Løsningen ligger i skogen

Det er flere måter trærne kan hjelpe oss å redde planeten på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet.no): HVERT ÅR BINDER skogen i Norge mellom 25 og 30 millioner tonn CO2, ifølge landbruksminister Riis-Johansen. Men det fins flere, og kanskje mindre kjente måter våre bladkledde venner kan hjelpe oss å redde en overopphetet klode på. Andre generasjons bioetanol, for eksempel.

- I dag regner man med at 20 prosent av alle drivhusgasser kommer fra transportsektoren. Alt som kan bidra til å redusere disse utslippene, er viktig, mener forsker Mimmi Throne-Holst ved SINTEF Materialer og kjemi.

DAGENS BIOETANOL utvinnes hovedsakelig av nyttevekster som dyrkes på verdifullt jordbruksareal. I Brasil, hvor etanol er et veldig vanlig drivstoff, utvinnes etanolen fra sukkerrør. I USA fra sukkeret i mais.

I Europa, for eksempel i Tyskland, utvinnes biodiesel i hovedsak av oljerike vekster som raps. Etisk sett er det problematisk å bruke mat og nyttevekster til å utvinne drivstoff.

Throne-Holst og forskerkollega Karin Øyaas fra Papir- og fiberinstituttet (PFI) jobber derimot med å utvikle neste generasjon bioetanol.

Den kan utvinnes fra trevirke, gress, halm. Eller restprodukter og avfall fra jordbruk, stilken på mais, for eksempel. I det siste tilfellet utnyttes åkeren til å dyrke både mat og materiale som kan bli drivstoff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.