Lovløse Gaza

Blodige familiefeider. Maskerte unggutter og korrupte politikere. Gaza er på vi inn i fullt anarki.

Den palestinske valgkampen er i gang. 25. januar er det duket for det første valget til nasjonalforsamling i Palestina på ti år. I Gaza er valgkampinnspurten preget av kroniske problemer med lov og orden. Flere lurer også på om valget lar seg gjennomføre.

Uten kontroll

Hver dag får FN sikkerhetsoppdateringer fra Gaza. Disse er et synlig bevis på anarkiet som er i ferd med å spre seg: Familiefeider med døden til følge. Kidnappinger av utlendinger - og palestinere. Maskerte menn som raider valglokaler og kommunale bygninger. Dette er blitt hverdag i Gaza.

Lørdag kveld i Gaza by: En mann dør i en skyteepisode mellom væpnede militante og politiet. Et annet sted i byen truer en væpnet gruppe med å ødelegge lokalene til tv-stasjonen al-Arabiya. Grunn: De er misfornøyd med at tv-kanalen viste en dokumentar som antydet at en kvinnelig palestinsk selvmordsbomber var utsatt for press av mannlige slektninger, skriver The New York Times.

Litt lenger sør samme dag: Bevæpnede menn sperrer av et område i Khan Younis (Gazas nest største by), samtidig som medlemmer av en kjent narkotika-smuglende familie kjemper mot palestinsk politi. Elleve politimenn meldes skadd.

Rafah, ved den egyptiske grensa. Søndag: Væpnede menn fra Abu Taha-familien stopper biler for å sjekke id-kort. Målet er å finne medlemmer av al-Masri-familien, som de er i en blodig feide med.

Bevæpnede vakter

De aller fleste internasjonale hjelpearbeidere og journalister holder seg nå unna Gaza. Faren for kidnappinger er for stor. Men New York Times\' reporter Craig S. Smith på jobb i den overbefolkede stripa i helga. Han hadde med seg flere palestinske vakter:

«Innbyggerne i denne voldsrammede landstripa ved Middelhavet er så godt som avskåret fra verden utenfor. De sammenlikner den med et gigantisk fengsel i forfall. På sitt verste føles det som filmen «Escape From New York», starter hans artikkel.

Med god grunn. Økonomien i Gaza er på bånn. To tredeler av befolkningen er arbeidsløse, og totalt avhengige av hjelp fra FN, andre internasjonale og lokale hjelpeorganisasjoner. Det handler om innbyggere som har mistet håpet. Om en befolkning som aldri kommer seg utenfor den overbefolkede og støvete kyststripen.

- Intifadaen er slutt, men den voldelige energien er her fortsatt, forteller Eyad Sarraj, som har jobbet som psykiater i Gaza i en årrekke.

Forhandlingskort

Norske Gudrun Bertinussen har snart bodd i Gaza i fire år, som Norsk Folkehjelps stedlige representant. Hun har trålet hele hele kyststripen. Men siden september i fjor har den norske 33-åringen stort sett holdt seg innendørs, i bygget der hun bor og jobber.

- Da begynte nemlig en serie med kidnappinger. Bak kidnappingene stod ulike palestinske grupper og familier. De brukte hjelpearbeidere, journalister og andre som forhandlingskort for å true seg til jobber hos de palestinske myndighetene. Noen ganger ga myndighetene etter for kidnappernes krav, noe som førte til flere kidnappinger, sier Gudrun Bertinussen.

Hjelpearbeidere og journalister endte dermed opp som forhandlingskort i konflikter mellom grupper og familier som er uenige med hverandre.

Rykteflom

Inntil sommeren 2005 var Gaza et trygt sted å være for utlendinger. Men i løpet av det siste året har situasjonen gradvis tilspisset seg. I tillegg til kidnappinger, har også maskerte menn stått bak en rekke butikkran. Dette er nytt i Gaza, som historisk har vært preget av sterk sosial kontroll og lav kriminalitet.

- Folkets misnøye med myndighetene er stor. Det handler også om interne konflikter i Fatah-partiet. Om familiefeider og frustrasjon over dårlige livsvilkår, sier Bertinussen.

I forrige uke var det to eksplosjoner i FN-klubben, som ligger like ved Bertinussens bosted. Det førte til at hun ble hentet ut av Gaza, i likhet med de fleste utenlandske FN-medarbeidere.

Ryktene om hvorfor FN-klubben ble bombet er mange. Først mente folk at klubben ble bombet fordi den serverte alkohol. Deretter gikk ryktene om at bombingen av FN-klubben var et forsøk på å stanse det nært forestående valget - eller for å holde internasjonale valgobservatører ute av Gaza. Andre igjen mener at palestinere som er nektet adgang til klubben, bombet stedet for å hevne seg.

Ikke Irak

Bertinussen lar seg ikke skremme av det som skjer i Gaza.

- Jeg håper å dra inn igjen i slutten av uka fordi jeg skal avslutte jobben min. Jeg mener jo at vi som hjelpearbeidere bør forsøke å fortsette å jobbe. Gaza er kaotisk, men det er ikke Irak ennå. Det har vært kidnappinger av utlendinger, men ingen er hittil skadet, sier hun.

Gaza-samfunnet er gradvis blitt radikalisert og traumatisert gjennom tiårs kontakt med israelske soldater, kampfly og bomber. Inntil i fjor sommer var kyststripa okkupert av israelerne. I dag er den israelske okkupasjonsmakten ute av Gaza, men de kontrollerer fremdeles alle veier inn og ut av det lille området.

Så lenge israelerne okkuperte Gaza, fikk mange palestinske grupper utløp for sitt raseri i kampen mot israelerne. Nå har disse gruppene ikke noe å fokusere på, skriver BBC. I stedet retter de våpnene sine mot kontorene til lokale myndigheter.

- En dag våknet disse typene opp og skjønte at de ikke hadde noe å sende raketter mot. Men de hadde ikke mat på kjøkkenet, så de snudde seg i stedet mot de palestinske myndighetene. Vi er på vei mot sivil borgerkrig, sier Khalid Abu Hilal, mer kjent som Abu Adham, talsmann for Al Aqsa-brigaden, til The New York Times.

Tar ikke ansvar

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sa i sin nyttårstale at innføring av lov og orden i Gaza er høyt prioritert. Men om den aldrende mannen har kontroll over det som pågår i Gaza, betviles av mange. Flere viser til den nylige arrestasjonen av en leder av Al Aqsa-brigaden, som skal ha stått bak kidnappinger av flere utlendinger. Etter få dager ble han løslatt av de palestinske myndighetene.

- Det kan jo tyde på at Mahmoud Abbas ikke har kontroll. Kanskje han er redd for at situasjonen skal eskalere ytterligere hvis de holder Al Aqsa-lederen fengslet, sier en kilde.

Innbyggerne i Gaza er sterkt misfornøyd med tilstanden. De krever at palestinske myndigheter skal stanse den utbredte korrupsjonen. De vil ha en slutt på at det palestinske lederskapet gir jobber og fordeler til seg selv og sine familier. Folk ønsker også at de som bryter loven skal bli straffet.

Men i Gaza er det langt igjen til et slikt mål er nådd. Den palestinske redaktøren Hafiz Barghouti i avisa Al-Hayat Al-Jadeed kommenterer situasjonen som følger:

«Det virker som at vi ikke er forberedt på å endre samfunnet. Ei heller innrømme at vi har mislykkes i å styre våre egne saker. Alle er travle med å finne ut hvordan de kan kapre til seg mest mulig på hjemlandets bekostning. Mens de fleste palestinere synes det er enkelt å legge all skyld for vår misære på okkupasjonen, er det et faktum at okkupasjonen ikke var så ille for oss om lovløsheten og korrupsjonen som vi nå står overfor».

MOT KIDNAPPINGENE:</B> Sist fredag gikk disse Hamas-lederne i spissen for en massedemonstrasjon i Gaza. Her fordømte et stort antall mennesker kidnappingen og kaoset som har pågått i Gaza de siste månedene.
MASKERTE SIKKERHETSVAKTER:</B> Maskerte palestinske militante fra Ahmed Abu al-Rish-brigadene og Fatah-hauk-brigaden holder opp våpnene sine under en pressekonferanse i Gaza by i går. De maskerte mennene sier at de skal sikre valgstasjonene i Gaza under valget, den 25. januar. Mange frykter imidlertid at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og hans sikkerhetsstyrker ikke har kontroll over situasjonen i Gaza.
UTEN KONTROLL?</B> Palestinernes president Mahmoud Abbas (i midten) er på vei inn i bilen etter en æresseremoni under Eid al-Ahda-høytiden i Gaza i går. Mange frykter at Abbas og hans menn ikke har kontroll over de mange militante gruppene i Gaza.
<B>STOR KIDNAPPINGSFARE:</B> Mens Gaza-stripen var et trygt sted å være for utlendinger for et år siden, har tilstandene bare blitt mer og mer kaotiske. Nå holder nesten alle internasjonale hjelpearbeidere og journalister seg unna det overbefolkede området. The New York Times-reporteren Craig S. Smith dro til Gaza sist helg. Da hadde han med seg bevæpnede vakter. Det norske utenriksdepartementet <a href=http://www.landsider.no/land/israel_dpo/raad>fraråder nordmenn</a> å reise til Gaza og Vestbredden med mindre det er strengt nødvendig.
UTE AV GAZA: Gudrun Bertinussen (33) er Norsk Folkehjelps stedlige representant i Palestina, og har bodd i Gaza i snart fire år. I forrige uke ble hun hentet ut av den overbefolkede kyststripen på grunn av den spente sikkerhetssituasjonen.
<B>ANARKI:</B> Bævæpnede palestinere spankulerer fritt i gatene etter at de forlot lokalene som de okkuperte tidligere på dagen. Det var lokalene til innenriksministeriet i Deir al Balah, sør i Gaza, som ble okkupert en dag i desember.
BRENNHETT:</B> Mange av innbyggerne i Gaza har aldri vært utenfor den overbefolkede stripa. De har heller ikke et håp om å gjøre det. Rundt 1,4 millioner mennesker føler seg maktesløse inne i fengsel Gaza. Her er det medlemmer av den militante Al Aqsa-brigaden som brenner et bilde av den dødssyke israelske lederen Ariel Sharon.
DØD I HVERDAGEN:</B> En palestinsk familie ber for sine avdøde slektninger i en av Gaza bys islamske gravsted, på den første dagen av Eid Al-Ahda-feiringen i går. De aller fleste innbyggerne i Gaza har familiemedlemmer som er drept, og besøk på Gazastripens gravsteder er noe som gjøres ofte.