Luftig mink

Et stikk til Høybråten. For at både mat og vin smaker bedre etter røykeloven.

- DET ER IKKE HVER DAG jeg sympatiserer med Dagfinn Høybråten, men røykeloven har virkelig gjort underverker med et sted som Mink. Ved forrige besøk satt vi med rennende øyne ved bordet på grunn av all røyken, sa Robinson.

- Husker du?- Ja visst, vi brukte jo overskriften «Røykskadd pelsdyr» og trakk miljøet ned til to stjerner, mintes Fredag. -

Og det skyldtes verken os fra kjøkkenet eller svidd mat.

I dag er Mink et hyggelig og delikat spisested, lyst og luftig, selv om det fremdeles er trangt mellom de hvitdukede bordene. Beliggenheten er litt anonym og tilbaketrukket ved Tullinløkka, med konkurrenten Eik diagonalt over Universitetsgata. Det var naboen Eik som lanserte seg som røykfritt spisested i god tid før loven kom. I dag er det mindre forskjell på de to restaurantene; begge har kokker som komponerer menyen etter dagens fangst.

- FANT DERE NOE som fristet? spurte kelneren blidt, da følget hadde tatt plass ved et vindusbord. Hun viste til tavla utenfor inngangen, der dagens sju retter var skriblet med kritt.

- Ja visst, men vi har allerede glemt det, sa Fredag beskjemmet. Men servitøren kunne leksa utenat og ramset opp: uer og krabbe, fjellørret, foie gras, brioche, kveite, svinefilet med kantareller og oster og sjokoladekake. Alt kunne anbefales, det var bare å velge.

- Dette var overveldende, jeg liker ellers å bruke litt tid på å studere menyen, sa Robinson og ba om betenkningstid. Straks sto vann, brød og olje på bordet, for å gi tanken tid.

- Husken er ikke hva den en gang var, beklaget Fredag, som tenkte å løse problemet med å velge alle retter med fisk, mens Robinson insisterte på svinefilet med høstens kantareller som hovedrett.

«MINK SURPRISE» ER ET stikkord når man besøker denne restauranten. Ved å overlate valget til kjøkkenet kunne man denne kvelden få en treretters meny til 480 kroner - med utvalgte viner til. Dette var riktignok et septembertilbud, men etter det som ble antydet, kan det dukke opp liknende tilbud igjen. På kokkens befaling ble det Belle Vista - et glass italiensk musserende - i ventetida, etterfulgt av en Albrecht Tokay Pinot Gris til forretten: pannestekt uer med krabbesalat.

- Det var den eneste vakre utsikten fra dette bordet, sa Fredag og kikket ut på trikkegata utenfor.

- Men ueren er hvit og lekker, og krabbe står fint til. Drikker du vin med smaken av forretten i munnen, er det perfekt harmoni. Godt med et hint av fennikel i salaten, og så gresskar. Hva kalte de den gule sausen? Hokkaido? Kjempegodt!

- Hvit fisk er vakkert, krabbesalaten også, men i fargeskala var retten temmelig blass, mente Fredag, som i likhet med Robinson hadde lagt seg flat for kokken. Dermed ble det svinefilet til hovedrett på begge. Rosastekt med potetpuré, sprø asparges og tomat, med Barbera d`Alba Ruvel i glasset.

- Jeg hadde aldri tort å servere så rosa svin, sa Fredag forskrekket, - men jammen er det mørt og lekkert, særlig med stekte babykantareller. Og så deilig potetstappe til! Hva sa hun den var smaksatt med? Hvitløk og sennep?

- Og parmesan, supplerte Robinson og rullet rødvin på tunga. Så langt var begge så fornøyd med måltidet at de angret, iallfall bittelitt, på at de ikke hadde tatt full meny.

EN PROPP I SYSTEMET finnes fortsatt hos Mink. Det handler om toalettet, som her er et fellesområde for menn og kvinner. Rommet er stort og greit nok, men det skaper kø, og for enkelte et visst ubehag. En annen undring er navnet, som fortsatt mangler en forklaring. Er det nærmeste fortsatt et luksusdyr? Personalet bidrar fremdeles ikke til oppklaring, men spiller intetanende på hemmeligheten. Kokkens beordrede dessert sto ikke på tavla utenfor. I stedet for sjokofondant kom det en pannacotta med vaniljesmak, sammen med et høstlig jordbær og hvit, frisk eplesorbé. En italiensk, søt dessertvin, Negretto fra Soave, bidro til den perfekte sorti. Med tusen takk og beskjedne tusen kroner lettere sa Robinson og Fredag takk for seg.

- På gjensyn! sa den trønderske kelneren til avskjed. -

Mink, mink, sa Fredag hemmelighetsfullt. robinson&fredag@dagbladet.no

<B>Hyggelig overraskelse: </B>Mink er et trivelig og delikat spisested. Maten er god og lokalet lyst og luftig.