Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Livet under vann

Verdens vakreste korallrev kan gå tapt. Nå settes det i gang en storstilt redningsaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med snorkel og dykkemaske er det nesten umulig å ikke la seg fascinere av fargene og artsrikdommen som finnes ved et korallrev. Men anledningen til å oppleve tropiske planter og fisker i sitt rette element er i ferd med å forsvinne. Korallrev er svært følsomme økosystemer som tidlig viser symptomer dersom det ikke står bra til med klimaet. Over hele verden utsettes revene for stadig raskere ødeleggelse. At nesten 60 prosent av verdens rev står i fare for å bli utryddet skyldes blant annet oppvarming av havene, forurensning, fiske med dynamitt, avsig fra gjødsel og uansvarlig turisme. Men det er heldigvis håp. En fersk forskningsrapport utarbeidet av FNs miljøprogram rangerer de ti revene i verden som er i størst fare. - Dette er første gang vi har vært i stand til å identifisere de mest truede korallrevene i verden. Nå må vi ta de nødvendige skrittene for å beskytte dem, sier Mark Spalding som har vært med på å utarbeide rapporten. Hans kollega og leder av forskningsarbeidet, dr. Callum Roberts, frykter at mange arter som lever ved revene vil dø ut dersom det ikke raskt tas affære. - Rapporten kan hjelpe oss til å lage en strategi for å redde områder hvor det biologiske mangfoldet forsvinner raskest, sier han. Revene bør ikke bare bevares på grunn av sin skjønnhet. Samtidig som de beskytter kysten mot erosjon, utgjør de arbeidsplasser for millioner av fiskere verden over. Ødeleggelsene kan derfor få alvorlige konsekvenser for mattilførselen til befolkningen langs tropiske kyster. Korallrev dannes av kolonier av koralldyr som skiller ut et felles kalkskjelett. Drepes koralldyrene stopper veksten, som i utgangspunktet bare utgjør fem millimeter i året. Det vil altså ta 20 år før en korall blir 10 centimeter lang. Ved et rev kan det leve så mange som 4 000 fiskearter og nesten én million arter fra plante- og dyreriket. De ti korallrev-områdene rangert etter utrydningstrussel: 1. Filippinene 2. Guinea-øyene 3. Indonesia (Sunda-øyene) 4. Øygrupper i Det indiske hav 5. Østkysten av Sør-Afrika 6. Nordlige deler av Det indiske hav 7. Sørlige Japan, Taiwan og sørlige Kina 8. Kapp Verde-øyene 9. Vestlige Karibia 10. Rødehavet og Gulf of Aden [email protected]

<HLF>Bare se...</HLF> Mange turisters uansvarlige omgang med revene har ført til ødeleggelse. Lett berøring fra en menneskehånd kan være nok til å ta knekken på koraller.
<HLF>Fargerikt fellesskap:</HLF> Dykking ved et korallrev er en fascinerende opplevelse. Fisker i knall rødt, gult, lilla og grønt er en del av miljøet under vann.
<HLF>Én av en milion:</HLF> Sitrongule sommerfuglfisk i ly ved koraller. Disse fiskene utgjør bare en brøkdel av alle artene som kan befinne seg ved et rev.
<HLF>Kamuflert:</HLF> Longnose hawkfish er én av 1200 fiskearter som lever blant korallene i Rødehavet ved Egypt.
Hele Norges coronakart