Liker Frp-velgerne men avskyr partiet

Nettmøte med Magnus Marsdal, forfatteren av «Frp-koden», tirsdag kl. 15 00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- DET FINNES en norsk hang til å «ordne opp sjøl». Arbeiderbevegelsen var bygget på at ansatte sørget for at de fikk tariffavtale på sin arbeidsplass. Bonde-Venstre var basert på at folk ikke hørte på kongen og København, men bestemte sjøl.

- Men nå har partisystemet hevet seg over velgerne sine. Og dette gjelder hele Vest-Europa.

Det sier forfatter av «Frp-koden» som kom ut i dag, Magnus Marsdal.

- Venstreeliten skal ordne opp for oss. De har regnet ut en handlingsregel, de har eksperter som har regnet ut at vi ikke har råd til ny vei på Senja, selv om de aldri har vært der. Og i dag er det omtrent bare Frp som sier at folk skal få bestemme selv, fortsetter han.


- FRP ER DEN
største politiske suksesshistorien siden Aps vekst etter krigen, og som venstreorientert følte jeg at jeg måtte finne ut mer om hva som er årsaken. Da oppdaget jeg at jeg ikke kjente en eneste Frp-velger. Så jeg dristet meg ut av kontorlandskapet i Oslo sentrum og møtte folk, sier Marsdal.

Han skriver om en bilarbeider og hans gamle mor, om Arbeiderpartiet som forsvant, om respekt for arbeiderklassens kultur. Marsdal understreker at boka handler om velgerne, og at det ikke er politikere eller eksperter som snakker.

- Jeg møtte takknemlige folk, som vet at de kunne hatt det mye verre. De er takknemlige overfor foreldrene sine, som har tatt vare på dem med små inntekter, overfor fagforeningen som har stilt opp når det gjaldt. De tar ikke trygghet og velstand for gitt. Mange av dem drives av rettferdighetssans i måten de tenker om verden. Og de har vært overraskende joviale og åpne overfor meg - som de vet kommer fra venstresiden.

Forfatteren sier han har funnet ut to ting underveis i arbeidet med boka:

- Det er masse sympatisk med mange Frp-velgere. Samtidig finner jeg ingenting sympatisk med Fremskrittspartiet, jeg ser fortsatt på Frp som Norges mest usympatiske parti. Og det blir bare verre når mange av velgerne er så allrighte mennesker. Heldigvis er ikke alle velgerne som Eli og Carl, sier Marsdal.

MEN HAN FANT også trekk han ikke setter pris på blant Frp-velgerne han møtte.

- De er fremmedfientlige overfor nye kulturer i Norge, de dyrker mannens «overlegenhet», og det styggeste ordet de vet er nøkkelbarn. Når det gjelder Frp og Hagens prosjekt, opplever jeg at han har dyrket fram det verste i Norges folkesjel. Det er smålighet rettet mot alenemødre, jeg hørte til og med en kar som mente folk skulle betale aborten sin sjøl fordi det var ens egen feil å havne i en sånn situasjon. Det dreier seg om en enorm frykt for at folk skal få noe de ikke har fortjent, småkjøpmannens smålighet, alt skal telles på krona. Det er noe av det verste med partiet, mener han.

Marsdal reagerer spesielt sterkt på det han mener er selvgodheten til Frp. For eksempel at Carl I. Hagen vet bedre enn 1000 forskere i FNs klimapanel, eller holdningen at ingen fremmede kulturer har noe å tilføre oss.

- Fire millioner nordmenn har ikke noe å lære av 6 milliarder andre. Sånn vil ikke jeg at nordmenn skal være. Vi har alle dårlige sider, jeg også, men jeg har ingen sympati for et parti som har dyrket dem systematisk.

ET AV HOVEDBUDSKAPENE i boka, er at politikerne, langt inn i AP, har overlatt styringen av økonomien til markedet. Det som var venstresidens styrke – kravet om at folk flest skulle få makt og innflytelse – utnyttes nå av Frp gjennom en blå markedspopulisme der det ikke handler om solidaritet, men om å være sin egen lykkes smed.

