Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Lørdagsgodt

La meg synge en lovsang for den norske pizzaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÅ SAMLES FAMILIEN på lørdagskvelden, det lukter småsvidd ost og alt er som det skal være. Men vent, det er det ikke. Ved siden av søppelkassa står det en pappeske med et hjerte på. Det er et dårlig tegn.

I en verden der snobberi og forfall kjemper en evig kamp med hverandre, har den norske lørdagspizzaen blitt ett av ofrene. På den ene siden står den «ekte» italienske pizzaen, på den andre siden står frossenpizzaen. Lørdagspizzaen er, i kraft av at den ikke likner stort på den napolitanske originalen, ikke fin nok for de fine. Samtidig er den uhyre tungvint å lage sammenliknet med den søtladne ferdigpizzaen, hvor alt man må gjøre er å ta av plasten. Det er på tide å slå et slag for den norske lørdagspizzaen, den som ikke kan kjøpes for penger, den som er firkantet og tung og som ikke kjenner sin like i noe annet land.

DA PIZZAEN KOM til Norge, tok det ikke lang tid før nordmennene lærte å elske den. Det var middag som var perfekt for lørdagskvelder rundt tv-en med hele familien. Pizza smaker godt, er lett å lage og hører til de sjeldne matrettene som barn og voksne liker like godt. Eller, det vil si, den kunne bli alt dette, den måtte bare forbedres litt, justeres litt her og der.

Norske husmødre gjorde hva alle fedre med bildilla har gjort til enhver tid: De begynte å mekke.

DET FØRSTE SOM MÅTTE gjøres, var å fjerne ansjosen. Barn i Norge liker ikke ansjos, og det gjør egentlig ikke foreldrene heller, selv om de later som det til jul og påske. Også hvitløken, for den får man så dårlig ånde av. Og mozzarella? Det er visst en ost av noe slag! Gulost er gulost, det sier nå jeg, og ingenting er bedre en Jarlsberg. Pizzaiolo? Det er italiensk for ettellerannet. Hva kan det være? Hakket løk? Kjøttdeig? Blandingen av hakket løk, kjøttdeig og tomatpuré? Ja, det må det være. Alle vet at Italia er et land langt, langt sør, og de har ikke kommet så langt som oss. Derfor steker de pizzaen sin i vedovn. Men det trenger gudskjelov ikke vi. Er det noe mer da? Ja, hvorfor lager de pizzaen så liten og tynn? Det er jo fyllet som er godt. Vi har jo heller ikke så mange langpanner, så vi nøyer oss med én stor pizza, brettet helt ut hjørnene. Mor må også få med Forviklingar på tv, selv om heller ikke hun forstår alle referansene til såpeoperaer som ennå ikke er blitt vist på rikskringkastingen. Men det er moro når Harald Mæle oppsummerer alt etterpå. «Stadig like forvirra? Ikkje etter neste episode av Forviklingar!» Og jammen var ikke pizzaen god, for den ble spist opp i en fei. Kanskje litt mer kjøttdeig neste gang, så metter den bedre?

MAN KAN, hvis man er litt ondsinnet, sammenlikne det som skjedde med pizzaen med å motta en Maserati og så bygge den om til en gammal Amazon. Samtidig er det ikke til underslå at Norge har en lang og stolt tradisjon for mekking og hobbysnekring, og selv om den klassiske norske lørdagspizzaen kanskje ikke har all den skinnende blanke prakten eller elegansen til Felgens Il Tempo Gigante, kan man likevel konstatere at den har tjent sitt folk godt. Den har stayerevne og en raushet som transcenderer all motematen. Og den har ikke hjerteform, men den får hjertene våre til å banke fortere. Finere kan det ikke bli.

Lørdagspizza

Den norske lørdagspizzaen har mange variasjoner, men den bør uansett være firkantet, og den bør inneholde temmelig mye kjøttdeig og tomatpuré. Når jeg lager den, pleier jeg også å ha litt bacon oppi. Osten kan godt være gamle rester, men du bør i hvert fall ha en liten andel av en ferskere, smeltevillig ost.

Hvis du skal lage ekte italiensk pizza, er det best ikke å ha olje i deigen, for den høye varmen kan lett brenne oljen og gi en bismak. Dette er ikke noe problem med norsk pizza, for den stekes på lavere temperatur. Oljen gir en fin smidighet til deigen.

Jeg synes det er godt med oregano i pizzaen, også den norske. Synes du det høres for italiensk ut, kan du trøste deg med at oregano er bergmynte på norsk.

Nok til 4

4 dl hvetemel

1 ts salt

20 gram gjær eller en halv pakke tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olje

500 gram kjøttdeig

3 løk

2 ss smør

eventuelt 1-2 laurbærblad

eventuelt bacon, i små biter

2 dl tomatpuré

eventuelt friske tomater eller tomat på boks, hakket

eventuelt revet gulrot

2 ts oregano

300 gram ost

Bland mel og salt i en bolle. (Bruker du tørrgjær, bland det sammen med melet.) Bland lunka vann og gjær og hell inn i deigen. Ha i olje. Elt til du har en myk og smidig deig. Dekk med plast og la stå og heve i minst 30 minutter.

Stek kjøttdeig og løk i smør, sammen med laurbærblad og bacon, hvis du bruker det. Stek til kjøttdeigen er brun. Ha i tomatpuré og eventuelt friske tomater og gulrot. Kok i 20 minutter eller mer. Hvis blandingen blir veldig tørr, spe med litt vann, eller for den eksotiske, med en slump rødvin. Blandingen skal være halvtørr. Bland inn oregano.

Forvarm ovnen til 200 grader. Kle en langpanne med pizzadeig. Fyll med pizzafyll. Strø over ost. Sett inn i ovnen i nederste rille. Skru ned varmen til 175 grader. Stek i 15-20 minutter.

Pizza med kantarell, bacon og rømme

Dette er en helnorsk pizza med masse smak. Du kan sikkert lage den med annen sopp også, men jeg synes den er ekstra god med den søtlige kantarellen.

Jeg har lagt merke til at rømme på pizza er blitt en greie de siste åra, og mens jeg synes det er temmelig ekkelt på tomatpizzaer, passer det veldig fint her.

Akkurat nå er det mulig å få tak i krondill, og det er veldig godt å drysse over pizzaen.

Nok til 4, to pizzaer

4 dl hvetemel

1 ts salt

20 gram gjær eller en halv pakke tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olje

200-300 gram kantarell

200 gram bacon, i små biter

1 ss smør

Salt og pepper

2 rødløk, i skiver

100 gram revet ost

1 dl rømme

Lag pizzadeigen som i oppskriften over.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Stek bacon i smør i en stor panne til det har svettet ut ekstra væske og har begynt å bli litt sprøtt. Del kantarellene i mindre biter med hendene og ha dem oppi sammen med baconet. Ha i løk. Stek i 3-5 minutter til løk og sopp er halvstekt.

Form deigen til 2 runde pizzaer. Strø over sopp og baconblandingen og litt ost. Stek hver pizza nederst i ovnen i 7-10 minutter. Dryss over litt rømme og server. [email protected]