har jeg hele tida øynene på meg. Jeg kan ikke risikere mitt rykte og min karriere for å sjekke damer. Og sex har konsekvenser. For meg er integritet utrolig viktig. Etter skilsmissen har Carola hatt flere kjærester. Det har ikke jeg. I dagens samfunn florerer det av angst og depresjoner, men ingen spør seg hvorfor. Jeg tror det handler om seksuelle relasjoner. Har du ligget med tjue, tretti personer, har du delt det vakreste og mest intime du har, med mange. Jeg er ingen bakstrever som ønsker meg tilbake i tid, men sprenger vi grenser hele tida, er det naivt å tro at det ikke får konsekvenser.

Kristen moral. Men i en litt freshere innpakning, uten de skarpe kantene. Man møter mindre fordommer som life-coach enn predikant.

-  Det har jeg lært meg etter alle disse åra med media. I filmer blir presten alltid framstilt som en usympatisk tulling. Bleik, uten karisma. Det er grunnen til at jeg vil litt bort fra den pastor-etiketten. Jeg er så mye mer. Som coach hjelper jeg folk til framgang, men jeg bygger på bibelske prinsipper. Når jeg kommer til Hollywood sier folk: are you a pastor, liksom. Jeg ser ikke ut som en pastor. Jeg snakker ikke sånn, jeg går ikke sånn. Jeg hjelper folk å finne seg selv.

-  Så du har lagt Gud litt på hylla?

-  Det absolutt viktigste for meg er min relasjon til Gud. Og min familie og mine venner. De sier: Runar er med oss, men han skiller seg fra oss i sin moral. Jeg vil ikke bare levere et budskap. Jeg vil være et budskap.

HVER KVELD i Kongsvinger foldet Runar de små hendene sine over dyna og ba om at John Wayne, hans store idol, måtte bli kristen. Da kunne de ri sammen i himmelen til evig tid.

-  Som fjortenåring kom jeg til USA for første gang. Da hørte jeg at John Wayne var blitt kristen, seks måneder før han døde av leverkreft. Wow, tenkte jeg mens gledestårene rant. Det er makt i de foldete hender.

«Det er som jeg sier: Evangeliet er gratis, men ikke billig. Det koster å hjelpe mennesker.»
«Jeg har hørt om muslimer som har giftet seg med tiåringer. Her i Sverige.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer