Livet etter Lenin

Noen mener kommunismen er stein dau. For andre er håpet fortsatt knallrødt. 100 år etter oktoberrevolusjonen finnes kommunismen fortsatt flere steder i verden.

«Nei til tsaren!» «Nei til krigen!» Ropene var taktfaste. Det var februar 1917 og 90 000 russiske kvinner sto på barrikadene. De var sultne, undertrykte og underbetalte. Mennene deres var sendt i krigen. Og den store stygge ulven var det russiske tsarstyre.

I 300 år hadde familien Romanov hers­ket over sine undersåtter. Nok var nok. Starten på den russiske revolusjon var i gang.

Denne måneden er det 100 år siden oktober­revolusjonen. 7. november 1917 inntok bolsje­vikene, med Vladimir Lenin i spissen, Petrograd – dagens St. Petersburg.

Russland: Førstesekretær Olga Volnina i det russiske kommunistiske partiet, avdeling Torzhoki, «deler» kontor med tidligere ikoner som Vladimir Lenin – og i noe mindre format – hans etterfølger Josef Stalin. Foto: Jan Banning / Panos Vis mer Italia: Arven etter Marx og Engels har stått sterkt i Italia fra 20-tallet og fremover, og kommunistpartiet var i en periode det største i Vesten. I 1991 ble det oppløst og erstattet av Det demokratiske venstrepartiet (PDS). Den mest radikale fløyen brøt ut og stiftet Partido della rifondazione comunista (PRC). Her er PRC-medlemmene Ablerto Cancian, Luca Padoan, Alessandro Rosso og Massimo Tagliapietra i Sette Martiri Club, i Castello-distriktet i nærheten av Venezia. Foto: Jan Banning / Panos Vis mer

De gjorde statskupp, overtok makta, skiftet ­etter hvert navn til Det russiske kommunistiske parti, og styrte fram til Sovjetunionens sammenbrudd på begynnelsen av 1990-tallet.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn