Lot som han var Kubrick i fire år

Han lurte til seg penger og prestisje uten å ligne på filmgeniet i det hele tatt. Nå kommer filmen.

SVINDLER MED STIL. - Han visste ingenting om Stanley Kubrick, absolutt ingen ting. Men han lyktes, sier manusforfatter Anthony Frewin i et intervju med SVT2.

Han står bak den nye filmen «Colour Me Kubrick» med John Malkovich i hovedrollen som svindleren Alan Conway.

Dette er den sanne historien om en halvgammel, alkoholisert fyr som dukket opp i Londons uteliv på midten av 90-tallet. Han presenterte seg som Stanley Kubrick, og folk gikk fem på og svermet rundt svindleren i årevis.

«EREMITTEN». Filmgeniet Stanley Kubrick ville være minst mulig synlig for offentligheten. Nettopp derfor han fikk gjennomgå i de britiske tabloidene. De mente han var en angstherjet kontrollfrik.

Kubrick, opprinnelig fra New York, trakk seg på 60-tallet tilbake på den britiske landsbygda. På sitt nærmest hemmelige landsted arbeidet perfeksjonisten i årevis med å lage den perfekte filmen. I London svingte en annen seg i utelivet i hans navn.

- Kubrick hadde en sky side. Det var til og med folk i nabolaget som ikke visste at han bodde der. Han gjorde aldri noe «hjemme hos»-intervju. Etter at han døde har kona og datteren fortalt at han av og til var med dem på kjøpesenter uten at han ble gjenkjent, sier Arnstein Bjørkly som er forlagsredaktør og Kubrick-kjenner til Magasinet på nett. Bjørkly var blant annet redaktøren bak essaysamlingen «Kubrick - Overblikk og labyrint» som kom i 2000.  

- Han ville bare være i fred. Han var en tilbaketrukket familiemann. Han var aldri på TV. Få visste hvordan han så ut, sier manusforfatter Frewin.

I 1995, da svindleren Conway hersket på London-scenen, var det åtte år siden Kubricks siste film, Full Metal Jacket. Det skal ha gått seksten år siden et foto av ham var blitt publisert.

Store deler av 90-tallet hadde mannen som på 60-tallet laget en film i året, holdt kjeft. Ingen visste hva han drev med, og alt man hadde å snakke om var ryktene om hans bakteriefobi. I forkant av filmen «Eyes Wide Shut» (1999) viste Kubrick seg igjen offentlig. Det ble tatt nye bilder av en mann med mye hår og skjegg.

Han lignet ikke på Alan Conway i det hele tatt. Conway hadde ikke skjegg, men hvitt hår kammet glatt bakover.

- Kubrick hadde nok ikke skjegg i hele sin profesjonelle karriere, men på alle bildene jeg har sett av Kubrick har han skjegg. På 70-tallet fikk han til og med langt, markert skjegg, sier Arnstein Bjørkly. 

Visste ikke Alaen Conway en gang hvordan hans forbilde så ut?


HAN VILLE BLI KJENDIS.
- Hei, jeg er Stanley Kubrick. Jeg synes du er fantastisk. Jeg har lyst til å ha deg med i filmen min. Jeg betaler deg millioner av pund, sa Conway når han traff halv- og helkjendiser på byen.

Alan Conway var blakk, hadde bare sett to Kubrick-filmer, misbrukte piller og alkohol. Han visste hvordan han skulle sjarmere folk og spilte på forfengeligheten deres. De ville så gjerne tro at de vartet opp den kjente filmskaperen.

Alan likte i motsetning til Kubrick å svinge seg på eksklusive klubber som Groucho Club. Særlig var det fint å få alt gratis. Her oppholdt han seg bak scenen med skuespillere som Julie Waters og Patricia Hayes. Han sa han ville ha dem også med i sin neste film.

Den skarpskodde kritikeren Frank Rich fra New York Times ble lurt. Filmjournalistene i byen bønnfalte Alan om å få intervjue ham. Sangeren Joe Longthorne fikk høre at han skulle være med i Kubricks neste film.

Selv vil ikke smørsangeren snakke om dette ennå. Han trodde på Conway, og oppvartet den falske Kubrick med luksushotell og det hele. Etter en uke fikk han vite at det slett ikke var Kubrick han punget ut for.

I motsetning til Kubrick likte Alan Conway best menn som elskere, og han omga seg med dem. Dermed var ryktet ute på byen om at Stanley Kubrick var homofil.

Bjørkly synes ikke det er så rart at folk lot seg lure.

- Det gikk så lang tid mellom hver film at folk glemte ham. Det er ikke så rart at enkelte går på limpinnen. Det var nok ikke mange bilder som ble tatt av ham mellom «Full Metal Jacket» og lanseringen av «Eyes Wide Shut». Og noen av bildene fra denne perioden er nok kommet i etterkant, sier Bjørkly.

«EN TERRORIST». Avisa Observer møtte sønnen til den ukjente bedrageren for noen år siden. Martin Conway, som i dag er 28, fortalte om en høyst uegnet, voldelig far. Som 16 åring havnet sønnen på barnehjem.

- Han pleide å svare telefonen med en grusom amerikansk aksent, og vennene kalte ham Stanley. Han terroriserte meg, han var en løgner, fortalte sønnen. Hver gang sønnen konfronterte faren med Kubrick-oppspinnet hans ble han selv beskyldt for å lyve. 

Alan forlot Martins mor til fordel for en mannlig elsker på 80-tallet. Det var da det begynte å gå skikkelig galt. Reisebyrået gikk konkurs, elskeren døde av AIDS og Alan Conway ga seg hen til fantasiene.

EN ETTERLENGTET STJERNE. Med den nye Kubrick-imaget sitt fikk Alan Conway spise gratis på Londons luksussteder i årevis. Han passet på å aldri ende opp med regningen, og folk ble lurt til tross for at han ikke hadde skjegg og manglet aksenten.

- Han ville bare være kjendis. Han kunne ha valgt hvem som helst. Det var tilfeldig at han valgte Stanley, sier Kubricks tidligere regissør Brian W. Cook til SVT2.

DEN RARE MANNEN. Familien til Stanley Kubrick har siden han døde forsøkt å rette opp det medieskapte inntrykket av Kubrick som en paranoid eksentriker.

Enken Christine fortalte til Guardian tidligere i år om hvordan det var da Alan Conway dukket opp. Hun ser ikke fram til den nye filmen.

- Det var et mareritt. Denne merkelige dobbeltgjengeren som sa han var Stanley. Kan du forestille deg så grusomt? Det tok evigheter å finne ham, og da hevdet han at han var uskyldig.

- Han virket som en motbydelig person, og nå kommer det en film om ham, sier enken.

- Stanley visste om det, men vi kunne ikke gjøre mye. Flere personer og politiet jobbet med saken, og de fant ham og avslørte ham til slutt, sier Kubricks tidligere regissør Brian W. Cook.

ALAN BLE ARRESTERT. Det var Vanity Fair som først avslørte svindleren. Det gjorde ikke så mye, han fortsatte å være kjendis, kom på TV og innrømmet sine synder. Han sa han trodde at han var Kubrick selv.

- Tragisk, men jeg nøt å være Kubrick. Det er den beste rollen man kan tenke seg, sa semi-hovedpersonen selv i et intervju med britisk TV i 1996.

Alen var født Eddie Alan Jablowsky i Harrow i Storbritannia i 1934. Han fortalte vennene sine at han var polsk jøde som hadde flyktet fra nazistene. Det var bare tull. Allerede som 13-åring ble han sendt i fengsel for sitt første tyveri. Han fikk en rekke dommer mot seg for bedrageri. Han døde blakk og tørrlagt noen måneder før sitt forbilde, i 1999.

I testamentet etterlot han 30 000 pund til en venn, 5000 til en annen mann og resten til sønnen. Pengene hadde han selvsagt ikke. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

FILM OM SVINDLEREN: Premieredato er ikke satt opp for filmen «Colour me Kubrick». Til Island kommer den i august.
SKEPTISK TIL DEN NYE FILMEN: Kubricks enke Christina.
FRA FILMEN:</B> «Full Metal Jacket.»
FRA FILMEN:</B> «A Clockwork Orange».
<B>SVINDLER UTEN STIL? Alan Conway lignet i alle fall ikke mye på Stanley Kubrick.
UNG KUBRICK: Dette bildet skal være fra 70-tallet, og ble frigitt i forbindelse med filmskaperens død i 1999. Det fantes ikke mange bildene av Stanley Kubrick i offentligheten etter at han trakk seg tilbake på 60-tallet.
FRA FILMEN:</B> «Ondskapens hotell».
<B>SVINDLEREN SÅ BARE TO AV KUBRICKS FILMER: Her titter en av Kubricks virkelige fans på en utstilling over Kubricks film «2001 En romodyssé».
KUBRICK FØR HAN DØDE: Ble fotografert på nytt før lanseringen av «Eyes Wide Shut». Filmen kom i 1999, og noen hevder han <a href="http://www.vinduet.no/tekst.asp?id=192">ikke ble helt ferdig med den. </a>
BRUKTE LANGT TID: Kubrick brukte rundt fire år på en film, her fra Eyes Wide Shut, som ble hans siste. Han laget til sammen 13.