Marsdal skriver også om den elitekulturen som har utviklet seg i Arbeiderpartiet, som har ført til at arbeiderklassen er skjøvet ut av de viktige posisjonene i det som skulle være deres parti. Blant annet viser han i boken til regjeringen Brundtland III:

«Aldri før hadde så mange Ap-topper vært i slekt med hverandre,» heter det. Statsministeren var selv datter av en professor og tidligere minister, og en konsulent i APs stortingsgruppe. Thorvald Stoltenberg var utenriksminister, mens hans kone Karin var ekspedisjonssjef i Barne- og Familiedepartementet. Karins søster Marianne Heiberg var gift med forsvarsminister Johan Jørgen Holst. Holsts rådgiver var Frode Berge, sønn av Gunnar Berge, Aps parlamentariske leder. Thorvalds statssekretær Helga Hernes hadde vært gift med utdanningsminister Gunnar Hernes, og så videre.

- Jeg bruker ikke ordet svik om utviklingen i Ap. Dette er ikke enkeltmenneskenes ønskede dreining, men det har likevel blitt sånn, sier Marsdal.

SELV OM FRP snakker til norske arbeidsfolk og mange stemmer på partiet, mener Marsdal at Frps politikk i realiteten er det motsatte av det som er interessene til denne gruppen.

- Frp setter utsatte grupper opp mot hverandre. De sier de er arbeidernes beste venn, samtidig som Per Sandberg sier at 50 kroner i timen til polakker som jobber i Norge ikke er sosial dumping. Ingen arbeidere i Norge ønsker et slikt apartheid i arbeidslivet, der folk er betalt etter hvilket land de kommer fra. Men det ønsker Sandberg.

Marsdal hevder det er gründere, ærlige håndtverkere og folk som bygger landet og følger lover og regler, som taper på dette.

- De knuses av konkurransen i systemet der det lønner seg å være kjeltring, sier han.

Forfatteren sikter til at polske firma som blir tatt i å betale helt ned i ti kroner timen til sine ansatte, blir oppdaget, slår seg selv konkurs og oppretter nye selskaper dagen etter. Og at myndighetene for eksempel i Oslo lar slike firma være underleverandører i offentlige byggeprosjekter.

MARSDAL SKRIVER MYE om klasseforskjeller i Frp-koden. Ikke så mye om innvandring, helse- , eller eldre. Saker som Frps velgere er opptatt av.

- Men kan du knekke Frp-koden uten å drøfte det som opptar velgerne til partiet?

- Jeg skriver om innvandring. Men kanskje ikke så mye. Det er hovedsaklig fordi det med innvandring er veldig godt kjent. Og det er et problem at de selvtilfredse på venstresiden setter hele Frps oppslutning på rasistkontoen, og så slipper man å undersøke om venstresiden har gjort en feil, sier Marsdal.

Han mener det trengs en politisk dugnad for å stoppe Frp. Partiet er den største trusselen mot venstresiden siden 2. verdenskrig, hevder forfatteren.

- Min motivasjon er å forstå og forklare, men ikke å frelse Frp-velgeren. Dette er heller ikke en oppskrift til venstresiden, det er jeg ikke kar om å levere. Men vi på venstresiden har mye å diskutere, avslutter han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

VIL HA POLITISK DUGNAD:</B> - Frp og Hagen har dyrket fram det verste i Norges folkesjel, sier Magnus Marsdal. I dag kommer boka hans, «Frp-koden».
STORT SPRIK:</B> - Mange av velgerne til Frp drives av rettferdighetssans i måten de tenker om verden. Heldigvis er de ikke som Eli og Carl, sier forfatteren.
ELITEKULTUR:</B> Arbeiderpartiet har skjøvet arbeiderklassen ut av de viktige posisjonene, hevder Marsdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer