TVANGSTRØYA: - Lite er skrevet om livet i Kina på 1980-tallet. Denne epoken er både fascinerende og viktig, men lite dokumentert. Det var da vi begynte å kneppe opp knappene i tvangstrøya, sier Zhang Lijia. Her ser vi en ulovlig plassert butikk i Bejing, som tidligere i år var truet med utkastelse. Foto: Frederic Brown/AFP/sCANPIX
TVANGSTRØYA: - Lite er skrevet om livet i Kina på 1980-tallet. Denne epoken er både fascinerende og viktig, men lite dokumentert. Det var da vi begynte å kneppe opp knappene i tvangstrøya, sier Zhang Lijia. Her ser vi en ulovlig plassert butikk i Bejing, som tidligere i år var truet med utkastelse. Foto: Frederic Brown/AFP/sCANPIXVis mer

- Livet etter Mao

Kinas reformpolitikk feirer 30-årsjubileum denne måneden. For den kinesiske forfatteren Zhang Lijia har verden åpnet seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

html,body { border: 0px; } BEIJING (Dagbladet): Historien om frosken i brønnen er en velbrukt allegori i Kina. Frosken lever lykkelig med sitt trange verdensbilde helt til den møter en skilpadde som har sett havet. Nyheten om et stort hav der ute er en voldsom overraskelse for frosken; den føler seg skuffet og fortapt lenge etterpå.

—?Vi kinesere har hatt det sånn, sier Zhang Lijia, som er født i 1964 og har levd midt i den dramatiske utviklingen av Kina fra lukket «arbeiderparadis» til økonomisk verdensmakt.

NÅ I DESEMBER 2008 er det 30 år siden Deng Xiaoping innledet sin reformpolitikk som skulle åpne Kina mot verden. Zhang Lijias personlige historie illustrerer framgangen: Hun begynte sitt yrkesliv som ufaglært arbeider på en fabrikk som produserte interkontinentale ballistiske raketter. I dag er hun forfatter og journalist med britisk universitetsutdannelse og kontrakt med en rekke utenlandske publikasjoner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn