Løsningen ligger i skogen

Det er flere måter trærne kan hjelpe oss å redde planeten på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet.no): HVERT ÅR BINDER skogen i Norge mellom 25 og 30 millioner tonn CO2, ifølge landbruksminister Riis-Johansen. Men det fins flere, og kanskje mindre kjente måter våre bladkledde venner kan hjelpe oss å redde en overopphetet klode på. Andre generasjons bioetanol, for eksempel.

- I dag regner man med at 20 prosent av alle drivhusgasser kommer fra transportsektoren. Alt som kan bidra til å redusere disse utslippene, er viktig, mener forsker Mimmi Throne-Holst ved SINTEF Materialer og kjemi.

DAGENS BIOETANOL utvinnes hovedsakelig av nyttevekster som dyrkes på verdifullt jordbruksareal. I Brasil, hvor etanol er et veldig vanlig drivstoff, utvinnes etanolen fra sukkerrør. I USA fra sukkeret i mais.

I Europa, for eksempel i Tyskland, utvinnes biodiesel i hovedsak av oljerike vekster som raps. Etisk sett er det problematisk å bruke mat og nyttevekster til å utvinne drivstoff.

Throne-Holst og forskerkollega Karin Øyaas fra Papir- og fiberinstituttet (PFI) jobber derimot med å utvikle neste generasjon bioetanol.

Den kan utvinnes fra trevirke, gress, halm. Eller restprodukter og avfall fra jordbruk, stilken på mais, for eksempel. I det siste tilfellet utnyttes åkeren til å dyrke både mat og materiale som kan bli drivstoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer