Studerer medisin: - Jeg leser dag og natt. Hver dag blir jeg sikrere på at jeg har valgt det rette studiet. Jeg vil gjerne gi noe tilbake – Norge er verdens beste land, sier Lilas. Foto: Nina Hansen
Studerer medisin: - Jeg leser dag og natt. Hver dag blir jeg sikrere på at jeg har valgt det rette studiet. Jeg vil gjerne gi noe tilbake – Norge er verdens beste land, sier Lilas. Foto: Nina HansenVis mer

Lilas Alzaeim (21) flyktet fra Syria og gikk ut fra videregående med femten seksere på vitnemålet

- Språket er nøkkelen til alt, så jeg bestemte meg tidlig for å lære meg norsk. Jeg samlet på ord, skrev dem opp og studerte dem.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg visste ingenting om menneskerettigheter eller frihet og menneskets verdi da jeg bodde i Syria, det var ord jeg lærte i Norge. Jeg visste ikke at slike ord fantes. Jeg er veldig heldig.

Jeg tenker på det hver dag – at jeg har fått alle rettigheter og er fri til å gjøre hva jeg vil, uten at noen dømmer meg eller straffer meg. Det er noe mange tar for gitt, men det er helt fantastisk.

Livet var veldig fint i Damaskus, jeg tror jeg aldri kommer til å få se en finere by. Vi hadde familie i nærheten, besteforeldre, onkler, tanter og søskenbarn – jeg savner dem veldig.

Lilas Alzaeim Flyktning fra 
Syria. Familien søkte asyl i 
Norge i 2012 og fikk oppholdstillatelse i 2014. Gikk ut fra videregående med femten seksere på vitnemålet våren 2016. Kom inn på medisinstudiet samme høst.

De første minnene av krig er fra jeg var fjorten. Vi måtte hele tiden ringe for å høre om venner og familie hadde det bra. Jeg ble helt syk av det, drømte at noen kom for å drepe meg eller at de kom for å ta familien min.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn