Livstidsfanger tatoverer piggtråd i panna

Den russiske mafiaen oppsto i de sovjetiske fangeleirene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAVID CRONENBERGS nye kritikerroste thriller «Eastern Promises» er London grå og dunkel og Viggo Mortensen et hardbarket russisk mafiamedlem.

Under overflaten i det velstående eksilrussiske miljøet, finnes et uhyggelig system av vold, illegal handel, maskuline hierarkier, trafficking, ufølsomhet og tragedie.

Midtveis i filmen, som har premiere i dag, blir Nikolai Luzhin - spilt av Mortensen -  innlemmet i mafiaens brorskap. Sittende foran de eldre medlemmene som skal godkjenne ham blottlegger han en overkropp merket av utallige tatoveringer.

Alle symbolene forteller historien om hans kriminelle karriere. Først etter å ha avsverget familien sin blir han tatovert på brystet med en stjerne og blir «kaptein», og på knærne - for å markere at han ikke bøyer seg for noen - og innlemmet i mafiaen på livstid.

«VORY-V-ZAKONE» som betyr noe sånt som «tyv etter loven», betegner organiserte russiske kriminelle som tilfredsstiller bestemte krav i henhold til gamle kriminelle tradisjoner.

Tradisjonen sier for eksempel at en «vor» («tyv»):

Ikke under noen omstendigheter skal jobbe for myndighetene eller i militæretBare skal leve av det han har stjålet, svindlet til seg eller vunnet i kortspill, for bare slikt «arbeid» regnes som ærlig og uavhengigAldri skal vitne i statens rettssaker eller følge reglene i fengslene. Forbryterfellesskapet har sine egne rettssaker der kjennelsen alltid må følgesMå støtte og beskytte andre i fellesskapet uansett omstendigheter.

Ifølge professor i kriminologi ved Oxford-universitetet, Federico Varese, som har skrevet boken «The Russian Mafia. Private Protection in a New Market Economy», oppsto Vory-v-Zakone etter den russiske revolusjonen, selv om lignende kriminelle nettverk er dokumentert også i tsartiden. Gruppene hadde sin største utbredelse mellom 1920 og 1950 i Sovjetunionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer